Príspevky pre mamu do 18 rokov. Ako to s nimi je?

terezka044
9. mar 2009

Dobry den,
chcela by som sa opytat ako je to s
-materskou
-prispevkom pri narodeni dietata a pridavkom ku prispevku (Spolu 25tisic korun)
-materskym prispevkom do 28, resp, 37tyzdna od narodenia dietata
-rodicovskym prispevkom
- a vyzivovacou povinnostou od otca voci dietatu aj voci matke

v pripade, ze v termine narodenia dietata budem mat 17 rokov a cca dva mesiace po narodeni dietata budem mat 18. Taktiez som este nepracovala na plny pracovny uvazok (len brigadne,ale to sa asi nerata, nikdy nie dlhsia brigada ako polroka), tak ci mam pravo na matersky a rodicovsky prispevok. Studujem na strednej skole som v 3.rocniku, skolu prerusovat nebudem, budem mat individualne studium. S otcom dietata nie sme zosobaseni, a ani nebudeme, je potrebne nahlasovat a dohadovat to na sude, alebo staci vzajomna dohoda o vyplacani vyzivneho?
Taktiez sa chcem opytat ci dieta do tych 2 mesiacoch potrebuje zakonneho zastupcu realne na nejake ukony, ci budem pravoplatnym zakonnym zastupcom ja, ked este nemam 18 rokov, alebo potrebujem na vybavovanie ohladom dietata aj podpis mojich rodicov. (vsetky veci ohladom seba si uz vybavujem sama, co sa tyka banky, a vsetkych institucii ktore vyuzivam, cca od 16, takze v tom by asi byt problem nemal).

Prispevok cca 25tisic korun po narodeni dietata a jeho dovrseni 28dni som si uz zistovala, dostanem ho az po dovrseni mojich 18tich rokov, teda cca dva mesiace po narodeni dietata, tak by to malo byt spravne?

Avsak hlavne ma zaujima ten rodicovsky prispevok a matersky prispevok - moja mama sa pytala, ci moze zostat ona akoze "na materskej", povedali jej ze nie, ze ona na ten prispevok nema pravo - ja mam? Ako ho dostat? Fakt to potrebujem, aj ten rodicovsky.. ☹

Velmi pekne dakujem za kazdu pomoc, hlavne co sa tyka tych prispevkov.

A este by som sa chcela opytat, ci nemate konktakt na niekoho, alebo sa tu medzi vami nenajde niekto, kto sa venuje tejto problematike pracovne.

DAKUJEM 🙂

gapa
9. mar 2009

pre nárok na materský príspevok je dôležité nemocenské poistenie, aspon 270 kalendárnych dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Nemocensky poistený je automaticky každý zamestnanec, ktorý pracuje na "pracovnú zmluvu". Teda nie na dohodu, z tej sa platí len dan (preddavková alebo zrážková). Tiež musíš mať trvajúce nem.poistenie k nástupu na MD alebo byť v tzv. ochrannej lehote. Ale predpokladám, ak si ešte na prac.zmluvu nepracovala, tak nárok na materksé mať nebudeš.

Nárok na rodič.príspevok sa neviaže na prácu, tam sú iné podmienky.
Priložím ti link na tlačivá k príspevkom (z nich sa dá získať nejaké info) a tiež na stránky, kde sú popisané podmienky. Prípadne sú tam aj priamo zákony, podla ktorých sa príspevky poskytujú

terezka044
autor
9. mar 2009

takze narok na matersky nemam vobec, v tom pripade mam co ziadat na podporu dietata? Len ten rodicovsky - mozem ho ziadat hned od narodenia dietata?

boobinka
10. mar 2009

Pokud vim, narok na materskou nemas...

Ja jsem take neplanovane otehotnela ve tretim rocniku na stredni skole v 17, porodila jsem v 17 a za dva tydny mi bylo 18. Nevim uz jak to bylo se zakonym zastupcem meho ditete. Myslim, ze nijak jsme to neresili.

Tyden po narozeni meho syna jsme si s pritelem zazadali o rodicovsky prispevek a porodne. I presto, ze zena nepracuje a pritel videlava kolik ma, ma na ne pravo.

Pred narozenim jsme si zaridili na matrice papir o jmenu a prijmeni ditete, ten je povinny.
Tyden po porodu jsme sli na mestky urad v miste porodnice vyridit rodny list.
Vystavili mi docasny rodny list, kde mel prijmeni moje, kvuli me neplnoletosti.
Za dva tydny po mych 18 narozenin mi vystavili novy rodny list meho syna, kde bylo prijmeni pritele....

Takze na rodicovsky prispevek a porodne mas pravo. Jen si o ne musis s vyrizenym rodnym listem zazadat.

ka.tka
16. máj 2009

ahoj.ja som podobny pripad otehotnela som tesne pred 18.studovala som 3 rocnik na gym.lenze ja som prerusila studium.narok na matersku nemas urcite ale mozno ze na rodicovsky prispevok a rodinne pridavky ano (spolu asi 180EUR).ja nastupujem teraz do 4rocnika,budem mat individualko a aj rodicovsky.nemozes alebo nechces prerusit rocnik?a na ten 25000 prispevok nemas narok jedine ze by si porodila v 18 takze asi nie.a na tie ostatne asi po 18.inak drzim palce 🙂)

makrelka123
1. jún 2009

ahoj tereza.ja som to mala na chlp podobne.v 17 som porodila a o dva mesiace som mala mat 18.
V zákone je to tak,ze o tých 25000 mozes poziadat do 6mesiacov od narodenia dietata.ja som si to tiez az po 18-tke vybavovala.musis tam mať kopiu rodného listu,obcianky...mne to prislo tak do 28-mich dní.papa 🙂

rula
9. jún 2009

Ahoj Gapa, mám otázku : Moja neter porodila dieta 30. 10. 2007 vo veku 17 r. Vydata nie je, dieta ma priezvisko po otcovi a kedze v case porodu nebola plnoleta, rodicovsky prispevok zacal ( po velkych problemoch na urade ale nakoniec predsa) poberat otec dietata ktory bol riadne zamestnany a plnolety. Momentalne by bola rada, keby ten rodicovsky prispevok mohla poberat ona sama ( v auguste bude mat 19 r). Ako sa k tomu dopracuje , kde sa to vybavuje a ci on musi dat suhlas aby to preberala ona sama. Nemam deti tak jej kazda rada pomoze. Ďakujem za odpoved.

gapa
11. jún 2009

rula,
tak bohužial v tom neviem poradiť. No predpokladám, že treba, aby on napísal niečo v zmysle, že napr. k 30.6.09 chce ukončiť poberanie RP. Lebo určite nemôžu ukončiť jeho poberanie len.

rula
11. jún 2009

Gapa, dakujem. Pojdeme sa na to popytat na urad. Ak daco zistime dam vediet ako to je.

gapa
11. jún 2009

fajn, 🙂 (v tom mojom príspevku chýba slovoe .... tak. Malo tam byť, že nemôžu ukončiť jeho poberanie len tak.) 😅 😕

a ako ste to vyriešili z dôchodkovým poistením v soc.poistovni, čo platí štát za osobu riadne sa starajúcu o dieťa. Podala si prihlášku ona?, alebo vzhladom na to, že vlastne RP poberá on, tak ona si prihlášku nepodala?

rula
11. jún 2009

dik. ja som to pochopila....no vobec netušim ako to maju v SP poriesene, oni su motaci ,tak sa snazim im s tymi uradmi nejako pomoct. Aj ten RP dosiahli az na tretí krat, ked mlady treskol uradnicke po stole a rozliala sa jej kava, zacala koktat a potom zrazu na to narok mali. dovtedy nie. Hrozné. Videla mladych ludi tak ich odbíjala. Nastastie sme sa nedali. Budeme musiet zajst aj do SP aj na ÚPSVaR.