Príspevok na starostlivosť o dieťa

4. feb 2022

Prosím o radu tie, ktoré sa vyznaju. Mame 2 deti.
Aktuálne som na MD s mladšou ja, a keďže mm je doma a prišla som na staršiu dceru o RP, zatiaľ je s nou mm na materskej.
Ja budem poberať po skončení mojej MD na mladšiu RP. Ale staršia ešte stále nebude mat 3 roky vtedy. Ale na nu nedostanem uz nic tym pádom. Je možné na ten čas poziadat na staršiu dcéru o Prispevok na starostlivosť o dieťa?
Mal by byt vo výške 41.10€, keďže bude so mnou dcérka doma zatiaľ.
Mate to niektorá takto?
Ďakujem.

melvinko
4. feb 2022

Ja som poberala prispevok na starostlivosť o dieta. Na internete je info takato : ak si nastúpila na materskú dovolenku a tvoje staršie dieťa ešte nedovŕšlo 3.roky mas narok na prispevok. Podľa zákona máš naň nárok do doby 6 týždňov po narodení tvojho ďalšieho dieťaťa. Ale iba do doby, kedy staršie dieťa dovŕši 3. roky

autor
4. feb 2022

@melvinko dakujem ti veľmi pekne za reakciu. Len zatiaľ je so staršou mm na MD. Cize ak by som žiadala potom, uz to nie 6 tt.

alenah31
4. feb 2022

popri poberaní materského nárok trvá najdlhšie do 6 týždňov od narodenia ďalšieho dieťaťa pokiaľ prvé nedovŕšilo tri roky.
Ty to asi myslíš tak, že manžel bude na MD s mladším a ty na staršie bude brať príspevok 41,40€ za tú dobu čo bude manžel na MD s mladším. To sa nedá - tento príspevok na starostlivosť nahrádza RP. A nie je možný súbeh takýchto dávok navzájom. Kým manžel bude na MD s mladším, ty môžeš - nastúpiť do práce, ísť sa evidovať na ÚP alebo sa zaevidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - bez nároku na akýkoľvek príspevok štátu.

bebotka
4. feb 2022

To si si mala žiadať, keď sa narodilo to druhé. Neviem ako je to, keby si to žiadala spätne a nárok máš len na 41 eur po dobu 6 týždňov.

autor
4. feb 2022

@alenah31
@bebotka so starsou je momentálne mm na MD. Ja som s mladšou. Cize teraz som o neho žiadať nemohla... myslela som po skončení jeho MD. Keďže RP mozem poberať len 1x na mladsiu. Cize na staršiu uz nemam narok na nic? Pisu ze max.do 3 rokov sa to da. A ona ešte 3 roky mat nebude.

melvinko
4. feb 2022

Ja som rodila 16.8 a ten narok som si uplatnila az 13.10 a bol mi vyplateny. Neviem ci je tam nejaka lehota

autor
4. feb 2022

@melvinko ano, ale u teba asi s druhým dieťaťom nebol nikto na MD. U nás je mm s nou.

bebotka
4. feb 2022

Keďže muž berie materskú na to staršie, tak na ten príspevok nárok po pôrode nebol a po jej skončení nárok asi nebude.

autor
4. feb 2022

@bebotka dakujem, tiez si myslím. Ale človek nikdy nevie, na úrade neporadia aby cam nahodou o euro nemuseli dat viac 😔 preto som sa pýtala.

alenah31
4. feb 2022

Nie - nedá. Do troch rokov staršieho - ALE LEN 6 TÝŽDŇOV od narodenia druhého dieťa - určite ti ho nebudú vyplácať kým ti staršie nedovŕši tri roky. Teraz ste na MD obaja? On s mladšou a ty so staršou áno? Tak v takom prípade čo chceš vyplácať? Ak jemu skončí MD so staršou a ty pôjdeš na RD s mladším (ak teda nevyužije MD aj pri mladšej) ty nebudeš mať nárok už na nič. V čase kedy mohol byť tento príspevok vyplácaný ste totiž využívali možnosť inej dávky - tento Vám už patriť nebude.

autor
4. feb 2022

@alenah31 ano, dakujem ti

zuzanaete
4. feb 2022

Rodicovsky prispevok nie je prispevok na dieta, ale je to nahrada mzdy pokial si doma s dietatom / detmi. Pocet deti nerozhoduje.

melvinko
4. feb 2022

A od kedy je manzel na materskej s tym starsim dietatom? Bolo to uz v case ked si ty nastupovala na matersku a rusila si RP sa starsie dieta? Ak by nahodou nastupoval na matersku neskor tak mozno by si mala narok. Ci??

alenah31
4. feb 2022

@melvinko ona si myslela - aspoň to tak chápem, že ak bude manžel na MD ona ten príspevok na starostlivosť nebude poberať len 6 týždňov - ale kým dieťa nedovŕši tri roky. resp. celú dobu čo on bude na MD.

melvinko
4. feb 2022

@alenah31 no aj ja som to tak tiez pochopila z tej otazky. Ale mozno by tam bola sanca aspoň na to obdobie od toho nastupu na druhu matersku do tych 6 tyzdnov po porode. Tada ak v tom case nebol muz na materskej s tym starsim dieťaťom. Lepsie niečo ako nic.