Príspevok na starostlivosť o dieťa, keď mám viac detičiek do troch rokov
Ahojte žienky, ktoré máte alebo ste mali naraz viac detičiek do 3 rokov. Ako je to s príspevkom na starostlivosť - dá sa poberať na jedno z detí a zároveň rodičovský príspevok na ďalšie, ak majú obe menej ako 3 roky? Alebo čo ste poberali vy?
Mas narok na ten prispevok v dlzke 6 tyzdnov, ale su tam podmienky a terminy. Ujo google najde detaily.
popri RP nie
@hzuzana92 za mojich cias som poberala prispevok na starostlivost - smozrejme ze pre kazde dieta osobitne. dokonca ked som na starsieho rusila rodicovsky, tak bola moznost vybrat jednorazovo 50% z dovtedy nevybrateho rodicovskeho ktory by som poverala do 3 rokov jeho veku.
ale nemozes na jedno dieta poberat prispevok na starostlivost a na druhe rodicovsky - to uz v roku pana bolo navzajom vylucene.
a este jedna vec --- ty mozes byt na rodicovskej dovolenke z prace, ale nemusis poberat rodicovsky prispevok
a myslim ze stale za teba stat plati zdravotku ak dieta nenavstevuje zariadenie na viac ako 4 hodiny denne
ak si bystra, vies co mas hladat v zakonoch ;)
@evica17
@zuzanaete
@zojanka
@majusqa77
@kaktusik007
@54tinka54
Ďakujem krásne, dievčatá, to viem, mňa hlavne zaujímal ten príspevok na starostlivosť o dieťa, o ktorom píšu, že nemôže byť súčasne s RP na to isté dieťa, ale pri dvoch rôznych deťoch som nevedela, či by mohlo byť.. aj som písala na upsvar, ale zatiaľ bez odpovede.. ale ako píšeš kaktusik007, asi to teda nie je možné
@hzuzana92 dve deti na prispevok na starostlivost poberat mozne bude - pre kazde osobitne.
pisat na upsvar aby ti pomohli vydrbat so systemom - 🤦♀️ asi to si o tom myslim.
ved si pozri zakon, nastuduj podmienky na co mas narok
a potom sa nedaj odbit
mne by tolko veci nepreslo na upsvar ak by som nevedela argumentovat zakonmi, ze az.
proste musis najst medzery v zakone a vytazit z toho maximum
ja mam velke deti, prislusne legislativy sa menili, ale isto to stale nejak pojde vymysliet...
mne sa oficialne o deti staral moj otec, otvoril si na to cielene zivnost a fakturoval. Pricom sa o dieta staral oficialne iba 4 hodiny, aby som nadalej bola co sa zdravotky tyka poistencom statu. Lenze ten jeho prijem bolo treba zdanit - a myslim ze tuto to zacne skripat, lebo sa dost menili zivnostnikom podmienky... Treba to preratat, pozriet presne datumy, podmienky..... ze ci sa ti to oplati
@hzuzana92 Myslela si tento? Tych 6 tyzdnov? https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/OSSD/...

@hzuzana92 iba rodičovský príspevok na jedno dieťa môžeš poberať. A rodinné prídavky na obe deti a tiež manžel ak pracuje daňový bonus na deti