icon

Príspevok na staršie dieťa pri reťazovom pôrode

stanka90
12. apr 2023

Ahojte vedeli by ste mi poradiť prosím vás ako to je s príspevkom na staršie dieťa pri retazovom pôrode? Staršie dieťa bude mať za pár mesiacov 3 roky ..

mamina7070
12. apr 2023

a kedy si nastupila na matersku s mladsim ?

stanka90
autor
12. apr 2023

@mamina7070 na materskú som nastúpila 16.2 .2023

basska_b
12. apr 2023

@stanka90 Ano, mas narok a sice od 1.3., kedy stracas RP na starsie az do konca 6nedelia s malym. Poziadaj si pomocou tlacivka, musis prilozit rodny list maleho. Narok zanika 6 mesiacov po

mamina7070
12. apr 2023

@stanka90 tak si podaj ziadost mas narok na 6 tyzdnov a v sume 42 mesacne cca

stanka90
autor
12. apr 2023

@basska_b a môžem sa opýtať ze keď sa to žiada na úrade prace alebo na sociálnej poisťovne ? Lebo ja niesom nejako zbehnúta v takýchto veciach

ahhola
12. apr 2023

Ježiš, ktorá mudra hlava vymyslela ten reťazový porid, vždy ma strasie.

Ešte reťazová materská, ale pôrod??? 🖕

basska_b
12. apr 2023

@stanka90 Na urade prace 👍 vola sa to Prispevok na starostlivost o dieta

stanka90
autor
12. apr 2023

@basska_b ďakujem veľmi pekne

kwjetok
12. apr 2023

@stanka90
@basska_b prosím ta, čo je ten príspevok na starostlivosť o dieťa? Pýtam sa, lebo starsia bude mať o chvíľku 2r., a mladšia má 3 týždne, som s nou na materskej. Má na nieco staršia nárok, niečo ako náhrada za rodičak? Ďakujem💕

basska_b
13. apr 2023

@kwjetok Jasne, vy mate narok:
Odo dna, kedy na starsie prestal byt narok na RP (to byva prvy den v mesiaci nasledujucom po tom, kedy ai nastupila na MD s mladsim) - az do konca sestonedelia. Je potrebne dolozit rodny list maleho, preto ja som tuto ziadost podavala spolu so ziadostou o rodinne pridavky na mensie dieta. Je to 41 eur na mesiac a pomerne sa to rozpocita na tie dni, kedy bol narok...

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Ja som uz na tretej naretazenej materskej, takze dvakrat som to dostala. Je to vsak biedna suma (akoze, necakala som ani tú, takze kazde euro potesi).

Suma je maximalizovana vtedy, ked nastup na MD je co najblizsie ku koncu mesiaca a ked porodis po termine. To sa mi podarilo v roku 2020 - nastup na MD 29.12. a porodila som 10 dni po termine

bagiro
28. dec 2023

@stanka90 dobry den,prosim viete mi poradit ohladne retazoveho porodu?
Termin mam 19.1.
Syn ma 1,5r
Co vsetko prosim musim vybavit a kedy?
Manzela mam v nemocnici na dlhsie,takze som trosku v strese,co vsetko obehat,podat,zrusit atd.
Dakujem

stanka90
autor
28. dec 2023

@bagiro dobrý deň trebalo len ohlásiť v práci že idete nanovo na materskú a poslať alebo priniesť do prace papier co vám vystaví dr. A potom na úrad prace treba dat písomne že rerusujete rodicovsky z dôvodu mastupu na materskú.. ale to už asi aj mate keďže mate už co skoro termín

bagiro
28. dec 2023

@stanka90 dakujem