Príspevok pre mamičky pri druhom dieťati
Caute, chcem sa opytať na jednu vec. Včera v teleráne som postrehla , že tam oznamovali jednu vec. Vraj mamičky po narodení druhého dietatka môžu žiadať príspevok na prvé dieťatko-82 e. Neviete o čo ide? VĎAKA
Takže na začiatku júla som podala žiadosť a včera mi prišlo, že mi ju schválili a spätne vyplatia 3krat po 41,10 eur 🙂
Druhá dcérka má 5 mesiacov a prva 2 a pol roka. Takže žiadosť sa dá podať do pol roka od narodenia..
ahoj prosim vas neviete mi povedat ci sa da toto tlacivo na ten prispevok zohnat aj na internete ze by som sla uz s vyplnenym? dakujem
@adriana36
príspevok na starostlivost o dieta:
Ahojte dievčatá, tak si chcem len ujasniť. Som stále zamestnaná. Prvá dcérka 3.6. dovŕšila 3 roky. Druhá dcérka sa mi narodila teraz 18.6. Na MD som nastúpila 28.4.
Mám nárok na tých 41,06 €? Mne to vychádza , že by som mala dosť za jeden mesiac.
Volala som na úrad práce a tam mi pani nevedela povedať a že aj tak som už po lehote. Ale ja som našla, že do 6 mesiacov sa to môže žiadať od narodenia druhého dieťaťa.
Idem tam budúci týždeň, tak sa preto pýtam, aby som sa s nimi mohla hádať, ale len v tom prípade, ak teda mám nárok na príspevok.
Ďakujem
Síce sa dá vybaviť do 6 mesiacov od pôrodu spatne,ale tento príspevok sa vypláca v prípade,ak prvé dieťa nemá ešte 3 roky keď sa narodí druhé...takže asi ti neprináleží. Jedine ak má prvé dieťa dlhodobo nepriaznivý stav a bola by si s ním na rodičovskej do 6 rokov.
@jakanaka Materské a príspevok na starostlivosť o dieťa
Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká na dieťa, pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské.
Ak poberáte príspevok na staršie dieťa a ste tehotná, súbeh príspevku na staršie dieťa a materského je upravený nasledovne:
za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Z uvedených ustanovení vyplýva, že môžete poberať materské na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa, avšak najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa. Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa budete poberať už len materské.
Neviem naisto, ale ja si myslím, že tento príspevok sa môže žiadať až po narodení druhého dieťaťa, neviem,či ti náleží za obdobie ked si nastupila na matersku a este si bola tehu. A kedže mala mala 3.6 3 roky a porodila si 18.6, či to už neni po limite. ja som to mala tak,že jedna dcera sa narodila 23.1 2013, druhá 10.3.2015 a vyplatili mi za 3 mesiace..a žiadala som od 10.3 vyplatenie
Ale ked tak počítam,asi to zaberá aj nástup na materskú..lebo ked sa to vyplaca do 6 tt po narodeni a mne vyplatili za 3 mesiace.. Tažko povedať, len ti prajem aby si na urade natrafila na milu pani,ktora sa tomu rozumie,ale aj tak by som tu žiadosť asi podala.

tento príspevok sa tyka zien, ktore maju dve deti do 3 rokov, a vznikne im narok na materske. A vôbec nie je vo vyske 82 euro, ale 41 euro mesačne, a zalezi to od toho kedy zena nastupila na matersku, a kedy sa narodilo druhe dieta. Niekedy tento príspevok sa poskytuje 1 mesiac, niekedy dva a niekedy tri.