Príspevok pri starostlivosti o dieťa pri poldennom pobyte v jasliach

evitka83
10. feb 2016

Ahojte kočky. Moja 18 mesačná dcéra nastupuje do súkormných jasličiek od 1.4. na 1/2 deň 3x do týždňa. Zatiaľ...
Nie je mi jasné pár vecí.
1, Mám nárok na príspevok, ak ja zostávam na RD a dieťa nebude v jasliach celý deň, resp. vypláca sa iba alikvótna čiastka? Po novom je to tuším 280E max, resp. podľa zdokladovanej výšky nákladov na starostlivosť
2, Vypláca sa príspevok aj spatne, keď si podám žiadosť na UPSVaR povedzme 2 mesiace po nástupe do jasiel? Neviem ako malá zareaguje a pokiaľ by to nefungovalo, nechce sa mi celú administratívnu tortúru absolovať zas 😉

ďakujem za rady 🙂

darina1952
10. feb 2016

@evitka83 ahoj, počas RD smieš poberať iba jeden druh príspevku - rodičovský príspevok cca 203€ alebo príspevok na starostlivosť o dieťa (na jasle) max do 280€.
V prípade podania žiadosti o príspevok na starostlivosť ti bude automaticky pozastavený rodičovský príspevok. Náklady za jasle musíš ale zdokladovať na úrade v mesiaci za ktorý ti vznikli.
Príklad: do jaslí dieťa nastúpi v marci, zaplatíš jasle zo svojho a ústrižky šekov za školné a stravu musíš doniesť do konca marca na úrad sociálnych vecí a rodiny. Náklady ti budú preplatené nasledujúci mesiac, teda v apríli.
Ak to nestihneš, strácaš nárok na preplatenie toho mesiaca.
Neviem či sa rieši 1/2 a celodenná starostlivosť, ale asi je len na tebe na ako dlho dieťa do jaslí dáš.
Ak dieťa nebude v jasliach spokojné, dá sa opäť normálne prejsť na rodičovský príspevok.

evitka83
autor
10. feb 2016

@darina1952 takže spatne sa nevypláca, to som chcela vedieť, veľká vďaka

alenah31
10. feb 2016

@evitka83
1. Môžete ostať na RD, ale bez nároku na rod. príspevok pretože buď budete poberať rod. príspevok alebo príspevok na starostlivosť. Pokiaľ napr. poplatok za jasle na jeden deň na 4 hodiny robí 1 Eur x 22 prac. dní = 22 Eur - to bude suma, ktorú Vám úpsvar vyplatí ako príspevok na starostlivosť + stravu si platíte zvlášť - tá sa z príspevku nehradí. Ten príspevok bude vyplatený max. do výšky 280 Eur presne ako píšete.
2. Príspevok Vám spätne vyplatia iba v prípade, že ste za to obdobie čo to vyplatenie požadujete nepoberali rodičovský príspevok. Oba príspevky sa totiž spolu poberať nedajú. Preto niektoré maminky radšej naďalej poberajú rod. príspevok a nie príspevok na starostlivosť - neoplatí sa im to hlavne ak je dieťa v jasliach na pol dňa ako chcete vy (napr. celodenná starostlivosť stojí na celý mesiac 300 Eur, poldenná 150 Eur - nechajú si rodičovský príspevok, zaplatia 150 Eur jasle a 50 Eur im ostane a z toho zaplatia stravu, pri tom príspevku dostanú len tých 150 Eur + stravu zaplatia z vlastného).