icon

Privyrobenie si pečením počas MD - čo mi k tomu treba?

danula22
8. feb 2021

Mile mamičky.Idem si pre radu keďže tu na MK je nás dosť z rôznych oblasti a každá ma nejakú tu skúsenosť. Som mamička na MD a občas by som si chcela privyrobiť formou výroby panna cotta, tiramisu..na rodinne oslavy ktovie možno aj na svadbu alebo prijímanie, narodeniny úplne cudzích ľudí a samozrejme aj vyzdobenie stola kde tieto mini dobrotky budu.Ak by som si dala reklamu na instagram, FB musím mať nejaké papiere alebo niečo alebo je to o tom že ja dodám on zaplatí a je to.Budem vdačná za každú radu

katulastraka
8. feb 2021

pokial to chcete robit "na cierno" tak nepotrebujete nic, len "dobre" meno a ochotu ludi platit cloveku bez nejakych hygienickych potvrdeni...ak to chcete oficialne, musite prejst roznymi skoleniami...najskor cukrarsky kurz, aby ste si mohli zalozit viazanu zivnost, potom priestory splnajuce rozne hygienicke predpisy a budu vam chodit aj kontroly

juliatriscova
8. feb 2021

@danula22 živnosť, priestory kde budete tieto výrobky vyrábať, schválenie od hygieny, prevádzkový poriadok, účtovníčku, sklad, pokladňu, atď............je toho veľa keďže ide o potraviny........

mpg
8. feb 2021

Na to treba byť živnostník a splniť, čo tam bude treba, poznala som vyučenú cukrárku, čo toto robila a tá robila aj výzdobu - catering.

vikusjk
8. feb 2021

@danula22 vela zien pecie, aj si to prezdiela na FB v roznych skupinach pre cukrarky, ci sikovne ruky, susedska burza, ci lokalne napr. v skupinach roznych mestskych casti v BA a podobne. Je to samozrejme na cierno, ak si pojdem kupit krabicku kolacikov od nejakej panej, ktora ich ponukne v ramci nasej mestskej casti, alebo kvaskovy chlebik, tak mi k tomu neda ziaden doklad a ani ho v podstate nepozadujem, kedze viem, ze je to taketo susedske nacierno. No a ak mi chuti a som spokojna, tak si kupim aj nabuduce, ak nie, tak si uz nekupim. Z mojho pohladu je to take normalne, nemusi sa clovek hned "chvatat" zakladat zivnost a riesit vsetky hyg. opatrenia, pretoze castokrat su to naklady na otvorenie a zriadenie prevadzky a potom nasleduje krach.

danula22
autor
8. feb 2021

@vikusjk presne aj ja mam tento nazor.Veď aj ja takto veľa krat robim že si dam upiecť u niekoho tortu,zakusky a nieje to cukrarka ale iba klasicka osoba ktora chutne pečie

danula22
autor
8. feb 2021

@mpg do toho určite nechcem isť,zakladať živnosť a mesačne naklady previšia moj zisk.Je to len občas ako vedľajši prijem.

vikusjk
8. feb 2021

@danula22 aj moja svokra takto pecie uz roky, aj jej mama tak piekla, na dedinach je to uplne bezne, clovek nekupuje tortu v cukrarni (castokrat nie je zdaleka taka chutna, ako takto upecena). Drzim palce, hlavne vela trpezlivosti, zaciatky byvaju urcite narocne, kym sa vybuduje nejaka stabilnejsia klientela a kym sa aj "roznesie" po okoli, znamy povie znamemu, ze ta a ta dobre pecie atd. Ale zase pri dietati sa toho nejak extra vela ani neda, cize asi tak akurat, aby sa aj hlava precistila niecim inym, ako dietatom, aj penazenka sa trochu potesi a nakoniec budu vsetci spokojni. Drzim palce! ;)

sasitimi17
8. feb 2021

Na začiatok určite chod do toho na čierno. Presne ako píšu vyššie aj ja si dávam piecť torty a zákusky od žien čo to robia doma v kuchyni. Moja sesternica ma kamarátku ktorá pečie rôzne druhy chlebov a tiež doma. Možno postupne keď ti to naozaj pôjde dobre a budeš mat veľa zákaziek tak porozmýšľaj nad živnosťou ale to je otázka aj niekoľko rokov. Osobne si myslím že na živnosť je veľmi ťažká robota s (akýmkoľvek) jedlom. Mojim známym napríklad zase takto krachol mini obchod s potravinami. Ale držím palce, treba nejako začať 🍀

danula22
autor
8. feb 2021

@vikusjk jeeej tak tento prispevok ma potešil keď som ho čitala.Mile slova ďakujem

danula22
autor
8. feb 2021

@sasitimi17 no dufam že ma nikto a nič neodradi.

danula22
autor
9. feb 2021

ďakujem za radu baby

rora
9. feb 2021

V prvom rade sa treba ponuknut kamaratkam ci znamym, nieco nafotit + mat k tomu aj dake recenzie od nich 🙂 potom sa isto daco v roznych mestskych bazarovych skupinach pritrafi dopyt 🙂 vela stastia

danula22
autor
26. feb 2021

@rora Ďakujem