icon

Problémy s rodičovským príspevkom z Rakúska

21. apr 2025

Kto má aktuálne problém s rodicovskym príspevkom z Rakúska.. Je to očividne dosť veľký problém...

https://e.dennikn.sk/4587005/chyba-v-systeme-mi...

mogaa
21. apr 2025

ono problém môže byť uplne inde...z článku nie je jasné či žena už poberala RP z Rakúska alebo nie....lebo ak poberala , tak následne nemôže chcieť RP na Slovensku aj do veku 3rokov dieťaťa, keďže v Rakúsku RP nie je do 3rokov, čiže svoju dávku si už mohla vyčerpať....

autor
21. apr 2025

@mogaa pani poberala v Rakúsku rodičovský ale presťahovala sa na svk. Potom jej stopli čo je normálne. Na základe manžela pracujúceho dalej v AT,podala žiadosť. Teraz čaká už 5 mesiacov na rozhodnutie,ale najskôr požiadala na svk kde jej zamietli. Opisuje ako po zamietnutí v AT musi podať odvolanie a potom znova čakať.

autor
21. apr 2025

Taký článok by nikto ani nevidal 😁 neviem či viete o tých problémoch ktorý je aktuálne z Rakúskej strany. To sa rieši,že Rakúsko nechce vyplácať, kvôli rozhodnutiu najvyššieho súdu slovenkam rp. Takže ak by vycerpala dávku ako píšete,ťažko by niekto riešil koordináciu EÚ 🤔

kiki68
21. apr 2025

Po 6 mes sa musi stazovat cez Staatsanwaltschaft, to pomoze najviac. Tam to moze trvat 3 mes, nez oni zacnu riesit, ale je to jedina moznost na to, ako to niekam posunut. Lebo je to jedina institutucia, co ma na nich nejaky dosah

kiki68
21. apr 2025

Poberat moze uz iba Familienbeihilfe skrz manzela. Rodicak ( KBG ) nie, tam uz to je urcite vycerpane tie 2 roky.

autor
21. apr 2025

@kiki68 nemá ešte vyčerpané 2 roky.Preto žiada cez manžela.

autor
21. apr 2025

@kiki68 poberala len rok,po roku sa presťahovali na svk. Manžel ďalej pracuje v Rakúsku.

kiki68
21. apr 2025

A co mala EKGB alebo KBG? No ono to je myslim viazane na TP v AT, jednoznacne to riesit takto cez Staatsanwaltschaft, inak nema sancu s tym vobec pohnut. Tiez informovala sa priamo na OGK pred opustenim krajiny? Jej muzovi moze ist iba Beihilfe, aj to musia mat spolocny TP viac ako 6 mes. Predpokladam, ze on si neziadal o tie 2 mesiace tej zdielanej Karenz. Za mna si mala ta pani nechat TP v AT .

autor
21. apr 2025

@kiki68 chápem ako to myslíte. Ale ťažko sa dá nechať tp ak už sa niekto odstahuje a nemieni sa vrátiť. Oplácať 2 bývania

autor
21. apr 2025

@kiki68 V článku sa píše,asi v 4.vete že dostavala v Rakúsku rodičovský príspevok. Takže neviem či je to ekbg alebo KBG 😐

kiki68
21. apr 2025

Tak da sa to nechat aj umelo, neviem, mne odmietli rok vyplacat KBG, len skrz to, ze som raz pocas stahovania stratila Anmeldebescheinigung a prestahovala sa do ineho mesta v AT. Prisla som na to, ked som davala dokopy dokumenty ako tehu. Bol COVID a nic nefungovalo. V podstate pomohla az staznost cez Staatsanwaltschaft, to zrazu volali oni, ze zlata pani za dva dni mate dokument doma a je nam to luto. Moj muzovi moze ist ma vtedy na rok pripoistil na seba, co sa tiez nemalo dat, ale vynadal im a ako Rakusan mal zjavne navrch. Takze pripoistili a potom sme cakali a potom riesili tu staznost. Keby sa vtedy neprestahujem, tak mi ten dokument vydaju na pockanie. Cele KBG mi nabehlo na ucet do mesiaca od dolozenia toho Anmeldebescheinigung, co chybal. Vtedy muz videl aky to vie byt absurdistan. Cize ja radim takto podar staznost, vsetky dokumenty treba mat prelozene zo SK so stemplom od notara, inak to nemusia zial uznat. Myslim tie, kde nic nepobera na Slovensku. Tiez nech da pozor na tu lehotu, kolko to vedia vyplatit naspat. A videla som uz viac medializovanych pripadov, kde cakali dva roky na KBG skrz nejaky zadrhel. Uz teraz by som si dala mega pozor na kazdy detail. Lebo oni neinformuju toho cloveka.

kiki68
21. apr 2025

ekbg je iba na rok, tam ide o 80% z vysky prijmu matky, KBG je pausal, ktory si moze matka a otec rozvrhnut na tie dva roky, teraz tie 2 mes musi mat otec, Inak je o 2 mes kratena. Viac ako 2 roky to teda nejde, pri ekbg po roku matka straca poistenie ( zdravotku) a bud sa pripoisti na partnera, alebo si plati sama, alebo ide pracovat a nad 15 hod uvazku ma poistenie automaticky od zamestnavatela. Pri KBG pausalnom poistenie zostava na dobu aku ma ten pausal.

kiki68
21. apr 2025

Tiez pri oboch modeloch max 3 mes pred nastupom do zamestnania moze bud to dat vypoved, alebo upravit vysku uvazku, pripadne predlzit tu matersku, ale s tym, ze nebude dostavat nejake peniaze. Predtym sa dalo aj viac, teraz to zosekali tie moznosti

autor
21. apr 2025

@kiki68 Z kontextu som pochopila len že mala dostávať 2 roky KBG. Čiže zrejme nie z platu. A rieši sa koordinácia dávok. Takže problém mnohých žien,ktoré majú nárok z Rakúska na základe pracujúceho manžela a Rakúsko to nechce vyplácať. Slovensko píše že vypláca ale reálne som teda nepočula žeby niekto peniaze dostával.

kiki68
21. apr 2025

Manzel pracujuci v AT nema vplyv na KBG, z jeho prsce vyplyva iba narok na Familienbeihilfe a Bonus pre neho konkretne. Matersku, cize KBG dostava ona ako matka, ak to nemaju inak a neni tam prec na nejaku dobu. Ale to on potom nemoze robit, lebo by bol na materskej. Ak ona pracovala suvisle 6 mes pred nastupom na matersku v AT ( mala tam v AT odvody), tak ma narok na KBG. My nemame rodicak ako taky. Mame iny system v tomto. Tie modely su odlisne od SK.

3aneta1
7. júl 2025
@kiki68

Tiez pri oboch modeloch max 3 mes pred nastupom do zamestnania moze bud to dat vypoved, alebo upravit vysku uvazku, pripadne predlzit tu matersku, ale s tym, ze nebude dostavat nejake peniaze. Predtym sa dalo aj viac, teraz to zosekali tie moznosti

@kiki68 dobrý deň prajem,vedeli by ste mi pomôcť ohľadom rodičáku z Rakúska?Ďakujem

vroni
7. júl 2025

Problémy sú hneď dva. Jednak padol rozsudok, že odstahovanim z at konci automatický nárok na rodičia, ak je podobná dávka v novej krajine pobytu. Pokiaľ viem, nebol (zatiaľ?) namietaný pred európskym súdom a tak sa ním Rakusania oháňajú ako pes chvostom. To sa netýka len Slovenska. Druhá vec je, že je na Slovensku možná nemocenska dávka aj pre otca, čiže nedovolený súbeh dvoch dávok (Slováci si svoje inštitúcie navzájom odkontrolujú, Rakusania túto možnosť cezhranične nemajú). Takže preventívne zamietaju všetky cezhranične vyplácania na Sk a bránia sa ako levy nejakému jasnému súdnemu rozhodnutiu. A že už medzičasom objavili aj slovenský odrb s doplacanim rodicaku do troch rokov, idú po slovakoch ako po údenom.

callisia
7. júl 2025
@vroni

Problémy sú hneď dva. Jednak padol rozsudok, že odstahovanim z at konci automatický nárok na rodičia, ak je podobná dávka v novej krajine pobytu. Pokiaľ viem, nebol (zatiaľ?) namietaný pred európskym súdom a tak sa ním Rakusania oháňajú ako pes chvostom. To sa netýka len Slovenska. Druhá vec je, že je na Slovensku možná nemocenska dávka aj pre otca, čiže nedovolený súbeh dvoch dávok (Slováci si svoje inštitúcie navzájom odkontrolujú, Rakusania túto možnosť cezhranične nemajú). Takže preventívne zamietaju všetky cezhranične vyplácania na Sk a bránia sa ako levy nejakému jasnému súdnemu rozhodnutiu. A že už medzičasom objavili aj slovenský odrb s doplacanim rodicaku do troch rokov, idú po slovakoch ako po údenom.

@vroni mňa sa to síce netýka ale zaujíma ma to. Aké doplácanie rodičáku do 3 rokov? O čo ide?

vroni
7. júl 2025
@callisia

@vroni mňa sa to síce netýka ale zaujíma ma to. Aké doplácanie rodičáku do 3 rokov? O čo ide?

@callisia, v at je rodicak limitovaný sumou, ktorú si rozdelis ako uznas za vhodné (máš nejakých viac možností), maximálne na cca 28 mesiacov (jeden rodič). A na Slovensku bolo dobrým zvykom (aj tak tety na sociálke tak odporúčali) nechať si doplatiť tých 8 mesiacov z sk. Čo je v Rakúsku tak trochu ilegálne, lebo tu je rodičovský príspevok ohraničený sumou a nie dobou poberania.

callisia
8. júl 2025
@vroni

@callisia, v at je rodicak limitovaný sumou, ktorú si rozdelis ako uznas za vhodné (máš nejakých viac možností), maximálne na cca 28 mesiacov (jeden rodič). A na Slovensku bolo dobrým zvykom (aj tak tety na sociálke tak odporúčali) nechať si doplatiť tých 8 mesiacov z sk. Čo je v Rakúsku tak trochu ilegálne, lebo tu je rodičovský príspevok ohraničený sumou a nie dobou poberania.

@vroni aha tak. Dobre si takto prilepsuju ti Slováci 🙂

vroni
8. júl 2025
@callisia

@vroni aha tak. Dobre si takto prilepsuju ti Slováci 🙂

@callisia, tak možno aj iní, ale tým zase nevidím do hrnca. 😉 Fakt je, že to ženám na sociálke skutočne takto odporúčali, že "v najhoršom peniaze vrátia". Takže mnohé naivne verili, že to naozaj tak je, keď to mali z "oficialneho" zdroja. Lenze Rakusania to vzali osobne, povedali, že je to úplne normálny podvod (akože aj je) a že pekne treba vrátiť RAKÚSKY rodicak späť. Čiže nie tých slovenských 6 až 8 mesiacov ale Rakúskych 10 až 28. Plus pokuta plus hrozba žaloby. Takže si mnohí nie že neprilepsili, ale hodne pohoršili a všetky budúce matky slovenky v Rakúsku budú na rodicak zrejme čakať veľmi dlho až večnosť...

kiki68
8. júl 2025
@vroni

@callisia, tak možno aj iní, ale tým zase nevidím do hrnca. 😉 Fakt je, že to ženám na sociálke skutočne takto odporúčali, že "v najhoršom peniaze vrátia". Takže mnohé naivne verili, že to naozaj tak je, keď to mali z "oficialneho" zdroja. Lenze Rakusania to vzali osobne, povedali, že je to úplne normálny podvod (akože aj je) a že pekne treba vrátiť RAKÚSKY rodicak späť. Čiže nie tých slovenských 6 až 8 mesiacov ale Rakúskych 10 až 28. Plus pokuta plus hrozba žaloby. Takže si mnohí nie že neprilepsili, ale hodne pohoršili a všetky budúce matky slovenky v Rakúsku budú na rodicak zrejme čakať veľmi dlho až večnosť...

@vroni tak ked mas v AT trvaly pobyt a na SK ziadny nemas, tak nemaju problem vyplacat. Aspon ja som sa s tym nestretla, nakolko nemam na nejake veci na SK narok ako taky. Viem, ze toto potvrdili uz pred cca 5/6 rokmi u mna a hotovo. Ale viem, ze ti, co mali kadeco este na SK, tak ti maju mega problem

vroni
8. júl 2025
@kiki68

@vroni tak ked mas v AT trvaly pobyt a na SK ziadny nemas, tak nemaju problem vyplacat. Aspon ja som sa s tym nestretla, nakolko nemam na nejake veci na SK narok ako taky. Viem, ze toto potvrdili uz pred cca 5/6 rokmi u mna a hotovo. Ale viem, ze ti, co mali kadeco este na SK, tak ti maju mega problem

@kiki68, lenže sú baby, ktoré na sk žijú, v at "len" pracovali alebo im tu pracujú manželia. Presne tie majú teraz problém. Niektoré zaslúžene a niektoré nezaslúžene.

autor
8. júl 2025
@vroni

@kiki68, lenže sú baby, ktoré na sk žijú, v at "len" pracovali alebo im tu pracujú manželia. Presne tie majú teraz problém. Niektoré zaslúžene a niektoré nezaslúžene.

@vroni Dobrý deň, ja mám info o iných problémoch 😁 a síce, že Rakúske súdy niektoré žaloby zamietli(väčšina),ale našli sa dobráčky,ktoré to nezamietli. Dali si tú námahu a a prelistovali si taktisto iné rozsudky kde našli rozsudok, ktorý hovorí o EU smernici, že nie len že existuje koordinácia dávok v ramci EU ale manželka/manžel si môže podla tejto istej smernice uplatniť dávku pokiaľ spĺňa podmienky na základe pracoviska druhého rodiča. Prikladám link na rozsudok aj bod v ktorom sa to píše.
https://360.lexisnexis.at/d/entscheidungen-ris/...
Bod 31

vroni
8. júl 2025
@anonym_autor

@vroni Dobrý deň, ja mám info o iných problémoch 😁 a síce, že Rakúske súdy niektoré žaloby zamietli(väčšina),ale našli sa dobráčky,ktoré to nezamietli. Dali si tú námahu a a prelistovali si taktisto iné rozsudky kde našli rozsudok, ktorý hovorí o EU smernici, že nie len že existuje koordinácia dávok v ramci EU ale manželka/manžel si môže podla tejto istej smernice uplatniť dávku pokiaľ spĺňa podmienky na základe pracoviska druhého rodiča. Prikladám link na rozsudok aj bod v ktorom sa to píše.
https://360.lexisnexis.at/d/entscheidungen-ris/...
Bod 31

@anonym_autor, pokiaľ sa nemýlim, toto sú staršie rozsudky. Vôbec nespochybňujem, že podľa judikatúry je národ na KBG dany, ale aktuálna prax je taká, že sa poisťovne (videla som konkrétne dve rozhodnutia rôznych poisťovní) odvolávajú na novšie rozsudky, podľa môjho skromného laického názoru síce nesprávne, ale zároveň im argumentácia zatiaľ nebola žiadnym súdom zamietnutá ako neprípustná. Nakoľko súbeh materskej a rodičovskej ci doplatky do troch rokov sú slovenské špecifikum a rozsudky o ich nelegalnosti už padli, zamietaju poisťovne aj oprávnené nároky s odvolaním sa práve na ne. Obávam sa, že tam to vyrieši v ideálnom prípade najvyšší súd, v tom horšom medzinárodný. Ten prípad, kde sa odvolávajú na vysťahovanie a tým stratu nároku, je dosť špecifický a nie celkom aplikovateľný na celú eú, ale tiež to skúšajú

autor
8. júl 2025
@vroni

@anonym_autor, pokiaľ sa nemýlim, toto sú staršie rozsudky. Vôbec nespochybňujem, že podľa judikatúry je národ na KBG dany, ale aktuálna prax je taká, že sa poisťovne (videla som konkrétne dve rozhodnutia rôznych poisťovní) odvolávajú na novšie rozsudky, podľa môjho skromného laického názoru síce nesprávne, ale zároveň im argumentácia zatiaľ nebola žiadnym súdom zamietnutá ako neprípustná. Nakoľko súbeh materskej a rodičovskej ci doplatky do troch rokov sú slovenské špecifikum a rozsudky o ich nelegalnosti už padli, zamietaju poisťovne aj oprávnené nároky s odvolaním sa práve na ne. Obávam sa, že tam to vyrieši v ideálnom prípade najvyšší súd, v tom horšom medzinárodný. Ten prípad, kde sa odvolávajú na vysťahovanie a tým stratu nároku, je dosť špecifický a nie celkom aplikovateľný na celú eú, ale tiež to skúšajú

@vroni Zaujímavé je to,že sudkyne samé hovorili,že tento problém treba vyriešiť komplexne. A hľa,jedna zamietne,druhá nie 🤔 ja mám aktuálne rozsudok na pošte takže som zvedavá 🤕

vroni
8. júl 2025
@anonym_autor

@vroni Zaujímavé je to,že sudkyne samé hovorili,že tento problém treba vyriešiť komplexne. A hľa,jedna zamietne,druhá nie 🤔 ja mám aktuálne rozsudok na pošte takže som zvedavá 🤕

@anonym_autor, určite treba. Lenže nakoľko tu neplatí anglosaske právo precedensu, musí komplexne vyriešiť najvyšší orgán a nie jednotliví sudcovia. Ti majú momentálne v rukách čierneho Petra a rozhodujú podľa svojho uváženia v rámci zákona a argumentačne sily oboch strán.

vroni
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor, myslím, že sme si o tom už v ip písali. Samu ma zaujíma, ako z tejto motanice (zase raz spôsobenej tou istou poisťovňou ako už viackrát) nájdu komplexné riešenie.

autor
8. júl 2025
@vroni

@anonym_autor, myslím, že sme si o tom už v ip písali. Samu ma zaujíma, ako z tejto motanice (zase raz spôsobenej tou istou poisťovňou ako už viackrát) nájdu komplexné riešenie.

@vroni Áno,písala som Vám správu súkromnú nedávno. Zajtra tu struhnem ten rozsudok.

vroni
8. júl 2025
@anonym_autor

@vroni Áno,písala som Vám správu súkromnú nedávno. Zajtra tu struhnem ten rozsudok.

@anonym_autor, držím palce, snáď to bola rozumná sudkyňa.