Prvý rodičovský, keď ste rodili koncom mesiaca

14. sep 2023

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mamičiek, ktoré s tým majú skúsenosti, ako to je s prvým rodičovským príspevkom + kočíkovným, ak sa vám bábo narodilo koncom mesiaca. Termín mám koncom septembra, okolo 27-28., dostanem už v októbri peniažky aj za september? Či ich dostanem neskôr? Za odpovede ďakujem. 🙂

veronikaszabova
14. sep 2023

Rp by si mohla dostat hned druhy mesiac, ale s prispevkom pri narodeni dietata by som pocitala az v novembri

zojanka
14. sep 2023

Záleží od toho kedy budeš mať rodný list a kedy si podáš žiadosť o rodičovský príspevok na UPSVRe. Skôr by som rátala že príde v novembri.

slavomira236
14. sep 2023

Ak stihnes do 8smeho podat ziadost tak budes mat v oktobri uz ..ale to asi nestihnes vybVit aj rodny list aj toto

autor
14. sep 2023

@slavomira236 V prípade, že sa to nestihne vybaviť tak skoro, tak v novembri dostanem len za október? Alebo sa to berie tak, že sa započítava aj mesiac v ktorom sa dieťa narodilo a dostanem v novembri spätne aj za september?

denkabemommy
14. sep 2023

RP sa dostáva obmesiac, takže v októbri dostaneš za september. A potom, keď dieťa dosiahne v septembri 3r, tak dostaneš posledný RP v októbri.

Ak si nestihneš vybaviť RP do cca 10.10.,tak dostaneš v novembri 2 RP. Myslím, že je reálne to stihnúť. Papiere si môžeš viac menej vypísať už teraz, po pôrode doplníš len údaje bábätka, zaniesť to na upsvar môže ktokoľvek. A teda, neviem odkiaľ si, ale ja som mala RL na druhý deň po pôrode 🙂

slavomira236
14. sep 2023

Tak dostanes v novembri za september a oktober naraz

domka222
14. sep 2023

Je dosť možné, že v septembri ešte nemusíš porodiť, teda ak nemáš naplánovanú sekciu 🙂

autor
14. sep 2023

@domka222 Samozrejme to chápem, že ak sa to pretiahne na začiatok októbra, tak za september nedostanem nič a budem to riešiť len od októbra. Len som nevedela, ako to je, ak sa narodí bábo úplne na konci mesiaca, či sa ten daný mesiac zarátava celý alebo ho neriešia, keďže je to len pár dní.