icon

Psychohygiena na materskej

alcadk
3. sep 2023

Ahojte,

Zaujímajú ma tipy skúsených maminiek, ako riešia svoju psychohygienu doma a deťmi.

Viem že sú typy maminiek ktoré si s dieťatkom oddýchnu, niektoré potrebujú na pár hodín do týždňa niekam vypadnúť bez detí. Poznám aj také čo šli hneď po roku do práce.

Ja mám dve temperamentné, náročné a tvrdohlavé deti jedno má 1 rok a druhé takmer 2 a pol roka a mám pocit že som niekedy milimeter od vyhorenia.

Manžel ich tiež moc nedáva - obe naraz - po hodine a pol s nimi je niekedy na pokraji zbláznenia. Stále kakajú do plienok, dnes sme s nimi ani nedokázali ísť von, lebo stále niečo. Keď si aj mám ísť niekam zaplávať alebo čo a do hodiny a pol mám byť naspäť, celý vesmír sa spojí aby som nikam nešla. Jedna začne grcat, alebo je odstávka na ceste, alebo deti choré...alebo x ďalších vecí ale nedostanem sa nakoniec nikam.

Koľko hodín týždenne vám tak treba aktivitami mimo detí, aby ste boli ok? Prosím maminky s jedným dieťaťom ktoré vám spí tri hodiny na obed prosím vopred radšej nepíšte.

Moje sotva spia hodinu aj to nie naraz.
Díky ☺️

maranta_leuconeura
3. sep 2023

Muz ich nezvladne hodinu a pol, ked grcaju a ked su chore a ty ich mas zvladnut za kazdych okolnosti? No necudujem sa, ze si v koncoch. Skus si to lepsie nastavit s muzom, je to v prvom rade ich otec a v druhom svojpravny dospely clovek, ktory by mal zvladnut sa postarat o deti dlhsie a aj za nepriaznivych okolnosti. Mozno skuste interval postupne predlzovat, ale jednoducho sa zdvihni a chod a nechaj ho, nech ako dosplely tie situacie vyriesi bez teba.

mamamasama
3. sep 2023

Každý den 2 hodiny. Musim ist cvicit, niekedy na nechty, nakup a pod. Mam 3 deti. Najmladsie 7 mesiacov, jeden skolkar a jeden skolak.

mia_von_prag
3. sep 2023

U nás bolo rovnako. 2,5 ročný s plienkami, protivny v najväčšom vzdore a novorodenec k tomu. Každý spal v iný čas.

Jediné riešenie bolo dať staršie dieťa na poldeň do detskej skupiny. Zabavil sa, unavil sa a tešil sa zas na svoje hračky.

Aspoň 2 - 5 hodin (podľa počasia) sme trávili vonku a na návštevách. To by som odporúčala aj manželovi, vziať ich na ihrisko alebo odražadlo. Sú tam znesitelnejsi.

Na začiatku sa mi zdalo že nemám na seba cez deň žiadny čas, chodili neskoro spať, cez noc som bola hore. Treba to vydržať, potom sa to zlepšovalo.
Teraz mam tak 1 - 2 hodiny týždenne na cvičenie a keď zaspia asi 3 hodiny každý večer.
Ako budu chodit do školky, najdeš zas čas na seba

lily09
3. sep 2023

@alcadk moja psychohygiena bola casto to ze manzel vzal dieta von, take 2 hodky. ja som mala doma ticho a klud, predychala som sa,, uvolnila sa, pustila svoju hudbu, upratala. Sem tam som sla si nieco sama kupit, alebo s kamoskou von. Vsetko do tych 2 hodin. Vecer za pohar magnezka alebo nealko radleru. Chybalo mi viac soc.kontaktoc to ano, ale prislo to postupne. Kazdemu pomoze nieco ine.

rebrambora
8. sep 2023

Od pol roka boli v jasliach.
A muz sa staral rovnako. Neexistuje, zeby som sa po pol hodine vratila, lebo dospely, vlastny otec nepostaral o deti.

alcadk
autor
19. sep 2023

@lily09 manžel má dosť náročnú prácu a von sa mu nechce, s deťmi má pekný vzťah, zbožňujú ho hrá sa s nimi, vymýšľa rozprávky, ale po práci sa mu nikam nechce...no musím porozmýšľať, vďaka za tip

alcadk
autor
19. sep 2023

@mia_von_prag vďaka za radu, hej von sa dá najlepšie príjemne unaviť, vyskákať

alcadk
autor
19. sep 2023

@rebrambora ja som sa po polhodine nevrátila, ale po hodine, alebo dvoch z nákupu napr. a videla som že je ticho ako po apokalypse, nevydržal to vybuchol, pokým sme mali jedno dieťa bol priam ukážkový, dve už nedáva

alcadk
autor
Autor odpoveď zmazal
alcadk
autor
19. sep 2023

... myslím psychickou odolnosťou :D

zofizulka
19. sep 2023

Nuž, zrovna máte detičky v takom veku, že sú náročné a tvrdohlavé, o pár mesiacov sa to môže zmeniť, pomaly sa začnú aj spolu hrávať, ono sa to časom zlepší. Pomoc starých rodičov, alebo iných z rodiny neprichádza do úvahy? Ak nie, tak už len to prestriedavanie sa s manželom...