Rada ohľadom materskej
Chcem sa opýtať , pracovala som v cz ako zdravotná sestra , 2 roky približne .. otehotnela som , vrátila som sa naspäť na Slovensko vydala som sa. Medzitým Mám dve deti tretie čakám , a áno keď sim bola s prvým tehotná behala som po úradoch a snažila sa vybaviť si materskú s cz samé formuláre , papiere , nakoľko som nemala vodicak a rizikové tehotenstvo nedalo sa mi stále behať hore dole .. všetky papiere som im poslala formuláre e106 a podobne .. nic mi neodpisali doteraz .. bolo mi luto a aj je stále že nakoľko som mala
Na Slovensku odrobene len 7 mes ešte ako netehotna a až potom som … tak som tak rozmýšľala poberám zo Slovenska keďže som nemala na st odrobene dni ktoré musíš spĺňať ..a nejaké zásady čo chápem poberám len 380€ toto je môj príjem s to mám dve deti 3r, 11mes a teraz som tehotná , no nic nevadí chcem ísť k pointe tak som si zavolala do cz neodbili ma že čo ste robili doteraz , len som dlhšie čakala .. tak mi poradili že môžem a oni sa mi vyjadria môžem žiadať , s tým že mi gynekológ slovenský výpise žiadosť o peňažný príspevok v materstve a ja ho pošlem do frydek mistek kde sim pracovala a oni sa vyjadria ..
Tým pádom by som poberala s cz , na to tretie materskú ? A dve deti len prídavky na sr? Ak by mi to schválili bolo by mi spätne vyplatená nejaká čiastka za ten čas čo som nepoberala? Prosim chcem radu nie kritiku , ako vždy na Mkoniku človek dostane ďakujem krásne ta vás čas a prečítanie … 🖤
Dúfam že mi to vyjde a že nejaké peniaze získam za ten čas keď nie aspoň som to opäť skúsila 💫
@petamich ešte som v tej lehote , do 3 rokov .. dúfam teda ☹️ ďakujem pekne čo i len za tento názor ;)
Autorka neviem tak ti neporadím… ale pokial je nejaká šanca, tak tam hneď zajtra volaj nech to stihnes všetko vybavit😊
Nikto nic ? :(

na Slovensku je premlcacia lehota 3 roky, cize ak splnas narok a nepoziadala si si o matersku pred porodom a poziadas si neskor, tak mas narok na vyplatu ak to stihnes do troch rokov od vzniku naroku
neviem ale ako to je v CR, kedze ide o ich davku, predpokladam, ze pracovny pomer zanikol pri prvom dietati (ale mozem sa mylit, nepises) ak ano, tak u nas by si nemala narok na retazovu matersku, kedze pracovny pomer netrva (to je podmienka) a vlastne ani na spatne vyplatenie, kedze narok bol pred viac ako 3 rokmi- vravim, netusim, ako to je v CR ale zrejme podobne, tak by som sa pripravila na variant, ze nedostanes nic a ked nahodou, lebo to maju inak budes len prijemne prekvapena, lebo ak maju v CR dlhsiu premlcaciu lehotu ako my, tak by ti ak si splnala ich podmienky spatne vyplatit za prve dieta 🙂 mozno sa ale najde na MK niekto, kto vie ako to maju u susedov