Rada ohľadom predĺženej RD.

nanka1986
4. aug 2019

Ahoj. Viem, že veľa diskusii okolo tejto témy tu je, ale ešte potrebujem zodpovedať pár otázok...
V novembri mi konci RD, dohodli sme sa s muzom, že ostávam doma, nakoľko on pracuje v Belgicku. Malý nastupuje do MS v septembri na 4 h.
Viem, že musím zamestnávateľovi oznámiť, že nenastupujem do prace a tiež viem, že sú 2 možnosti. Buď bude súhlasiť a odsúhlasí mi dlhodobé neplatené voľno, alebo súhlasiť nebude a musím si dat výpoveď. Co v tomto prípade???? Mam sa evidovať na UP? A následne nahlásiť tam, ze nastupujem na neplatenu RD? Ci ako to v tomto prípade funguje? A co s nevycerpanou dovolenkou?
Dakujem

mogaa
4. aug 2019

@nanka1986 nevyčerpanú dovolenku ti musí zamestnávateľ preplatiť....ty buď dáš výpoveď alebo rozviazanie PP pomeru dohodou a pôjdeš na UP na podporu, ale v tom prípade ťa budú posielať po pohovoroch a musíš prijať ponúknutú prácu lebo ťa vyradia. Daľšia možnosť je prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6.rokov, v tom prípade štát za teba platí odvody a dieťa môže chodiť aj na 4hodiny do škôlky.

evittam
4. aug 2019

@nanka1986 Tak ja by som najskor vybrala max.podporu-ak si nemala iny zdanitelny príjem za posledné dva roky tak ukoncit PP dohodou tak,ze vycerpes 1-2dni dovolenky a zvysok ti preplatia=podpora 1030-1060Eur/mesiac. A staci poriadne vypisat žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie t.j.ze mas male dieta, nemas zaujem dochádzat a podobne a nikto ta prveho polroka nebude nikam posielat-teda ak nenarazis na naozaj nepríjemnu referentku/a. A keby aj nahodou ano tak stále mozes odmietnut na zaklade toho ze máš dieta do 10rokov, si vlastne na vsetko sama nakolko muz pracuje v zahraničí.
No a potom mozes ist na neplatenu predlzenu RD alebo do práce.

evittam
4. aug 2019

@mogaa Nemusi len treba ovládať zakony.

nanka1986
autor
4. aug 2019

@mogaa určite sa prihlásim ako os starajú a sa o dieťa do 6 rokov. Len neviem, čo urobiť, keď mi zamestnávateľ neschváli neplatene volno

evittam
4. aug 2019

@nanka1986 No sprav ako pisem.😉 Ale zisťuj u zamestnávateľa cim skor aby si sa mohla zariadiť aj inak. Najneskôr do konca septembra. Kedy presne ti konci RD?

nanka1986
autor
4. aug 2019

@evittam 6.11.19
A dovolenku moj zamestnávateľ nepreplaca

evittam
4. aug 2019

@nanka1986 Akoze nepreplaca?! Ak sa dohodnete ako pisem tak bude musieť. A jemu to moze byt co sa nakladov týka jedno-je to totiz o tom istom.
Tak do konca septembra chod za zamestnavatelom s návrhom--neplatene voľno, ak nebude súhlasiť tak dohoda o skončení PP k 8.11.-vycerpes 2dni dovolenky zvysok preplatia=max.podpora, ak nebude ani s tym súhlasit tak do konca septembra podat vypoved s tym že vypovedna doba bude plynut od 1.10.-30.11.2019 s tym ze od 7.11. budes cerpat docolenku. 11.11.sa das PN aspon do konca mesiaca -vycerpes tiez len 2dni dovolenky, PNkou sa preruší, cize zvysok ti bude musiet preplatit a tiez dostaneš max.podporu.Ak mas moznost mozes PN tahat aj dlhsie a potom podpora.

nanka1986
autor
4. aug 2019

Wua, moc ďakujem @evittam, super si mi poradila

evittam
4. aug 2019

@nanka1986 Rado sa stalo.😉

lenka311
4. aug 2019

@evittam Presne to som jej išla poradiť. Pozor potom RD Ti končí rajme tomu 15.9( 3roky dieťaťa) a zamestnávateľ Ťa musí prepustiť (alebo Ty sama dáš výpoveď- to je jedno) dňa 17.9. Toho 16.9. budeš mať dovolenku. Chápeš? Je to veľmi dôležité. Potom budeš mať maximálnu podporu čo bolo pred 6rokmi u mňa 870EUR. Evidovať na ÚP sa musíš do troch dní a nedaj sa odbiť žiadnou predĺženou materskou!

evittam
4. aug 2019

@lenka311 Velmi zle radis. Zamestnávateľ ju nemusí prepustit. Ak da vypoved ako pises (t.j.16.9.) tak ziadna max.podpora nakolko pri vypovedi mas vyp.dobu a PP nekončí dnom ako pises. Evidovať na UPSVaR sa musi do 7dni a aktuálnu max.vysku podpory som uz tiez napisala. A predlzena materska neexistuje. Teda ano ak mam byt detailistka-je to pre osamelé matky a je predlzena o 3tyzdne.
A myslim,ze to co ma robit uz dostala velmi dobre vysvetlene a aj to pochopila.😉

nanka1986
autor
4. aug 2019

@evittam predsa ešte jedna otázočka... Môžem sa počas tej doby hocikedy opäť zamestnať? Ak správne rozumiem, ak mi schvalia to neplatené voľno, budú ma stále evidovať ako zamestnanca, tak? Čiže u nich nastúpiť môžem. Ak dám vypoved, môžem sa zamestnať inde?

evittam
4. aug 2019

@nanka1986 Ano.

lenka311
4. aug 2019

@evittam Ja som ako osamelá matka žiadnu materskú o tri týždne predĺženú nemala. A myslela som rodičovskú. Pomýlila som sa. A so zamestnávateľom sa dá dohodnúť na výpovedi aj ihneď, nie robiť ešte tri mesiace. Mňa prepustili nakoľko som nemohla nastúpiť na tri smeny ako osamelá matka a účtárka mi to urobila takto. Že mi dali dovolenku v ten jeden deň a dostala som aj odstupné aj maximálnu podporu. To čo jej vysvetľujete neviem či jej prejde. S tou PN. Nakoľko podpora sa ráta z posledných dvoch rokov a tou PN sa jej zrátajú dni. Teda podľa mňa.

evittam
5. aug 2019

@lenka311 No ved ano da -ako som uz napísala a poskytla uplnu radu ako ma postupovať. Ale je to len o dohode-zamestnavatel suhlasit nemusi. A ake 3mesiace?! Vypovedna doba pri vypovedi zo strany zamestnanca je vždy 2mesiace. Ty si pisala o vypovedi nie ja. Vypoved je o vypovednej dobe a nie o skonceni ihned. Tebe skončil PP dohodou. To je rozdiel.
To ze si bola osamela matka sama sa starajuca o dieta a nepožiadala si o dlhsiu MD za to ja nemozem ze si ju nemala.
To je podla teba. PN je nezdanitelny príjem ako aj dni sa nepocitaju. Naozaj ak niecomu nerozumies tak nerozdavaj rady len na zaklade toho "ako som to mala ja". Prenechaj tuto vec na ludi co tomu rozumeju a vedia o com pisu. Urobíš sluzbu viacerym. A to naozaj nic v zlom.😉
Ale ja velmi dobre viem o com pisem.

lenka311
5. aug 2019

@evittam V poriadku. Prepáč. Nepísala som do diskusií asi 4roky. Tak si dám ďaľšie 4 znova pauzu. Nech sa Ti vráti to ako sa chováš k ľuďom! Pekný večer

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
5. aug 2019

@lenka311 Co sa mi ma vrátiť?! Moja ochota pomahat a uz to robím 4roky? Neboj, to sa mi vracia vďačnosťou od ludi ktorým som pomohla. A nema to nic s tym kolko tu píšes. Proste ked niecomu nerozumiem nerozdavam rady. Iní ľudia za rady co tu ja poskytujem -a pomohla som desiatkam- berú ine peniaze.😁😉
Nic zle som ti nespravila. Komunikujem k veci, stručne a jasne. Aj tebe želám krásny zivot a nech ta ludia maju radi tak ako ty reagujes na slusnych ludi. Pekny večer.

lenka311
5. aug 2019

@evittam Ja som tú podporu mala. Preto som odpísala. Ale som rada, že si jej poradila lepšie podľa Teba. I keď s tou PN je to podľa mňa blbosť. Ale Ty sa všetkému rozumieš. A neboj sa ľudia ma radi majú. Už nenapíšem. Nie na Modrý koník. Sa nebudem dávať zdžubávať jak malé decko. Tak príjemný zbytok večera a nech je Ti ďaľšia pani vďačná. (myslím to tak, že je tá podpora aj výde)

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
6. aug 2019

@lenka311 Ja som ta nikde nezdzubala. Slusne som ta upozornila. 😉
Ja som jej poradila nie podla mna ale podla zakonov a zo skúseností a vedomostí ktoré mam za roky praxe. A nie nerozumiem vsetkemu to nikto a ani sa to neda.
Radit dat 17.9.vypoved s tým ze skončí PP 17.9. -to je blbosť. Dalsia ze zamestnavatel ta takto musi prepustit. A uz vôbec to nie je jedno.
Je pekne,ze ty si sa so zamestnávateľom dohodla ako si potrebovala ale nie kazdy zamestnavatel je taky ochotny. Dokonca su taki co ti naschvál nevyjdu v ustrety ked povieš o co ti ide-ludska zavist na SVK.
Podla teba je PN blbost. Podla zakona nie. PN ci uz davka ako aj doba sa nezapočítava. Nakolko PN je nezdanitelny príjem,z ktorého sa neodvadzaju odvody do SP na PvN t.j.nema ako ovplyvnit vysku podpory. Ak ta to upokoji-ja som to tak spravila. Mala som par mesiacov najskôr PN a potom max.podporu.
A pani ak spraví ako pisem tak urcite bude mat max.podporu. Teda samozrejme ak sa nezmeni zakon a postupy SP.
Pekny den.

nanka1986
autor
18. sep 2019

@evittam, opäť sa vraciam k téme. Prosím o radu. Všetko mam v podstate rozhodnuté. Dnes som sa bola poradiť aj na UP. Takže v práci vyčerpám dovolenku, môj zamestnávateľ nepreplaca, nevadí, potom dám vypoved dohodou a pôjdem na 6 mesiacov na UP. Potom požiadam o vyradenie z evidencie a pôjdem sa nahlásiť na zdrav. poisťovňu ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. A teraz ta otázka... Bude za mňa stat platiť odvody do ZP, alebo ešte treba ísť aj na SP? Dakujem

evittam
19. sep 2019

@nanka1986 Akoze zamestnavatel neprepláca dovolenku? To co je za somarina? Ci ju vycerpes alebo ju preplatí ma tie iste naklady. No nič-zamestnanci sa nechávajú oblbnut podobnými recami.
Výpoveď dohodou neexistuje.
Ak dieťa nebude chodit do skolky na viac nez 4h tak ZP plati stat. Na SP nič neriešis.
Btw.ked si sa bola poradiť na UP preco si sa nepytala tam...

nanka1986
autor
19. sep 2019

@evittam ved je to úplne jedno, dostanem ju zaplatenú tak ci tak 😉 na UP som sa pýtala, pani "si nebola istá", takže som potrebovala iba uistenie. Ďakujem 😁

evittam
19. sep 2019

@nanka1986 Pani predpokladam ani nevedela. Ano dostanes ale keby si vycerpala po RD len 1-2dni a zvyšok by preplatili tak by si mohla mat max.podporu.

evittam
19. sep 2019

@nanka1986 Btw.kedy ti konci RD? Este sa to da aj inak.

nanka1986
autor
19. sep 2019

@evittam 6.11.19

evittam
19. sep 2019

@nanka1986 Tak daj vypoved do konca mesiaca-do 30.9., výpovedná doba bude od 1.10-30.11.2019. Od 11.11.sa daj PN aspon do konca novembra. Vycerpes 2dni dovolenky a zvysok ti preplatia.