Predĺžená rodičovská dovolenka, dovolenka po MD a ukončenie pracovného pomeru

25. jan 2024

Ahojte, potrebujem sa poradiť, aké by bolo najlepšie riešenie pre mňa. Mala som reťazový pôrod viackrát za sebou. Blíži sa koniec poslednej RD a za chvíľu mám oznámiť zamestnávateľovi, kedy nastupujem do práce.
Podľa súčasného plánu zostávam doma ešte cca. 2 roky z dôvodu starostlivosti o deti. Potom si budem hľadať novú prácu. Svoj súčasný pracovný pomer chcem ukončiť, teda tam sa už vôbec neplánujem vrátiť. Zároveň nechcem prísť o dovolenku, na ktorú mi vzniká nárok po MD. Mám však v tom trochu chaos, takže predtým, než kontaktujem svojho zamestnávateľa, chcem sa dostať do obrazu, ako to funguje.
Ak podám žiadosť o predĺženú neplatenú RD, musí mi to zamestnávateľ schváliť? Ak poviem, že ani po tej predĺženej RD už nenastúpim, môže mi dať výpoveď (pred alebo počas tej predĺženej RD)? Dá sa ísť na tú predĺženú RD aj cez úrad práce, alebo aké by som mala možnosti v prípade nezamestnanosti? Tú dovolenku si môžem dať preplatiť aj teraz, alebo až po ukončení predĺženej RD? Predpokladám, že s čerpaním dovolenky zamestnávateľ nebude súhlasiť, resp. sa obávam, že mi počas toho dá výpoveď.
Prosím, neriešte, či ma baví toľko doma "sedieť" (😅) alebo z čoho budeme žiť, to nie je témou tejto diskusie. Mám to premyslené a určite to chcem takto, otázka je iba že ako to dotiahnuť so zamestnávateľom.
Ďakujem. 🙂

draik
25. jan 2024

Tak, ako to Vy chcete, to nepôjde.
Zamestnávateľ musí súhlasiť s neplateným voľnom. Dovolenku preplatí, ak ju nenariadi čerpať, po skončení PP. Ak nechcete nastúpiť Vy, musíte dať výpoveď, inak Vám zamestnávateľ veľmi rád hodí absencie a nimi zoškrtá dovolenku.

mogaa
26. jan 2024

Nie, zamestnávateľ nemusí súhlasiť s neplateným volnom.....ak nebude súhlasiť s čerpaním dovolenky alebo neplateným volnom, potom len ukončiť PP a nahlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, prípadne smer UP alebo si dobrovolne platiť ZP.

autor
26. jan 2024

Ďakujem, a ešte by ste mi mohli poradiť, ako sa vypočíta nárok na dovolenku? Našla som takúto tabuľku: https://www.materska-dovolenka.sk/narok-na-dovo... ale nikde nemôžem nájsť, odkedy to platí, a či ten nárok vzniká iba v prípade poslednej materskej, alebo aj tých predchádzajúcich, v prípade reťazového pôrodu. A keď som mala nárok v zmysle kolektívnej zmluvy na vyššiu dovolenku, tak to platí aj v prípade materskej?

autor
26. jan 2024

@mogaa A to sa mám nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, kde? Na úrade práce, a štát mi bude platiť poistné? Lebo to by bolo pre mňa asi výhodnejšie, než riešiť cez zamestnávateľa predĺženú rodičovskú, pokiaľ sa tam už nechcem vrátiť.

autor
26. jan 2024

@draik Jasné, na tú absenciu si dávam pozor. Pravdepodobne pôjdem za zamestnávateľom a dohodneme sa ústne ešte predtým, než by som niečo dala na papier, len najprv chcem poznať reálne možnosti.

niki969
26. jan 2024

Neplatená predĺžená rodičovská je len iný názov pre nahlásenie sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. To nie sú dve rôzne veci, je to to isté. Odborník nie som, ale mne logiku dáva- dohodnúť sa v práci o ukončení pracovného pomeru, ísť na úrad práce, poberať polroka podporu a potom sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. - teda na tú predĺženú rodičovskú.

draik
26. jan 2024

V prvom rade musíte vyriešiť zamestnávateľa, nijako ho neobídete. Ukončením RD Vám končí ospravedlnený dôvod neprítomnosti na pracovisku.
Predĺžená RD je len pri nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa. Starostlivosť o dieťa do 6 rokov je výhoda pre rodiča, že sa nemusí hlásiť na úrade práce, ale štát za neho napriek tomu zaplatí základné odvody. Oznamuje to zdravotnej poistovni. Do škôlky by dieťa ale mohlo len na štyri hodiny. Dovolenka nabieha iba za obdobie MD.