Ráta sa obdobie 180 dní na podpore do 270 dní nemocenského poistena?
ahojte, mam otazku .. prosim vas, som nacisto jelen z tohto... v roku 2013 som odrobila cely rok v anglicku aj rok 2012.. ked som sa vratila v januari 2014 isla som hned na podporu cerpanu zo socialnej poistovne. trvala v obdobi 6 mesiacov, odvtedy sa len tak motkam nemam poriadnu pracu, avsak mam odrobenych par dni.. ak by som teraz otehotnela a isla na urad prace, popripade sa dala na PN, nakolko som zamestnana v skusobnej dobe, budem mat narok na matersky prispevok, myslim ten co sa vyplata 34 tyzdnov. prosim poradte mi ako to mam spravit lebo by som chcela otehotniet len neviem ci mam este chvilu pockat alebo by to bolo v poriadku.
@toshibamary6 počkaj do konca skúšobnej doby, keď budeš mať trvalý pracovný pomer a potom môžeš otehotnieť. Potom Ti vyjde tých 270 dní. Momentálne z toho, čo si písala súhlasím s @katarinamarkova To, že si pracovala v Anglicku je síce pekné, ale pokiaľ si nebola dobrovoľne nemocensky poistená, tak si neodviedla do fondov ani cent. Z čoho by si mala akože to materské dostávať?
@toshibamary6 ked si na podpore, tak za teba nikto neplati nemocenske poistenie, takze toto obdobie sa nerata do 270 dni potrebnych pre narok na materske
@toshibamary6 Ak by si mala splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom t.j. počíta sa aj obdobie keď si pracovala v Anglicku, a boli za teba robené odvody na nemocenské poistenie, ktoré by si vedela podložiť a zároveň by to spadalo do tých 2 rokoch pred pôrodom, tak by si jednu podmienku splnenú mala. Tá druhá podmienka je nemocenské poistenie - pracovný pomer, ktorý by trval pri nástupe na materské.....V takomto prípade by nárok na materské vznikol....
@dena1973 mozem otazku? preco by sa malo anglicko ratat do nemocenskeho poistenia na slovensku?
ved ak robila v anglicku nebola na slovensku nemocensky poistena....teda za predpokaldu ze si neplatila dobrovolne poistenie.
teda ak platila odvody v inej krajine, ma mozno narok na davky z tej krajiny, podla ich systemu.....to je blbost odvadzat v jednej krajine odvody a cerpat davky z ineho statu 🙂
ci mylim sa? budem rada ak ma opravis, rada sa dozvedam nove veci
@katarinamarkova Ak je poistená v súčasnosti na slovensku a nemá v posledných 2 rokoch pred pôrodom splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia, tak sa môže zarátať aj doba zo štátu EÚ, ak tam pracovala a boli za ňu riadne robené odovody na nemocenské poistenie.....musí to doložiť dokladom z príslušného štátu.....
@katarinamarkova
@liebling98
Veru tak dámy, zamestnanie v zahraničí (EU) sa dá tiež započítať do 270 dní.
@havana_frost @dena1973 dakujem
@havana_frost
@dena1973
Ďakujem za info, to som nevedela. Vzťahuje sa to len na EÚ alebo aj na iné štáty? A tipujem, že to musí byť riadne zamestnanie, z ktorého sa platia odvody.
@liebling98 To je individuálne, ale spravidla sú to štáty EÚ a tipuješ správne musí to byť riadne zamestnanie, kde sa robia odvody na nemocenské poistenie.....
@katarinamarkova Nie je začo.... 🙂
Viete mi pomoct prosim......Viem ze musim splnat podmienku 270-tich dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom.
Termin porodu mam 6 maja 2015 a do zamestnania som nastupila 15.augusta 2014.Budem splnat tych 270 dni nemocenskeho poistenia?
Pred 15.tym augustom som bola nezamestnana 1 mesiac a pred tym som 1 rok pracovala vo Velkej Britanii.
Pripadne budem potrebovat nejaky doklad (formular) alebo potvrdenie z Britanie aby mi narok na materske vznikol?

@toshibamary6 matersku vyplaca socialna poistovna a tu vobec nezaujima ci si robila niekde v anglicku, pretoze anglicky zamestnavatel za teba neodvadzal prispevky na poistenie na slovensko 🙂
rataju sa odrobene dni tu na SK - takze z toho co si napisala nemas na rok na nic, len na rodicovsky prispevok z UPSVaR.