icon

Reťazová materská

3. okt 2022

Ahojte chcela by som sa opýtať ci my vie niekto poradiť s čoho mi vypočítajtu matresku. Keď som nastúpila na materskú v roku 2020 a morálne som na rodicaku . Mam prácu na dobu neurčitú... a výšku materskej ci bude rovnaká ?

ikonica
3. okt 2022

Novu MD vyrataju z pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu, ktory poskytne tvoj zamestnavatel socialnej poistovni...Materska moze byt aj vyssia ako predosla, no nebude nizsia ako predosla, ak sa jedna o retazovy porod...

autor
3. okt 2022

@ikonica ano mala bude mat na budúci rok v septembri 3 roky a druhy porod by mal byt zaciatku roka

060106
3. okt 2022

@ikonica ahoj tu sa pripojim ak to dobre chapem tak ked som mala matersku cca 700€ a keby som mala retazovu matersku tak by som zas dostavala taku ciastku ?

ikonica
3. okt 2022

@060106 ano minimalne taku... Ak si medzi dvoma materskymi necerpala dovolenku a pod... Moze byt, ale aj vyssia, ak tvoj zamestnavatel da socialke vyssi pravdepodobny vymeriavaci zaklad (napr ak u vas isli hore platy a mzdove ti to zohladni v potvrdeni pre socpoist)

060106
3. okt 2022

@ikonica dakujem moc za vysvetlenie😊

ruzovad
15. okt 2022

@ikonica môžem sa spýtať?? Ja mám takú situáciu , že mám reťazovy pôrod , ale zamestnávateľ mi dal svojvoľne 2dni dovolenky a vykázal má na materskú o dva dni neskôr. SP uviedol ale vymeriavací základ na materské 1300e (pred tým som mala v hrubom 1100) budem mať teda vyššie materské? Alebo to že mi zrušil reťazovku tými dovolenkami má o niečo ukrátili???
( Vysvetlenie : nárok na materskú som mala k 30.8...oni mi dali na 30a31.8 dovolenku a posielajú má od 1.9.
Papier o materskej som bohužiaľ poslala až ku koncu septembra -kvoli neschopnosti sestričky na gyn.)

lilinka88
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
15. okt 2022

@ruzovad 30.8. si mala 6 týždňov pred termínom pôrodu? Ak áno, tak ťa ukratil o nárok, pretože v tomto prípade sa ti bude materské vyplácať od 1.9. do pôrodu a od pôrodu 28 týždňov, najviac však do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské (čiže Max do dňa,kedy by sa ti vyplávalo, ak by si nastúpila tých 6 týždňov pred termínom) - par.48, bod 6
A čo sa týka retazenia, keďže nejdeš plynulo MD-RD-MD, ale máš tam dovolenku, z hľadiska soc. poisťovne nejde o reťazenu materskú a teda sa ti bude počítať z pravdepodobné VZ od zamestnávateľa,ale v prípade,že by bola nižšia ako predchádzajúca, nenavysuje sa.

ruzovad
15. okt 2022

@lilinka88 ďakujem za odpoveď 🙏, ale ukrátili o nárok na tie dva dni v auguste ?? Alebo ako to myslíš? A keď zamestnávateľ udal základ vyšší ako som mala pred tým plat, to znamená že mi vypočítajú materskú z toho a bude vyššia nie?
Áno viem že už to teda reťazovka už nie je ak mi tam buchli dov. Že to bude inak. A teda že budú počítať z toho základu..asi..
Prípadne môžem niečo proti tomu urobiť ak by bolo rozhodnutie o menšej sume ako min. Rok?

lilinka88
16. okt 2022

@ruzovad 6 týždňov pred očakávaným pôrodom si mala 30.8. a teda termín pôrodu 11.10. a nárok na materské 34 týždňov by bol do 24.4.
Ale tým,že ti tam dali tú dovolenku, svojvoľne nastupujes na materské neskôr ako 6 týždňov pred očakávaným pôrodom a materské sa ti bude vyplácane od 1.9. do dňa pôrodu a od dňa pôrodu 28 týždňov, max však do 24.4. ako bol nárok. Ak si porodila v termíne alebo neskôr,tak ťa v podstate ukratili len o tie dva dni,ale ak si porodila pred termínom, tak o viac
Materské sa bude počítať z vymeriavacieho základu, ktorý nahladil zamestnávateľ

ruzovad
16. okt 2022

@lilinka88 ďakujem za dovysvetlenie..už tomu chápem úplne...
No porodila som skôr. Tak ma ukrátili o 9dni..len teraz ťažko povedať či si za to môžem sama keď som im žiadosť poslala až 26.9 🙄..či to bola z ich strany jediná možnosť aby to dajak zachránili alebo čo...inak netuším prečo by mi chceli ukrátiť. Konečne Zajtra zavolám mzdovej..že či to bolo nutné, takto riešiť.

denka_pk
17. okt 2022

@lilinka88 ahoj,prosim vedela by si aj mne poradit ohladne materskej?mohla by som ti napisat sukromnu spravu?