Reťazová materská a dávky

lenkalovell
19. mar 2019

Ahojte chcela by som sa opytat ako to je po januari 2019 co sa tyka retazovej materskej. Mam 1,5 rocneho syna a cakame druhe babetko. Ako to bude s materskou a rodicovskou na deti? Budem dostavat rodicovsku na prve a na druhe matersku alebo ako to je po novom. Dakujem

misha263
19. mar 2019

@lenkalovell Nemôžeš dostávať 2 dávky súčasne iba jednu. V tvojom prípade to bude materská.

lenkalovell
autor
19. mar 2019

@misha263 zanikne mi rodicovska a budem poberat len matersku...a ako dlho to takto funguje neviete? Lebo kamoska mi napriklad tvrdi ze v 2017 ona dostavala len na jedno dieta a na druhe nemala narok dostavat takze dostavala okolo 260€ aj s prispevkom

misha263
19. mar 2019

@lenkalovell No keď dostaneš vyjadrenie zo SP ,že máš nárok na materskú,tak ten papier treba zobrať na Upsvar a pozastaviť rodičovský na staršie. Na staršie budeš dostávať len rodinné prídavky. Tvoja kamoška ,keď nemala nárok na materskú pri druhom tak dostávala asi len rodicak na mladšie + rodinné prídavky na obe deti.

evittam
19. mar 2019

@lenkalovell Mas narok na MD? Ak ano tak ako píše
@misha263 . Ak nie tak nadalej budes poberat 1 RP a po narodeni druhého dieťata plus dalsie rodinne pridavky. A bud zrusis rodicak na staršie a rovno poziadas na mladsie alebo budes do 3rokov staršieho poberať nan RP a potom poziadas na mladsie. Este ak mas narok na MD tak pri zruseni RP treba poziadat o príspevok na starostlivosť o staršie na ktorý mas narok na 6 tyzdnov.

evittam
19. mar 2019

@lenkalovell A funguje to tak uz dlho.

lenkalovell
autor
20. mar 2019

@evittam a ako zistim ci mam alebo nemam narok na MD?

evittam
20. mar 2019

@lenkalovell Kriste, píšeme to tu dookola a nielen v jednej diskusií. Najdi si dalsie a čítaj. Prepac ale ty si lenivá čítat a mna uz nebaví pisat dookola to iste. A to už roky.
Musis mat minimálne 270dni NP za posledné roky pred pôrodom, dalej pri nástupe na MD musis mat aktívne NP alebo byt v OL.
Tvoj PP trvá?

lenkalovell
autor
21. mar 2019

@evittam tak prepac ak ta to obtazuje....zistijem to teraz takto kedze som sa zlakla ako to bude s financiami u nas doma...ano 270 dni som mala pred porodom moj PP trva stale kedze som na rodicovskej a NP som

evittam
21. mar 2019

@lenkalovell Je tu diskusii o tom xy a ty si založila dalsiu, zbytočne. Dostaneš MD a rodinne prídavky na dve deti ked sa dieta narodi.