icon

Reťazový pôrod a materská dovolenka

nona31
17. jan 2018

Baby je mi do plaču akurat mi prisli papiere rozhodnutie ohladom na materskú... Mam este ani 2 ročneho chlapca o par dní porodim dalsieho chlapca a som zamestnana na Tpp ako je mozne ze pri druhom mi viratali materskú skoro o 200 eur menšiu???...☹

Strana
z3
majusqa77
23. jan 2018

@xima mas narok na 213 🙂 rozdiel doplaca up, ziadas akoby o rodicak. Ale az po porode

xima
23. jan 2018

@majusqa77 no ja som rodila uz 11.12.. tak pozistujem

xima
23. jan 2018

@nona31 hej no vychadza to ze mi doplatia asi tie 4eura no, paráda 😕

janka108
24. jan 2018

Ja som si to prave zistovala, pretoze som si prave isla vybavovat paiere na MD ( t.č.som na RD) . Tiez som sa obavala nizsej materskej, pretoze "predpokladany" prijem je pojem relativny. Trocha som po tom zacala patrat, kontaktovala som najprv uctovnicku v praci, a velmi mi nevedela povedat . Predtym som pracovala ako obchodak a pretoze mam v zmluve uvedeny len zakladny fix plus provizie z predaja ( ktore robili podstatnu cast mzdy) , a bolo otazne, z coho sa bude dalsia materska vypocitavat. Zasla som na socialnu poistovnu, ( dufajuc, ze sa to bude pocitat zo sumy ako pri predchadzajucej materskej, ked som predtym riadne pracovala) , pani ma informovala, ze z povodnej sumy sa to nerobi, pretoze "platy isli medzicasom hore", a preto by mohla byt matka pri dalsej materskej ochudobnena.. ( co sa prave v takychto pripadoch moze stat pravy opak) Pocita sa to z platu, ktory by ste dostali, keby ste v dany mesiac, ako nastupujete na MD, dostali, keby ste pracovali. Takze je iba na vasom zamestanavatelovi ( a jeho ochote alebo laskavosti) , co vam tam napise. Bud sa s tym nemusi ani zapodievat a napise vam len to, co je v zmluve, coz moze byt len hruby zaklad, a ak vam chce vyjst v ustrety, tak vam vycisli sumu, spolu aj s proviziami, alebo priplatkami alebo co uz kazdy v tej danej praci ma. ( alebo vypocita priemer aky maju vasi kolegovia) ... keby som sa spolahla len na uctovnicku, tak mi tam napise len ten nizky fix. preto vrele doporucujem sa este dopredu obratit v tychto pripadoch na zamestanavatela skor, ako vam papiere pre soacialnu poistovnu vyplni. nech to potom nevyjde vo vas neprospech.

xima
24. jan 2018

@janka108 no mne moj zamestnávateľ bol ochotný vyjst v ustrety, rozpravala som s nim.. ale na socialnej poistovni mi povedali ze to vypocitali z vymeriavacieho základu, ktory bol ten na polovicny úväzok. A ze sa s tym neda nic robit. Cize matersku mam nizsiu ako rodicovsky. Paradoxne, ak by som minulý rok popri rodicovskej aj nepracovala, tak by mi to vypocitali z predpokladanej hribej mzdy (cize minimálne dvakrát tolko). Paradoxne vravim preto, lebo tym ze som pracovala som odvádza la do sociálnej poistovne dalsie peniaze, aj ked som bola na rodicovskej. Podla mňa postavene na hlavu. A ked som rozpravala s ekonomom z mojej prace, tak ze jeho ani nikto zo socialky nekontaktoval

janka108
25. jan 2018

@xima jasné, je to na hlavu, človek si chce na rodičovskej privyrobiť a oni potom vypocitaju materskú z toho smiesneho zárobku pri polovicnom úväzku...bohužiaľ, už to asi nezmenis, ale tak aspoň sme dali info iným, aby vedeli do budúcna

kamila_koza
2. mar 2018

prosim vas, pri planovani druhej materskej, vo vseobecnosti sa oplati viac retazova materska (resp. z rodicaku na matersku) alebo nastup do predosleho zamestnania a z neho ist na druhu matersku?

majusqa77
2. mar 2018

@kamila_koza vseobecne je to jedno

sirema
2. mar 2018

@evittam poradis prosim a mne? Lebo si ni som ista, ci vobec mam narok na matersku - mam dcerku, ktora mala v novembri 3 roky - v septembri som dala vypoved v praci, a nastupila do novej prace, ale to nebolo na TPP, zmluva bola len cca na mesiac a daco (do konca oktobra), realne som tam odpracovala 4 dni - potom som do konca oktobra bola PN. Mam narok ci nie? Na matersku nastupujem tento mesiac (22. marca).

kamila_koza
27. apr 2018

@majusqa77 ešte by som sa rada spýtala, z čoho sa prípadná druhá materská počíta, ak budem pracovať v roku 2018 na čiastočný úväzok /u iného zamestnávateľa/, plus mám tam aj nejaké dohody o vykonaní práce a odmeny...? to bude totiž oveľa menší príjem, ako keby sa mi počítala z môjho riadneho pracovného úväzku a toho predpokladaného príjmu za rok 2018. stále poberám rodičovský príspevok a som na rodičovskej dovolenke.

kamila_koza
27. apr 2018

@xima čítala som teraz tvoju skúsenosť, to je úplne absurdné! môžem sa spýtať, či teda tam je nejaká povinnosť, aby sa materská počítala z toho polovičného úväzku alebo sa dalo tomu predísť /skorším kontaktovaním SP alebo neviem ako.../ a počítať to z toho predošlého predpokladaného príjmu? díky!

majusqa77
27. apr 2018

@kamila_koza zalezi ci je ten ciastocny uvazok na povodny pracovny pomer, alebo je uzavrety novy. ak je povodny, ale skrateny, bude z neho. ak je to novy, s novou zmluvou a z pôvodného PP si na RD, tak teoreticky z oboch

xima
27. apr 2018

Ano, ako napísala majusqa77.. ak si pracovala u iného zamestnávateľa, tak by sa ti mala materská vypočítať z oboch. Ja som pracovala u svojho pôvodného, preto som sa vlastne obabrala. Myslím že môžeš aj u svojho pôvodného zamestnávateľa pracovať, len musí byt uzavretý nový pomer. Ja sa ale veľmi do toho nevyznám, až teda po mojej skúsenosti som na tieto veci prišla 😒😞

kamila_koza
27. apr 2018

@majusqa77 ok, ďakujem pekne! čiastkový úväzok by som mala mať u iného zamestnávateľa práve. musela by som vopred na to nejako SP upozorniť pri nástupe na MD? ako sa to rieši v takýchto prípadoch? čiže ešte raz, či som správne pochopila: v prípadne nástupu na MD v roku 2019 by sa mi materské mohlo počítať za rok 2018: z predpokladaného príjmu (u aktuálneho zamestnávateľa na plný úväzok) + odmeny (u aktuálneho zamestnávateľa) + čiastočného úväzku (u nového zamestnávateľa) + dohôd o vykonaní práce (u nového zamestnávateľa)? tak?

majusqa77
27. apr 2018

@kamila_koza koho chces na co upozornovat? ziadas a odovzdavas tolko ziadosti o materske, z kolkych mas na materske narok 🙂

kamila_koza
27. apr 2018

@majusqa77 aha, jasné. takže si to musím ja ustrážiť. lebo tu predo mnou baby písali, že sa okašľali. díky moc, pomohla si mi! 🙂

Strana
z3