icon

Reverz z pôrodnice a príspevok po narodení dieťaťa

lenusska72
15. jún 2023

Zdravím, chcem sa opýtať, či nevie niekto poradiť, ako to je aktuálne s reverzom z pôrodnice a získaním príspevku po narodení dieťaťa. Ďakujem

zuzi0911
16. jún 2023

Ak sa má robiť ešte sono ,tak radšej tam ostante ako behať s novorodencov po nemocniciach...ten jeden deň hore dole,naozaj nikoho nezabije...

My sme boli týždeň v nemocnici ...nakoľko zistili selest,ale tiez sme mohli ísť na kardio z domu..ale načo?!keď mi ho vedeli urobiť tam aj ked som cakala 3 dni na to vysetrenie .....a to mam doma ešte dve ďalšie deti ...

3petka
16. jún 2023

@trgypadl overené bola som vtedy akurát v pôrodnici. Bola som tam mesiac takze už ako doma s doktormi a sestričkami. A ženy sa tiež sťažovali že sa im pobyt predlzuje

trgypadl
16. jún 2023

@3petka praveze sa poistovne snazili skratit dobu hospitalizacie u fyziologickeho porodu

trgypadl
16. jún 2023

@3petka skor je to o tom, ze pre oddelenie je vyhodnejsia dlhsia hospitalizacia, ale to sa nepovie, radsej sa to hodi, ze poisťovňa nepreplatí 😉

3petka
16. jún 2023

@trgypadl no tak sa im to asi nepodarilo.

3petka
16. jún 2023

@trgypadl môže byt jasne. Veď vieme aké je toto naše zdravotníctvo.

vevesh
16. jún 2023

@elmivelmi co to ma co s vydrzanim? Preco by mala zena cosi vydrzat- rozumej viac hodin vydrzat personal a nrmocnicu, ak je zdrava? Vsak ak je zena zdrava, aj dieta zdrave, nevidim dovod na predlzenu hospitalizaciu. Tiez som sla na reverz domov po 48h od porodu, pretoze jediny bonus hospitalizacie bol, ze som mohla k dietatu kedykolvek, po prepusteni len v objednanom case. A doma dalsie 3 deti, ktore ma vdaka pandemickym opatreniam 2 mesiace ani nevideli....

elmivelmi
16. jún 2023

@vevesh lebo na sk asi su ine podmienky a pravidla ,ked ta prepustia na 5-5ty den,tak ta vtedy prepustia.A vydrzat sa to da.Boze ako keby vas v tych porodniciach mucili.
Ja som zasa mohla rodit v At ale mne sa veru nechcelo dorabat vysetrenia a tym sa zaoberat pri malom urevancovi.Som radsej sl do sk nemocnice,lebo sice som tam nola 5 dnia le s komplet vysetreniami a normalne sa to dalo vydrzat aspon som nemusela doma varit a upratovat.

vevesh
16. jún 2023

@elmivelmi ale ty nechapes, preco by mal niekto zdravy vydrzat byt v nemocnici? Ulahcilo by to nemocnicnemu personalu, poistovniam z financneho hladiska a rodine. A teda nemocnica nie je 5* hotel so sukromim, kde si kludne zarezervujem 2 dni naviac, lebo sa mi tam paci -hlavne ta slovenska s arogantnym personalom a kde si aj wc papier musis doniest🙄🙄

elmivelmi
16. jún 2023

@vevesh no co ny ulahcilo a neulahcilo je v rovine hypotetickej.Teraz to funguje tak,mozno o 20 r inak.

zuzanaete
16. jún 2023

@elmivelmi OK, ty si vydrzala a videla si vyhody. Ale to neznamena, ze tak je to najspravnejsie pre vsetkych.

trgypadl
16. jún 2023

@elmivelmi to nie je o tom ako to funguje, ale o mentalnom nastaveni ludi, ktori tam pracuju, staršie rocniky Ti budu zarito tvrdit, ze ostat musis lebo bububu, ta zena absolutne nic nemusi, tam je to len o papierovej byrokracii, ked Ta mnoho lekarov prepusta, tak s komentarom, ze je nezodpovedna, ked sa nahodou nieco stane atd. Da sa zenu poucit uplne normalne na urovni, a nie z nej urobit totalneho vola

gurybka
16. jún 2023

Porodila som predčasne v 34tt. Dcéra bola na neonatologickom oddelení, ja na šesťstonedelí. Po troch dňoch som v nemocnici dostala chrípku ( bolo to ešte pred obdobím Covidu, ale aj pred tým bývali chrípkové obdobia ). Nechali ma na izbe s ďalšou mamičkou, ktorá mala svoje dieťaťko pri sebe!!!!! Pýtala som sa domov, nakoľko som nechcela v nemocnici nakaziť ďalšie mamičky a novorodencov. ( za dcérou som samozrejme nemohla ísť ) . Nakoľko som však mala teplotu, nechceli ma pustiť z nemocnice domov. Tak som teda podpísala reverz, išla domov samozrejme bez malej. O týždeň, keď ma chrípka prešla som nastúpila naspäť do nemocnice na neonatologické oddelenie k dcére a domov sme išli spolu, keď neonatologička uznala, že je zdravotne ok.
Žiadny problém som neskôr nemala.

elmivelmi
16. jún 2023

@trgypadl ved vsetko sa da,aj tie dva ,zvysne dni vydrzat.Ja by som z toho vonec tragediu nerobila.Hlavne potom sa strachovala ci mam narok na prispevky,za to by mi to nestalo.

trgypadl
16. jún 2023

@elmivelmi ano vsetko sa da, aj tolerovat názor a rozhodnutie druheho😉

elmivelmi
16. jún 2023

@trgypadl ved aj to ja len pisem ci jej stoja tie opletcky kvoli 2 dnom.

trgypadl
16. jún 2023

@elmivelmi ale tam nie je dovod na opletacky

ksebejka
18. jún 2023

@3petka pracujem v poisťovni a netuším o čom hovoris. Pôrodnice sú vyplácané na základe DRG systemu, čo znamená, že sa platí za výkon - pôrod. Nie za počet dní. Čiže je to tak, ako sa píše vyššie, že naopak, pôrodnice sa snažia znižovať počet dní hospitalizácie, čím v podstate aj viac zarobia, nakoľko obslúžia viac rodičiek. A inak moja osobná skúsenosť - v septembri minulého roka som išla na tretí deň po cisárskom domov. Nie po nekomplikovanom vaginálnom, ale po akútnom cisárskom, kedy som mala na druhý deň robenu ešte aj krvnú zátku...

mimixxxx
18. jún 2023

Mozno sa to raz aj u nas zmeni.
Treba sa viac informovat.
Napr. v AT (spytajte sa v Hainburgu alebo inde) maju na vyber klasicky porod (na reverz moze odist vzdy skor) v nemocnici, ambulantny v nemocnici alebo doma.
Ak je zena a dieta su zdrave, tak ambulantny je je super moznost. Len si musi zena dopredu zarezervovat nejaku porodnu asistentku co ju po porode prvy tyzden aj s dietatom bude domov chodit kontrolovat (poistovna to preplati). Dietatu odobera na 3 den z paticky krv porod. asistentka doma u zeny + dava aj vitamin K. Zena s dietatom musi akurat do tyzdna sa ukazat u pediatra a do dvoch tyzdnov ist na test sluchu. Nic viac, nic menej.

candii
18. jún 2023

Ty odísť môžeš, dieťa ale musí ostať. Aspoň tak to bolo keď som bola ja v pôrodnici a spolubývajúca mala dieťa so žltačkou silnou. Nechceli jej dať reverz pre dieťa ale povedali jej že ona môže ísť ale dieťa musí ostať kým nebude OK

ksebejka
18. jún 2023

@candii nemyslím si, že toto ma právny základ - veď matka je právny zástupca dieťaťa a nehovoriac o Tom, že autorkine dieťa je zdravé a je tam už tri dni

lucia147852
18. jún 2023

@candii ale to je rozdiel, tam mohli operovať zym, že dieťa je v ohrození života, aj to neviem nakoľko by im to prešlo. Dieťa nie je majetok nemocnice, aby rozhodovala, či ti ho dá, či nie. Matka je zákonný zástupca, iba ona rozhoduje za dieťa a v skutočnosti, bez jej súhlasu mu nemôžu ani kvapku krvi zobrať. To len na svk vládne aj 30 rokov po prevrate totalita, kedy ženy nepoznajú svoje práva a niektorí zdravotníci s nimi manipulujú alebo sa vyhrážajú.

tianna
18. jún 2023

@lenusska72 moje nervy to naozaj neviete v tej pôrodnici podaktore vydržať ani tie 3-4 dní??? 🙄

wiktoriamka
18. jún 2023

@lenusska72 odides na vlasnu zodpovednosť a nedostanes..kamoska tak nedostala..a ja som vypisovala papiere a vsetko toto tam bolo spomenute.inak by som nedostala

wiktoriamka
18. jún 2023

@tianna nie každá to ma.jednoduche... 🤦🏻‍♀️

konikmodry111
18. jún 2023

Podpises reverz a ideš domov. Žiadne opletačky nebudú ako tu vyššie píšu 🤦🏼‍♀️ ja som rodila pred 16imi rokmi a tiež som šla na štvrtý den domov na reverz. Mala som viac dôvodov odísť, dam len pr príkladov -
Sestrička na nezaplatenie ktorá do mna zacala vrieskat že nedavam maleho do perinky - podotýkam že som rodila keď bolo vonku fajnych 42 stupňom a maly v nej bol proste nepokojný a to jedlo sa jesť nedalo (predstav si hneď na prvý den takú fajnovu polievku alebo skôr zafarbenú vodu s prímesou plesni 🙈 a ešte je toho oveľa viac ale za mna nie ďakujem

elvia
18. jún 2023

@tianna tiež čítam a žasnem .. večne ušomrané slováčky 🤦‍♀️🤦‍♀️ Chcú byť tuho "moderné" .. načo sa vôbec trepete do pôrodníc? Však si doma odrodte.

2006_1211
Autor odpoveď zmazal
davidofff
Autor odpoveď zmazal
tianna
18. jún 2023

@elvia presne.. rodila som 3x a teda nikdy som neprotestovala že som v pôrodnici. Akurát pri najstaršom to bolo ťažšie, museli sme byť kvôli synovi týždeň, no tam boli aj iné faktory ktoré ma dostávali do zlého psychického stavu.