Riešenie materskej počas doktorandského štúdia
Zdravím, prosím Vás, tí čo viete poradiť. Plánujem ísť na doktorandské štúdium. Podľa toho, čo som sa dočítala, štát platí zdravotné poistenie, avšak ak po štúdiu plánujem dieťa, materská sa zo štipendia neráta. V tom prípade si môžem dobrovoľne platiť poistenie aby som mala aspoň tých 270 dní. Na koľko eur to vychádza a oplatí sa to ? Je lepšie sa popri štúdiu ešte zamestnať aj na trvalý pracovný pomer alebo na polovičný úväzok? A ak by som plánovala hypotéku, v podstate ak sa to neberie ako príjem, som braná ako nezamestnaná, čiže iba priateľ by bol ako zárobkovo činný. Je to ešte hudba budúcnosti no rada by som vedela na čom som a ako situáciu najlepšie riešiť. Ďakujem za Vaše odpovede, hlavne tých ktorí sú v rovnakej situácii.
@stanka2153 mne banka uznala prijemna zaklade dekretu o vyske stipendia, dobrovolne nemocenske poistenie som si platila v minimalnej vyske vtedy 190e, ale viac by sa mi oplatila nejaka mini brigadka na dohodu, ale nemala som cas to riesit. Materske som mala miniminalne, aj tehotenske a nasledne vyssi rodicovsky prispevok.

@stanka2153 Doktorand je vlastne študent, takže v banke ťa budú brať ako študenta, nie ako nezamestnanu 😉