icon

Riešenie poistenia medzi rodičovskou a nástupom do práce

7. jún 2025

Dobry den, prosim o radu.
Ked nase dieta bude mat 2.5 roka, muz pojde na matersku. Ja tym padom uz nedostanem rodicovsky prispevok. Po jeho nastupe na matersku vsak ostanem doma este 3 mesiace. Preto sa chcem opytat, ci pocas tych 3 mesiacov budem samoplatca poistenia alebo sa mam hlasit na urade prace? Mala som zmluvu na dobu urcitu, pocas rodicovskej mi vyprsala a zamestnavatel pre mna nema miesto. Dakujem

pribinak
7. jún 2025

Úrad prace

sasa1310
7. jún 2025

a prečo ide na materskú a neostaneš teda na rodičovskom? To sa vám finančne oplatí

martinkatinka
7. jún 2025
@sasa1310

a prečo ide na materskú a neostaneš teda na rodičovskom? To sa vám finančne oplatí

@sasa1310 asi si chce vybrat podporu, ak na nu ma narok

autor
7. jún 2025
@sasa1310

@sasa1310 Financne sa nam neoplati, aby muz nesiel na matersku. Nam to vyhovuje po kazdej stranke, ale o to neide. Tie 3 mesiace musim ostat doma tak ci tak ale nevedela som ako to riesit ked teda ani stat za mna nebude platit poistenie kedze uz nebudem oficialne na rodicovskej, a ani pracu nemam.

martinkatinka
7. jún 2025

Ved urad prace, ale pocitaj s tym, ze ked si tam registrovana, predpoklada sa, ze si budes aktivne hladat pracu. Alebo si sama musis zaplatit zdravotku.

martinkatinka
7. jún 2025

Inak, pocitaj s tym,ze manzel sa ozaj musi starat o dieta, cize byt s nim doma. Teraz to dost kontroluju.

zuzanockamt
7. jún 2025
@martinkatinka

Inak, pocitaj s tym,ze manzel sa ozaj musi starat o dieta, cize byt s nim doma. Teraz to dost kontroluju.

@martinkatinka Možno počítajú s tým, že otec bude aj ďalej pracovať, preto sa im to oplatí. Stále sa to ľudia snažia obchádzať, hoci SP už konečne robí poriadky.

sasa1310
7. jún 2025

no nerozumiem ako sa vám to finančne neoplatí, keď on bude mať o niečo menšiu materskú ako príjem a ty prídeš o rodičovský

eeffka
7. jún 2025

Neviem kolko zaraba muz ale ak on ostane na md a ty tie 3m chod na urad prace a aj realane hladaj pracu, ci odbitim 3r dietata niekam nastupujes? Aby si nebola prekvapena

lienka.7
7. jún 2025

@autorka keďže muz robí a ty poberas rodičovský, obaja mate v podstate prijem. Ak si ty chceš "vybrat" podporu tak pokojne počítaj s tým, ze ti ponúknu miesto a ak nenastúpis, vezmú ti ju. Nie si na UP na "preklenutie" času, ale aby si si hľadala aktívne prácu. Muž robiť nemôže, s tým tiež počítaj (ak si myslíš, ze ty sa budeš doma starať o dieta a on akoze na dohodu robit 2 hod.denne), keďže to prísne kontrolujú, nakoľko ľudia v tomto vo velkom odzubavaju.

lilinka88
7. jún 2025

Musíš si sama zhodnotiť, čo je Tebe lepšie - buď sa eviduješ na úrade práce, ale budeš sa chodiť hlásiť a nosiť potvrdenia,že si aktívne hľadáš prácu (ak máš nárok na podporu, môžeš čerpať) alebo si budeš sama platiť zdravotné poistenie

autor
7. jún 2025
@lilinka88

Musíš si sama zhodnotiť, čo je Tebe lepšie - buď sa eviduješ na úrade práce, ale budeš sa chodiť hlásiť a nosiť potvrdenia,že si aktívne hľadáš prácu (ak máš nárok na podporu, môžeš čerpať) alebo si budeš sama platiť zdravotné poistenie

@lilinka88 Dakujem za normalnu a slusnu odpoved na otazku, ktoru som sa pytala. 🙂
Myslim ze nemam narok na podporu ( neviem ake su podmienky a ani to neriesim). Budem si aktivne hladat pracu pocas toho obdobia. Pokial im stacia dokazy ze si hladam pracu, a nebudu mi nutit inu, bude to pre mna asi lepsie riesenie.

martinkatinka
7. jún 2025

Aj UP ta moze poslat na pohovor. Ale tak ked sa muz bude doma starat o dieta, nemal by to byt pre teba problem tam ist, respektive nastupit do prace, ked ta vezmu.

marcelllo
13. jún 2025

Nemusis ist na urad,ani do prace.Mozes ostat doma do troch rokov dietata ale budes si platit zdravotne poistenie.
Ak chces,tak ti poradim ako moze ist manzel na 2-mesacnu matersku a zaroven ty neprides o rodicovsky prispevok za tie dva mesiace…