icon

Rizikové a muž na materskej

hruska91
17. aug 2023

Ahoj, potrebovala by som poradiť - manžel pracuje máme deti 4 a 2,5 roka. Čakáme 3.som 29tt- od dnes mám po komplikáciách ležať, magnezium, kludovy režim, nohy hore, nízko placenta a ako čerešnička zlomená ruka v sadre.
Manžel teda nechce ist na očr lebo je to na dlho ( sadra 2 mesiace cca ) a očr je len 55% platu- chcel by ísť s mladšou na matersku (kým neporofim pripadne aj s najmenšou uvidíme ) no ja na nu beriem rodicak este do decembra, matersku on vobec nevybral ani pri jednej.
Ako mám postupovať? Mám to niekde nahlásiť na úrad alebo na socialku? Že už ho brat nebudem- a môžem si na 4 rocnu nahlásiť, že s ňou budem doma zadarmo, aby zamna išli odvody aspoň kým neporodim, zatiaľ čo muž bude na materskej s mladšou?
Ako postupovať Dakujem ?
A ďalšia vec na matersku potrebuje muž potvrdenie že som na rizikovom alebo to môže ísť len tak že v práci povie čau idem na matersku? Dakujem
Stretli ste sa s takou situáciou?

bolarazjedna
17. aug 2023

V práci musí minimálne mesiac dopredu písomne oznámiť, že ide na materskú (to platí aj v prípade ženy). Nech teda oznámi čím skôr a informuje sa u zamestnávateľa na personálnom, u riaditeľa, že či by nevyšli v ústrety vzhľadom na tvoj zdravotný stav a pustili ho už skôr.
Rodicak ti vypláca úrad práce, takže treba ich kontaktovať, že od ktorého dňa bude manžel poberať materskú, aby tebe stopli vyplácanie rodicaku... A potom ty od 34.tyzdna zase nastúpis na materskú s najmladsim- oznámis to úradu prace, aj tvojmu zamestnávateľovi a na sociálnu zanesies žiadosť o materskú, to ti vystaví gynekológ.

bolarazjedna
17. aug 2023

Ešte aby som dodala, nie som žiadna odborníčka, ale mne takto príde logické... Ale najlepšie je zavolať na úrad práce, ktory ti vypláca Rodicak a oni ta usmernia.

hruska91
autor
17. aug 2023

Dakujem idem na to

tamta
17. aug 2023

@bolarazjedna v jej prípade by možno stalo za zváženie nastúpiť na MD v 32tt.

ropucha6
17. aug 2023

@hruska91 zaklad bude, aby si manzel vybavil nastup na matersku co najskor…kontaktovat sefa, HR atd. Ziadost o odnatie RP je najlahsi ukon, to kludne ziadost mozes aj mailom poslat.

lilinka88
17. aug 2023

Manžel by mal mesiac vopred ohlásiť nástup na materskú,ale nech komunikuje a nadriadenými či ho uvoľnia aj skôr. Následne si zo stránky SP stiahne žiadosť o materské iného poistenia, vypíše, dá zamestnávateľovi potvrdiť,zanesie do SP.
Ty na úrad práce požiadať o zrušenie RP z dôvodu,že manžel poberá materské. A na zdravotnú poisťovňu sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, len pozor,vtedy dieťa môže do škôlky len na 4 hodiny. Ty môžeš na materskú nastúpiť kedykoľvek 6-8 týždňov pred termínom pôrodu, žiadosť vypíše, dáš do zamestnania. Viac nič neriešiš čo sa týka úradu, zdravotnú by som si preverila,ale tým,že ťa zamestnávateľ prevedie z RD na MD, malo by byť aj to vybavené.
Ak by manžela nechceli uvoľniť skôr ako ten mesiac, môže si vziať očr na teba 14 dní, buď od obvodnej vypísať na základe zlomenej ruky alebo gyn a potom môže aj na niektoré dieťa opäť 14 dní vziať očr z dôvodu,že si ty ochorela (na tlačive očr zatiaľ bod C), tiež potvrdí buď tvoja obvodná dr alebo gyn

hruska91
autor
17. aug 2023

@lilinka88 to o skolke len na pol dna Som netušila ďakujem za info

bolarazjedna
17. aug 2023

@lilinka88 ale nie je to tak, že autorka môže byť na neplatenom RD aj s 2,5 ročnou popri manželovej MD? Lebo v tom prípade, ak 2,5 ročná ešte nechodí do škôlky, tak 4rocna by mohla chodiť aj na celý deň, či sa mýlim?

lilinka88
17. aug 2023

@bolarazjedna nie, nemôžu mať nahlásenu starostlivosť o jedno dieťa obaja