icon

Rodičák a narodenie druhého dieťaťa

medvedik4
18. apr 2015

Ahojte mamicky. Mala by som otazku. Mam skoro 2rocne dieta a v auguste sa mi narodi druhe takze budem na materskej s dvoma detmi a tym padom mi zacne druha materska. Ani pri prvom dietati som nemala narok na matersku. Moja otazka je ci je pravda ze ked sa mala mi v auguste narodi ze tym padom sa prelinaju materske a nedostanem za dany mesiac nic ani euro? dakujem za odpoved.

ivetlo
18. apr 2015

To nie je pravda.
Výplata rodičovského príspevku

Rodičovský príspevok sa vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku na tento príspevok splnili len za časť kalendárneho mesiaca.
ak vznikne v priebehu mesiaca nárok na materské, oprávnená osoba bude mať nárok na rodičovský príspevok za tento mesiac, lebo splnila podmienky nároku len za časť kalendárneho mesiaca.

Rodičovský príspevok sa vypláca mesačne pozadu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom oprávnená osoba splnila podmienky nároku na rodičovský príspevok.

Aj mateská sa vypláca o mesiac pozadu.
Z toho pre teba vyplýva, že ak pôjdeš na materskú v júli, tak dostaneš aj rodičák za celý mesiac júl v plnej sume a za adekvátnu časť dní ktoré ti bude už plynúť materská dostaneš zas materskú. Teda dostaneš dve dávky 🙂
Tam sa to skôr mýli s tým, že niekedy to dievčence na sociálke dajú vyplatiť dávku materskej za dva mesiace naraz. Ale to len na začiatku, že ti napr spoja august a časť toho júla. Výplatný termín je 20teho, tak niekedy to proste nestihnú spracovať. Ale o peniaze určite neprídeš a na dávku máš nárok.