icon

Rodičák na muža

jonka23
12. jan 2019

Dobrý deň môžete mi poradiť ako môže priateľ poberať rod. príspevok muž na druhé dieťa!?
Momentálne som ešte na Materskej ..poberám rp..teraz som tehotná a nebudem mať nárok na Materskú lebo som nezamestnaná teda nemám žiadny bežiaci prác.pomer...
Muž pracuje v zahraničí....ale keby si urobí ešte na Sk nejakú dohodu...kolko by musel odpracovať a kolko minimálne zarobiť, aby potom keď sa mi dieťa narodí mohol poberať Ro na prvé dieťa!??
Ja som totiž mala odpracované v zahraničí a doma som odpracovala na Sk ešte 1,5 mesiaca na dohodu a z toho mi potom chceli vypočítať materskú...a prisla som o Materskú zo zahraničia...je mi z toho do grcu..pritom sa píše všade že musis odrobiť min 3 mesiace....nie je to tak!!!

evittam
13. jan 2019

@jonka23 RP nie je podmieneny prácou. Na RP mas narok aj ako nezamestnana. Ale RP budete dostávať len jeden aj keď budete mat dve deti. A bud ty alebo priateľ. Ak myslíš MD-je tu o tom diskusii viac nez dost:
Otec na materskej
Otec na materskej-zamietnute prípady.

evittam
13. jan 2019

@jonka23 A je to tak-ak chces mat počítanu MD z nového PP tak musis mat odpracovanych minimálne 90dni bez PN a OCR. Neviem kto ti tvrdil nieco ine. Dalej tu splietas hrusky s jablkami-nie si na MD. Ale na RD ak poberas RP.

evittam
13. jan 2019

@jonka23 A uz som ti to vysvetlila v inej diskusii:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/vysla-mi-nizka-materska-z-dohody/
Ale ako čítam asi som zbytočne drala klávesnicu.

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam
Ďakujem za tvoje rady no u mna to je fakt asi divne....vôbec sa nebral ohľad že som nepracovala tri mesiace ...ved som bola na sociálke pár krát a povedali mi, že vymeriavací základ pre mna na materskú by bol 100 euro, možno aj preto lebo som bola nahlásená na úrade práce a dohoda. Bola na 10 h týždenne...a proto by mi mal potom akože doplatiť ešte úrad práce....ale to som už vôbec nepodala žiadosť o materské....

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam
A čo

evittam
13. jan 2019

@jonka23 Ako som ti uz pisala v predchádzajúcej tvojej diskusii-ty si si mala podať ziadost a nie sa uspokojit s nejakymi informaciami od nejakej tetusky. Plati co som už napisala. Pokial si nemala novy PP na minimalne 90dni bez PN a OCR tak ti nemal ako ovplyvnit vysku MD. Vid zakon o SP. Tvoja chyba,ze si sa nechala oklamat.

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam
A čo sa týka muža nejde mi o to aby bol muž na materskej..na tu pôjdem ja keď sa dieťa narodí aj bez nároku na materskú...budem teda dostavať tých cca 240 euro.teda hneď rodičovský príspevok ...ja chcem aby on prevzal na seba rodicak čo teraz dostávam ja na maleho, ktorý má teraz 20 mesiacov...
Čo sa týka materskej tak mi na sociálke povedala že na materskú novú musím mat odpracovaných 270 dni...to mu odporučila urobiť si tri zmluvy...aby som to časovo akože stihla ale aj tak mi povedala že mi negarantuje či mi to uznajú....a že čo ak porodim skôr....že je to riziko...no a odvody by som si musela platiť žsamozrejme sama...
Prepač mi ja som z toho už ozaj magor....dik za tvoju trpezlivosť....

evittam
13. jan 2019

@jonka23 Skus pochopit, ze RP budeš dostávat len jeden aj keby si mala 4deti. Cize ty ked porodis nepôjdeš na žiadnu materskú nakolko nemáš narok, budeš naďalej poberať RP na starsie dieta alebo poziadas na mladsie.
A ano aby si mala nárok na MD musíš mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Nemusia byť zaplatené ani odrobene, môžeš byt napr.PN -vtedy odvody neplatis a NP trvá. V ktorom si tt?

jonka23
autor
13. jan 2019

@jonka23 na sociálke mi povedala že materskú môžeš zadať do troch rokov dieťaťa....takže asi pôjdem ozaj na socialku a ešte raz ich tam vystresujem...to ak mi priznajú ešte budem musieť vrátiť úradu vyplatené Rd za obdobie Akože materskej...a oni by mali podplatiť materskú...ozaj už som z toho na prášky...hi hi
Mne známa povedala že od nového roku môžu poberať obaja rodičia rp na dve deti...

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam som v 13 týždni....bože si ozaj trpezlivá somnou.....ďakujem ti za tvoju ochotu a čas...

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam snažím sa nájsť ešte nejaké riešenie...akosi ešte trochu finančne môžem pomôcť....

evittam
13. jan 2019

@jonka23 To uz nestihnes. Teda jedine viacerymi PP. Viac poradi @zalka 🤔. Čo myslíš?

evittam
13. jan 2019

@jonka23 MD moze do 3rokov dieťaťa žiadať len otec. A aj znama nech si dostuduje-od 1.1.2019 mozu obaja rodicia poberat MD! Alebo si obe dostudujte aspon rozdiel medzi MD-materska davka a RP-rodicovsky prispevok. A podmienky nároku.

evittam
13. jan 2019

@jonka23 Nikto ti nic nedoplati! Nema co. Skus si ešte raz prečítať tu prvú diskusiu. A naozaj čítať a rozmyslat. Nic v zlom. Ty si k žiadosti o RP musela doložiť potvrdenie,ze nemas narok na MD cize teraz uz mozes tak ísť stresovat na lamparen....Ty si o MD nežiadala a uz ani nemozes na staršie dieta.

jonka23
autor
13. jan 2019

@evittam
Ešte raz obrovské dik!!!!!
Idem si to poriadne naštudovať.....🙂
Prajem ti pekný deň.

evittam
13. jan 2019

@jonka23 Za malo.