icon

Rodičovská dovolenka a práce neschopnosť. Ako je to s peniazmi?

edusik
5. mar 2010

Ahojta, dá sa čerpať počas RD PN-ka? bola som napadnuta, podala som trestne ozn., nemam velke zranenie, ale aj tak mi odporučil lekar dat sa vypisať aby utocnik nieco z toho mal, len neviem ci sa da dat vypisať...a ako je to potom s peniazmi...

lalus
5. mar 2010

na PN sa môžeš počas RD dať vypísať iba ak si si platila dobrovoľné nemocenské poistenie.... 😖

zuzanocka
5. mar 2010

da sa. chod na soc. poistovnu, vypis si prihlasku na dobr. poist. a od dalsieho dna nech ti napise Dr. PN-ku. budes si platit dobrovolne (mozes is to zaplatit hned vopred) a vyplatia tio PN -ku. zisti si vsak, kolko je max. dlzka PN, potom prip. prerus tu prvu a chod na dalsiu.

zuzanocka
5. mar 2010

uz som to nasla... takze: prihlasku je potrebne podat odo dna, ktory predchadzal dnu, od ktoreho ziadas osetrovne. napriklad ak osetrovne trva od 8.2. do 17.2, prihlaska: datum vzniku 7.2., odhlasku treba podat s datumom 17.2. poistne mozes zaplatit hned pri pokladni, po prideleni identifikacneho cisla.
vymeriavaci zaklad je vo vyske minim. mzdy, platis len za 1 den - 4% - bolo to ca. 12 korun

bola by skoda tie peniaze tam nechat 😉 a PN sa da pekne natiahnut. nad 50 dni je to, myslim, uz tazke ublizenie na zdravi t.j. sud 😝

mima595
5. mar 2010

zuzanocka - mylis si OCR s PN - PN sa da cerpat, až ked jej DNP trva min. 270 dni....

zuzanocka
5. mar 2010

aha. mas pravdu, mima. teraz si vybavujem, ze sa to tykalo choroby deti... to som "trochu" poplietla 😅 to je tak, ked rozmyslam nad dvadsiatimi vecami naraz 😔 🤐

gapa
5. mar 2010

edusik,
ide o to, či ti ide len o PN, t.j. o to, aby v prípade, že toho človeka chytia mal aj nejaký postih (nevyznám sa v to, ale ako píšu vyššie, tak asi záleží na dlžke trvania PN, t.j. či do 50 dní alebo viac???)

alebo či ti ide aj o poberanie nemocenského.

Len je dôležité, či si zamestnaná (kvôli prerušenému nem.poisteniu a dnom, ktoré možno prirátať k DNP). No a tiež v prípade, že by si poberala nemocenské celý kalendárny mesiac, tak nemáš nárok na zvýšený RP. NO ale vzhladom na to, že je teraz začiatok mesiaca, tak by sa to aj dalo. Napr. PN od 8.3.2010 do napr. 29.4.2010, čo bude viac ako 50dní (52) a nebude to trvať ani v mesiaci marci a ani apríli celý mesiac. No a treba sa prihlásiť na DNP najneskôr v den vzniku PN, no lepšie skôr a zaplatiť včas prvé poistné.

edusik
autor
8. mar 2010

Baby, dakujem. Gapa, nejde mi až tak o dlžku, zase nechcem, aby ten chlap sedel, len mu vratiť to bububu. Ide mi hlavne o to, či ak budem na PN,mi vyplatia aj RP alebo sa to na tie dni skráti...

edusik
autor
8. mar 2010

Juj, a ano - počas RD som stale zamestnana.