Rodičovská dovolenka do 6 rokov dieťaťa
Ahojte. Rada by som vedela aké máte skúsenosti pripadne mi budete vedieť poradiť. Som vedená na úrade práce a tam mi pani vravela ze sa môžem v zdravotnej prihlásiť na neplatenu rodicovsku do 6 rokov dieťaťa. Povedala ze môže navštevovať škôlku aj na cely deň a nie len na 4 hodiny ako sa uvádza. Teraz som bola v zdravotnej, nič som nevybavila lebo musím byť už odhlásená z úradu práce a stale niesom, ale pani mi prizvukovala, ze dieťa môže navštevovať škôlku len na 4 hodiny. Ale žiadny papier zo škôlky nieje potrebný, len v skolke nahlásiť. Tak ako to je? Oficiálne je to ze moze byť len na 4 hodiny ale nakoniec sa to vlastne zamlci a funguje sa ďalej? Dakujem za každú skúsenosť 🙏
@marryen tiez taku jednu poznam - ked jej na to prisli (po roku), odo dna nahlasenia sa do zdr.poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6r musela zaplatit zdr.poistenie. Cize naraz je to riadna palka
@melanta nie nie na platený nemám nárok. Ide o neplatené a viem ze nesmiem pracovať. Len to s tou skolkou ma zmiatlo keďže niekto povie tak a niekto tak, a tak isto ako píše @marryen ze fungujú aj napriek tomu celý deň v škôlke.
No len ano, je tam riziko ze ak sa to prevali musí sa to spätne vyplatiť. Neviem co mam robiť.. malú mi na 4 hodiny v škôlke nezoberu a aj tak je lepšie keď tam je celý deň. Ak zostanem na úrade musím sa každý mesiac chodiť hlásiť a budú ma posielať na pohovory a to úplne zbytočné tam budem chodiť ked potrebujem byt doma. No neviem fakt..ďakujem baby.
@sandra49 evidencia na upsvar nie je povinná. Ak nechceš pracovať, ani si hľadať zamestnanie (ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie) a ani sa hlásiť a prípadne nastúpiť do práce, ak ti upsvar nájde prácu, tak môžeš sa nechať vyradiť z evidencie, platiť si sama ZP a môžeš byť doma bez toho, aby si mala nejaké obmedzenia.
@sandra49 pokiaľ sa prihlásiš na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" dieťa skutočne môže navštevovať predškolské zariadenie max. 4 hod./deň. Vďaka prepojeným registrom už ZP nepotrebuje kontaktovať škôlku a náhodne zisťovať či je tam dieťa celý deň alebo na pol dňa. Keďže si už aj ty sama povinná nahlásiť na ÚPSVaR kde sa dieťa po dovŕšená troch rokov dieťa nachádza a škôlky vďaka "pandemickým OČR" naďalej nahlasujú cez zriaďovateľa aj na SP + sám zriaďovateľ "dotuje" škôlky na základe týchto údajov - ZP sa dostane k infu či je dieťa prihlásené len na ranné aktivity (čiže na pol dňa) alebo na celodenný pobyt bez toho, aby kontaktovali teba či škôlku samotnú. A áno - je pravda, že obdobie spätne potom ZP doplácaš sama. A tiež nezabudni, že pokiaľ si takto evidovaná - nemá manžel za celé toto obdobie na teba nárok na odpočítateľnú položku na manželku pri DP resp. RZD.
@elizabet173 vieš čo majú a hlavne v menších dedinách a mestečkách. Dieťa, ktoré nie je v škôlke celý deň má pre škôlku "menšiu hodnotu" - dostane na dieťa nižšiu dotáciu. Ak sú odkázaní na tieto peniaze - dajú prednosť dieťaťu, ktoré bude v škôlke celý deň. Je to diskriminačné - ale toto sa deje veľmi často - a ver mi okecať do diplomaticky vedia perfektne (svokra bola roky riaditeľka v MŠ).
@sandra49 ahoj. Ja som tak nahlasena. Starostlivost do 6 rokov. Maly chodi len na 4 hodinky. Je to skolka na pol dna. Zvlastne ze ti to skolka neumožňuje, je to dost bežné. V zdravotke som sa pytala ako to riesit ak nahodou bude spinkat napr týždeň. Pani povedala tak si zaplatite zdravotne len za tyzden. Ak potom bude zasa po obede chodit domov zasa ti budu hradit. Odhlasit sa musis potom sama, ked nastupis niekam na mluvu. Asi by som neriskovala ze ho dam na cely den. Co viem od nasej triednej vsetko sa nahlasuje. Aj to ci je dieta prihlasene dlhodobo na doobedie. Ten urad chapem, preto ma potesilo ze je takato moznost. 😊
@elizabet173 tak žiadna škôlka nemá záujem o dieťa, ktoré tam bude celý deň, ale oficiálne len pol dňa - ide aj o zodpovednosť - čo ak sa niečo stane v čase kedy tam už dieťa byť nemalo? A aj tie peniaze sú problém - ako riaditeľka by si tam dieťa tiež tak nevzala ak vieš, že zriaďovateľ ti pošle na to dieťa dotáciu len poldňovú keďže tak tam oficiálne prihlásené je a zvyšok dňa by škôlka dotovala dieťaťu z čoho? A zároveň - pokiaľ sa na to príde - podvod musí priznať aj škôlka - a to teda neviem ako by vyzeralo.
@sandra49 na tvojom mieste idem preč z úradu práce, nahlásiť sa so zp ako matka starajuca sa o dieťa do 6 rokov a počas tých 4 hodín, čo mám dieťa v škôlke, si hľadám prácu, neskôr sa odhlásim zo zp a idem robiť, alebo keď mi dieťa nevezmú do škôlky, aj tak lepšie, lebo za mňa štát bude platiť odvody.
Keď nechceš robiť, tak zbytočne sa chodíš hlásiť. Tak budeš mať do 6 rokov kľud, minimálne si môžeš hľadať prácu aká tebe vyhovuje, nie tŕpnuť čo ti dajú z úradu práce, odmietnes a vyradia ťa.
Ako ste niektoré napísali, skolka nechce deti na pol dna kvôli dotacii, mala dedinka a škôlka je rada ze funguje. Možno by sa dalo zapísať ju na 4 hodiny ale chodila by na celý deň, proste to cele oklamať ale do toho sa mi nechce, je to nezodpovedne..a tak isto už keď teraz viem, že sa jednoduchí môže prísť na to ze dieťa nechodí len na 4 hodiny a ja by som po prevaleni musela doplácať zdravotnú, tak to už vôbec nie..musím uvažovať nad inými možnosťami. Ďakujem všetkým pomohli ste mi urobiť si v tom poriadok a už tomu rozumiem.
Tak mňa by naozaj zaujímalo,keď tvrdíte že to škôlky nahlasujú a úrady sú prepojené....že min. 4 mamičky z našej škôlky takto sú . Tak ako to že na nich nikto neprišiel. A o jednej viem už už má dieťa v piatom ročníku.....bola takto celý čas a doteraz nikto nič.
Ja po RD som šla kôli tomu na úrad,keďže som prácu nemala a nechcela som klamať. Ale ako vidím v okolí tak som bola jediná poctivá.🤷
Mne na zdravotnej povedala, že podľa zákona len 4 hodiny v škôlke.. ale že do 5 rokov kľudne aj na celý deň ak sa so škôlkou dá dohodnúť, že oni to nekontrolujú..ale že akonáhle dieťa dovŕši 5 rok, vraj to kontrolujú s danou škôlkou, kde je dieťa prihlasené....🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@alenah31 takže to tiež nieje žiadna výhra..hmm..potrebujem nájsť nejaký rozumný kompromis ale neviem ako by to bolo dobre..možnosti sú:
1.ostat doma do 6 rokov s tým, ze mam zdravotnú zaplatenú, počítajú sa mi roky a muz si môže uplatniť pri DP, ale dieta nesmie byť viac jak na 4 hodiny, resp.moze ale hrozí tu prevalenie a následne poplatky.
2.byt evidovaná na upsvare, všetko zaplatené, počítajú sa roky, muž si môže uplatniť pri DP, ale musím sa chodiť hlásiť, pripadne chodiť na pohovory.
3.dobrovolne nezamestnaná, zdravotnú platím sama, nepočítajú sa mi roky do dôchodku a muz si nemôže uplatniť pri DP.
Správne som to zhrnula? (Mozno to do buducna niekomu pomôže, tak som to rozpisala).
@sandra49 ja som prihlásená na upsvar 1.5 r a nikto mi nikdy nič neponúkol, ani jeden pohovor. A hlásenie sa na úrade mi zaberie 5 min. , Za tých cca 80 eur. čo za mňa odvedú do ZP mi za to stojí, teba posielajú po pohovoroch????
@barbie1981 no zatiaľ neposielali lebo som poberala podporu a vedela pani ze nepôjdem do roboty ešte..ale teraz mi vravela ze ma bude musieť posielať..a keď nepôjdem tak ma vyeviduju. Ak pôjdem aj keď o tu prácu nebudem mat záujem a oni ma budú chcieť prijať a ja to nezoberiem, aj tak ma vyeviduju. A my máme úrad brutal od ruky. To si musí muz zariadiť doobeda voľno a zobrať ma tam(nesoferujem a autobusy tam proste od nás nechodia, by som musela 3x prestupovat a zabralo by to cca 3,5 hodiny tam a 3,5 späť) a cesta nám zaberie tak 1,5 hodiny hore dole, podľa toho či premáva kompa alebo nie🙄 vieš aj toto sú dôvody prečo som nechcela ostať evidovaná.
@sandra49 jasne chápem, tak ak si ma muž zobrať dovolenku a viezť tá na ÚP, tak sa vám to vôbec nevyplatí.
@sandra49 tak sa nahlas do 6rokov a davaj dieta na 4 hodiny
@sandra49 jedna možnosť a asi aj tá najschodnejšia je dobrovoľne sa poistiť. Ďalšia je škôlka mimo systému alebo opatrovateľka, no to vychádza drahšie. Alebo brigáda na pár hodín aspoň cez víkendy, ak to ty po zdravotnej stránke a časovo zvládaš.
Škôlka má v pravidlách, že prednostne berie deti na celý deň ?
@mimi16 mamina môže napr. študovať, nemá u koho nechať dieťa, nestíha popri tom pracovať a vzhľadom na vek už za ňu poistné neplatí štát.

@sandra49 ak nemáš nárok na platený predĺžený rodičovský, tak môžeš sa zahlásiť na ZP ako osoba starajúca sa o doeťa do 6 rokov. Nesmieš byť v evidencii upsvar a áno, dieťa môže byť v škôlke max 4 hodiny. Je úplne jedno, čo ti hovorí pani na upsvar, evidentne neovláda podmienky. Max 4 hodiny sú podmienka a absolútne žiadny príjem, čiže ani len hodina brigády za mesiac.