Rodičovská + hlavný pracovný pomer

kkupka
18. jún 2013

Prosím o radu. Mám 2 ročnú dcérku a naskytla sa mi možnosť pracovať na hlavný pracovný pomer. Chcela by som sa opýtať, kto sa v tom vyzná - dá sa pracovať na trv. prac. pomer a popritom poberať rodičovskú do toho 3 roku? je tam ten problém, že dievčatko by opatrovala moja sestra. Alebo či sa nedá presunúť rodičovský príspevok na moju sestru ( s tým, že ona je tiež na rodičovskom). prosím vás o každú radu. Vďaka

lalinko2010
18. jún 2013

@kkupka ahoj, nastúp do zamestania a nič nemusíš nahlasovať na upsvar. ak máš možnosť a máš kde dať dcéru, tak kľudne nastúp do práce a poberaj rodičovský príspevok.

lalinko2010
18. jún 2013

@kkupka rodičovský nevieš presunúť na inú osobu, ak už tá poberá rodičovský. takže rodičovský príspevok je tvoj a aj pracovné miesto.

kkupka
autor
18. jún 2013

vážne tak ľahko, a nebudú v tom nejaké podmienky, že kde dám dieťa, že sa on stará iná osoba ako rodičia,alebo nejaké zrážky zo mzdy alebo odvodov? to by bolo super.

lalinko2010
18. jún 2013

@kkupka to nie, len nahlás do zdravotnej poisťovni že máš aj rodičovský príspevok a pre istotu aj do sociálnej, radšej dvakrát ísť ako ani raz. a všetko za teba bude platiť zamestnávateľ. neboj ničoho! no ide to tak ľahko, nikoho nebude zaujímať že kto je s tvojím dieťaťom. ale ak chceš byť kľudná tak si bezni vrámci precházky ak to máte cestou na úrad práce, oddelenie štátne sociálne dávky a spýtaj sa. ja ti píšem len to ako je to u nás, ja robím od 6 mesiaca malého na plný uväzok a nikoho to nezaujímalo.

gapa
18. jún 2013

- RP môžeš poberať aj ked pracuješ, vykonávanie zárobkovej činnosti teraz neovplyvnuje nárok na RP ani jeho výšku. Ty tiež splnaš podmienku, že riadnu starostlivost o dieťa zabezpečuješ inou plnoletou fyzickou osobou.
- do soc.poistovne treba do 8dní od nástupu, teda od vzniku dôch.poistenia zamestnanca odhlášku ako osoba riadne sa starajúca odieťa do 6rokov, lebo vznikom dôch.poistenia zamestnanca už nemôžeš byť aj dôch.poistená štátom, zákon to nepripúšta. Odporúčam si kopiu dať potvrdiť a založiť k zápočtom do dôchodku.
- do zdr.poistovne si over, či si nadalej zdr.poistená ako poberatel RP a aj ako zamestnanec (ak vzniká nový prac.pomer, asi to bude v poriadku, ak by si sa vracala do práce, kde si čerpala RD, tak tam by predpokladám mzdárka ta odhlásila ako poberatela RP, tj. sama by si si to mala vybaviť), ale nezabudni potom po ukončení poberania RP vybaviť si potvrdenie z upsvar o dobe poberania RP a zájsť sa odhlásiť do zdr.poistovne.

javalla
18. jún 2013

@gapa a dieťa môže byť len u inej dospelej osoby alebo môže ísť do jaslí resp. škôlky?

ela2710
18. jún 2013

@javalla moze ist aj do skolky 😉

beatrice007
18. jún 2013

ja som presne ten isty pripad, informovala som sa na upsvar a bolo mi povedane, ze kludne mozem pracovat, v 3 rokoch rodicovsky automaticky stopnu. len dodala, ze treba to sledovat, ci sa od noveho roka nezmeni zakon.
co sa tyka socialky a zdravotnej, mna nahlasuje mzdarka pri opatovnom nastupe do prace - takze ak ta nenahlasia z prace, musis vybavit sama....

kkupka
autor
18. jún 2013

ďakujem za rady, veľmi ste mi pomohli🙂

gapa
19. jún 2013

@beatrice007
zdravotné ti môže vybaviť mzdárka, ale sociálku nie. Oni nahlásia do sociálky za teba ako zamestnanca ukončenie RD a ukončenie prerušenia poistenia z dôvodu RD (to sú 2veci) ale nemôže dať za teba odhlášku ako za osobu riadne sa starajúcu o dieťa do 6rokov, to musí sama mamička si vybaviť, mzdárka nemôže. Samozrejme, ak by si si po pôrode nedala prihlášku, nemáš čo odhlasovať (aj také sú prípady, aj ked nemyslím, že k nim patríš).

gapa
19. jún 2013

@javalla
podmienka riadnej starostlivosti podla zákona o rodič.príspevku je podla teraz účinných zákonov splnená, ak ju zabezpečuješ:
- osobne
- inou právnickou osobou (škôlka, jasle ...
- inou plnoletou fyzickou osobou (szčo, babka, kamarátka ...
To platí teraz, do 31.12.2010 to bolo inak, tak uvidíme, čo bude od nového roku, či nejaká zmena.

beatrice007
24. jún 2013

takze, overovala som na socialke, ako pise gapa, na socialke sa treba odhlasit ako poistenec statu.... do 8 dni