Rodičovský a rodinné prídavky zo zahraničia
Ahojte 🙂 muž je živnostník a zvažuje že by šiel na Nemeckú/Rakúsku zmluvu robiť. Ja som momentálne s mladším (2r) na rodičáku. Mali by sme nárok na rodiné prídavky zo zahraničia a zároveň by som stále mala nárok na náš slovenský rodičák alebo by som prišla o rodičák v takomto prípade ? Doteraz šiel vždy pod agentúrou ako živnostník, odvody platí na Slovensku ale ak by sa naskytla príležitosť a mal by na zmluvu viac ako na živnosť tak by do toho šiel. Pripadne je možnosť, že by som ja mohla poberať (alebo on na mňa) nejaký príspevok ktorý by bol lepší ako rodičák+pridavky ? Pripadne ako to je v Rakusku/Nemecku s daňovým bonusom ? Na Slovensku mu vychádza daňový bonus len na mňa, na deti nie (mame dve - 2r, 4r) A ak by mi niekto ešte vedel povedať ako je to s doktormi či bude musieť hľadať v zahraničí ak by teda šiel na zmluvu alebo by mal nárok aj na Slovensku ?
Bude mat aj na sk len bude poisteny EU. Aj ty a dieta ked si pred tym nebola zamestnana.
Já tedy mimo téma otázky, omlouvám se, ale pozor na to, třeba ti to pomůže, pokud nevíš..mám muže dlouhodobě na práci v DE: živnostník. Pozor na smlouvu - fakturaci - není možné fakturovat stále jednomu subjektu. Švarc systém tam opravdu hlídají, alespoň u muže je to dost peklíčko, řešíme jak se dá🙂))).
Záleží či máš pracovný pomer, ktorý ti trvá alebo nemáš. Mne pracovný pomer skončil počas rodičovskej, tak som musela aj ja, aj deti prejsť pod manželove poistenie, máme EZP, lekárov máme na Slovensku.

Nemecko rodinne pridavky/bonus ziaden. Rodicak na SK normalne do 3 rokov