Rodičovský dostanem až 22. apríla
Nuz my maminy co si nechavame posielat rodicak na adresu ho dostaneme az 22heho tento mesiac..no ma skoro vykotilo ked mi to pivedala zastupujuca pistarka unas na piste....no fasa..este ze svokor vzal plienky a mlieko(po almuzne mu ti vratim) a este ze moj drahy ma dve prace inac bi sme mali teraz na sviatky ken maslivy chkieb...akoze na hlavu je to cele aj tento stat...nechcem mat ucet a ani si ho nedam robit!!ale ked mozu posielat na icet vzdy inac preco nemozu drzat termin do 18teho abi to bolo na poste...som nasrata...cakam kto.u este aj kuriera a ine poplatky...akoze fakt clovek caka na posratu almuznu abi kupil co potrebuje...nebyt nasich dvoch oracujucich chlapou tak sme v haji.a to nehovorim ze sviatky budu fakt biedne lebo nedopkatok za plyn mame len 550eur!!!!ked sa sere tak sa sere...prajem oekny dnik
@vejula
mna zaujala tvoja myslienka o podpore rodiny zo strany statu a rada by som sa k nej vyjadrila. Slovensko je jedina krajina, kde zeny maju taku moznost byt tak dlho doma, ale aj napriek tejto "vyhode" slovenky nechcu mat moc deti, pripadne jedno, max 2 deticky. Naopak v krajinach, kde je materska par tyzdnov/mesiacov a stat podporuje napr. flexibilne uvazky, kratsie uvazky, nove moznosti prace, realizacie sa... jednoducho povedane, kde je miera feminizmu vysoka (napr. francuzko, belgicko, holandsko,..), zeny maju podstatne viacej deti, neboja sa rodit, materstvo vnimaju inak...
cim vacsia miera a snaha udrzat zenu doma pri sporaku a pridelovat jej typicky "zenske prace" a rolu "typickej zeny" v historickom ponimani - tym vacsia nechut zien mat deti. Prave v krajinach, ktore podporuju zosuladenie rodiny a kariery, tzv. feministicky zamerane krajiny, sa rodi viacej deti..pretoze stat si uvedomuje, ze dnesna zena je vzdelana a chce od zivota nieco viac, ako zena pred 150 rokmi zijuca niekde na farme...
@fidka79 neodsudzujem, myslím, že som jasne napisala, ako to vnímam. Proste to dieťa ešte nieje schopné pochopiť a spracovať.
Politika jedneho dieťaťa nieje absolutne aktualna pre našu Europsku populaciu 🙂
@mima4 tá posledná veta - 🙂 Mojim snom je v buducnosti pestovať Ekopotraviny, hrabať sa celé dni v hline a dojiť kozy.... Mna by to naplnalo 😀 😀
Ale teraz celovo k príspevku. V každej krajine su ženy a ženy, ale áno vela žien je práve ovplyvnených zvykmi danej krajiny. Takže aj v NEmecku, Holandsku.... su ženy, ktoré si vyberu, že ostanu doma pri deťoch, napriek tomu, že klesne ich životný štandard. Toto všetko je o nejakej životnej filozofii a myslím, že každá matka by si mala právo vybrať tu najlepšiu cestu pre nu. To že maju viac detí ženy, ktoré preferuju od pol roka jasle neznamená, že takto by sme sa mali uberať. Ja vnímam výchovu dieťaťa ako jeden zo zakladných uloh ženy na tejto zemi. JE rpavda, že časom sa ženy a muži vyrovnávaju a konkuruju si... A nemôžem povedať že to chápem, či nechapem. Mna by taký život nenaplnal a asi preto som mala čuch na chlapa, ktorý to vníma rovnako, a viem, že by ma podporoval, aj keby som sa rozhodla isť do práce, no vidím, že je šťastný, že aj ja tužim po velkej rodine, a že nechcem konkurovať chlapom v budovaní kariery. A nemyslím si o sebe, že som nejaká puťka domaca. Len milujem život a to, že tu po sebe môžem zanechať kus seba v podobe mojich potomkov, to je pre mna to naj, čo vživote chcem. Môj život je tak krátky, že nahanať sa za peniazmi a karierou mi príde strašne smiešne... Kvôli tym par rokom si budovať vlastné ego, ktoré sa smrťou aj tak vyparí preč.... Deti ostávaju, to čo im dame, daju oni svojim a v tomto vidim svoju nesmrtelnosť 😎 😉
@fidka79 a ešte jedna vec, ked píšeš, že odsudzujem.... JA????? Tu začal odsudzovať niekto iný, ja som len reagovala. Takže skus sa na to pozerať trošku nestranne 😉 Robiť z matiek čo su 3 roky na matersku socky, ktoré len štatnu natrčaju ruku za ničneobenie... Toto je odsudzovanie, nie to, že ja mam svoj názor na to, ako pôsobí na dieťa príliš včasné odlučenie od matky
@vejula nehnevaj sa ale pises ako keby zeny kt. pracuju davali detom menej....mozno taka pracujuca zena da dietatu viac, lebo cas straveny s nim je intenzivnejsi ako u podaktorych matiek kt. su tri roky doma a pol casu z toho travia napr. na konikovi, alebo pri televizore a deti sa hraju niekde same lebo maminka momentalne nema cas....
...jedina vyhoda co maju zahranicne pracujuce matky je viac moznosti pracovat na ciastocny uvazok aby dokazali sklbit pracu s vychovou deti a aby mali aj moznost stravit cas s rodinou....
...a takisto vela zien neprestalo byt zenami a osobnostami len preto ze sa stali matkami....nic proti takym co ich byt matkou a manzelkou naplna tak ze viac nepotrebuju ale su aj zeny, kt. napriek tomu ze su matkami sa chcu realizovat aj inak, a nie je to o honobeni majetku alebo zit si na vyssej urovni....presne ako su aj zeny kt. nikdy matkami byt nechcu.....
@vejula
ja berem tvoj sposob zivota a je super, ze zijes taky zivot, po akom tuzis 🙂 ...
Ja som len uviedla fakt o tom, ze v dnesnej dobe vacsina zien potrebuje stimuly, potrebuje nove moznosti pre svoj rozvoj, nie co najdlhsi mozny cas travenia casu pri sporaku..
A k tym trom rokom: Ja nemam pocit, ze by slovenske deti boli v niecom ine ako deti zo zahranicia co su doslova od par tyzdnov u opatrovatelky, v jasliach... skor to "ine myslenie" deti sledujem v rodinach, kde su urcite hodnoty, kde sa nepestuje kultura "televizie" a podobne... bez ohladu, ci deti chodili do jasiel alebo nie.
@fidka79 dotycna pracuje v statnej sprave ako uradnicka, cize zamestnavatelom je stat 🙂 a to ako si za neho odvadzaju odvody a ci na ruku dostava cistu mzdu alebo nie, to som nevyzvedala, lebo nie som typ, co sa vypytuje ludi na ich sukromne veci 😉
Ja len toľko:
http://www.socpoist.sk/aktuality-pocas-velkonoc...
Počas veľkonočných sviatkov vyplatí Sociálna poisťovňa dôchodky skôr
15.04.2014
Sociálna poisťovňa pripomína dôchodcom, že počas veľkonočných sviatkov sa menia výplatné termíny dôchodkov. Dôchodcom, ktorí poberajú dôchodok 18. dňa v kalendárnom mesiaci, vyplatí poisťovňa dôchodok skôr – už 16. apríla 2014 a dôchodcom, ktorí poberajú dôchodok 20. dňa v kalendárnom mesiaci, bude dôchodok vyplatený 17. apríla 2014.
@mima4 to by asi bolo treba prieskum... Ale nie. Aj bez ohladu na to som presvedčená, že by sa dieťa v období, kedy ešte nevie racionalizovať, pochopiť, vnutorne vedome spracovať nemalo vystavovať takému šoku, Ako som písala, deti vnímaju pritomnosť ako absolutno, preto tento stres nedokažu uviesť do roviny, kedy si povedia, že ved je to len na chvílku. Tieto malé deti toho niesu schopné. Predstav si, že sa z ničoho nič ocitneš na inej planéte, kde je ti všetko cudzie, nerozumieš reči obyvatelov planéty, ktorý na teba hatlaju a snažia sa ti niečo vysvetliť. To čo bolo celým tvojim svetom je zrazu fuč, istota toho čo si mala sa rozplynie jak hmla.... MAnžel deti rodina... Nikde... A ty nevieš, či ešte niekedy objimeš svoje deti, či ešte pocitiš ich vônu... Tie deti to tiež nevedia, maju uplne iný rozumček ako my dospelí, oni nechápu čo bude za hodinu za dve, su terazv tejto situacii... to je jedine čo vnímaju a čo dokažu pochopiť
@vejula ja som jasličkarske dieta, ale nikdy som to takto nevnimala, lebo cely zivot som vedela, ze moja mama tu je a vzdy po praci pride domov.
Podla mna to co pises je o zvyku, je to urcitom fungovani rodiny, o nastaveni urcitych pravidiel... a myslim si, ze dieta dokaze relativne skoro chapat, ze dospeli ludia maju aj ine povinnosti.. len otazne je, ci rodic chce aby jeho dieta uz chapalo, alebo nie..
@mima4 pamätáš si prvý týžden v jasliach? PAmätáš si, čo si prežívala??? Určite nie. Vedome si na to už zabudla, kedže si bola ešte priliš malička na to aby si si vytvarala spomienky... je to už len v tvojom podvedomí. A ver mi polročné, či ročné dieťa nedokaže chapať čo su to povinnosti... To je absolutny nonsens 🙂
Ja nerozumiem tymto ponosom. Ved je to uplne jedno v ktory datum to dostanes, od 18. do 18. je to mesiac, rovnako ako od 22. do 22... aku vyhodu maju tie, co dostanu peniaze skor? Skor dostanu, skor minu...ale vzdy ide o rovnaku sumu na rovnaky cas...
@mima4 Nemyslím si, že to, že slovenská rodina má v priemere menej detí ako v susedných vyspelejších, je tým, že tu má žena možnosť stráviť viac času doma pri sporáku medzi deťmi. Skôr je to tým, aké majú u nás v porovnaní so zahraničím platy, bohužiaľ už aj ceny potravín a celkový životný štandard, akú máme mieru nezamestnanosti apod. V tabuľkách sme vo všetkom v najhorších priečkach. Slovák si potom dvakrát rozmyslí, či bude mať deti dve alebo štyri, než napr. taký Nemec.
@mima4 samozrejme že sa učí... Ale môj osobný názor je ten, že najlepšie sa učí tak, že je učastnikom života rodiča, jeho činností, práce... Tým, že ho da mama do jaslí a pred tým mu povie : Milačik, teraz sa idem venovať svojim povinnostiam... To určite nepochopí. Malé deti sa učia v najväčšej miere príkladom, nie slovami. A v živote niikdy si ročné dieťa nedokaže predstaviť a pochopiť, že maminka chodí do práce a zaraba peniažky aby ono mohlo mať to či ono. Tak male dieťa ešte nemá tak rozvinuté abstraaktne myslenie aby bolo tohto schopné.
@vejula lenze o takom soku a traume ako ty pises podlieha v podstate aj trojrocne dieta kt. je tri roky mamke pri sukni a zrazu musi z nicoho nic do skolky k cudzim ...nevraviac o tom ze ake pomaly depresie prezivaju matky...x tem aj tu na mk....dieta mozes pomaly a postupne pripravovat na ot ze bude chvilu bez matky, a to tym ze bude od malicka v pritomnosti aj inych ludi, ci uz otca al. babky, alebo opatrovatelky ci ucitelky v jasliach ...moja dcer abola tiez v jasliach par hodin 2x do tyzdna a mala aj separacnu krizu kt. trvala chvilu( a to v jasliach nikdy neplakala ani ked sme ju tam niesli, kym som vysvetlila ucitelke co jej maju dat jest a ako so spankom tak mala odstvornozkovala k hrackam a bolo a ked som prisla rozbehlas sa s usmevom ku mne) ale teraz je v pohode ked idem prec zakyva mi a ked pridem zas sa tesi....ked som sa na to bavila s psychologom mi povedal ze ked je na to pripraavena psychicky matka odputat sa od dietata na nejaku dobu, je pripravene aj dieta....
@sense to je obrovitansky rozdiel... Trojročné a ročné dieťa (mam také doma tak viem porovnať. Trojročné dieťa ma uplne inu schopnosť chápať pojmom, už začína rozumieť časovému hladisku, dáva si veci omnoho viac do suvisu ako ročné dieťa. Má vyvynutejšiu nervovu sustavu, preto aj ked isty stres isto zažíva, jeho psychika si s tým dokaže dať rady ako nervový system ročného dieťaťa a schopnopsti pochopenia situacii a času. Vytváranie spomienok tiež súvisí so schopnosťou mozgu rozlišovať miulosť prítomnosť a budúcnosť, to sa deje okolo troch rokov dieťaťa. To je podla mna tiež dosť významný faktor, že dieťa si uvedomuje dočasnosť situacie. Toto ročné dieťa ešte nedokaže, samozrejme, že to v dieťati vytvara obrovské napätie až paniku, kedže ako som písala prítomnosť vníma ako absolutno
@vejula zial dieta nema schopnosti si pamatat veci do veku troch rokov....alebo ty si snad pamatas co si prezivla prve tri roky? predpokladamm ze si ako my vsetci bola v jasliach kedze mas 28rokov....male dieta potrebuje hlavne osobu kt. doveruje a nie vzdy to musi byt hlavne matka, cize si moze rovnaky vztah vybudovat ako k matke tak aj k otcovi alebo ktorejkolvek osobe kt. s nim travi vela casu. v tvojom ponimani je to hlavne matka, lebo slovensky model otec je vacsinou stale v praci, ale moja ma napr. od uplneho narodenia silny vztah aj k otcovi, nakolko s nou travil velmi vela casu a takisto si dieta postupne vybuduje vztah aj k opatrovatelke kt. sa dietatu plne a s laskou venuje, zo zaciatku za pritomnosti matky aby nemalo sok ale potom si uz aj take male dieta uvedomuje je tu osoba kt. poznam a kt. sa o mna stara a ma ma rada....
...ale to je uz uplne ina tema a nema nic spolocne s tym ze dotycnej pride rodicak az 22.
@sense nie vedome si to nepamätá.. Je to len uložené v podvedomí, a podvedomie ovplyvnje naš život vo velmi vysokej miere. Teda je smiešne myslieť si, že naš život ovplyvní len to, čo si pamätáme. Velakrát ked človek hlada pôvod svojich problémov fobii traum, tak postupnou regresnou terapiou zistí, že pôvod je ešte v období detstva, kedy si ešte spomienky nevytváral ale v jeho podvedomí sa uložilo niečo, čo negatívne ovplyvnilo jeho život.
Sa mi zda že hovoríme o niečom inom. Ja stále hovorím o silnom šoku a velmi silnych negativnych emociach, ktoré dieťa zažije ked je v tak skorom veku odlučené od matky.... Nevravím, že tym padom bude mať dieťa zlý vzťah k matke, alebo niečo podobné. LEn tvrdím, že toto v jeho podvedomí uložené bude a istým spôsobom to ovplyvní formovanie jeho osobnosti a postojov, Netvrdím, že hned z tých deti budu citové trosky, to vôbec nie. Ale vplyv na vývoj osobnosti človeka to isto ma... na niekoho silnejší na niekoho slabší, tam to už zavisi aj od vnutorných predpokladov toho ktorého jednotlivca
@vejula dieta potrebuje hlavne niekoho, kto mu da lasku nie vzdy len matku, co potom take deti kt. matku nemaju.....ako napriklad co kamartkina znama umrela pri porode ostalo len dieta....preto je dolezite ze je niekto kt. mu da vsetku lasku ked to uz matka nemoze byt....lenze ty si ani nechces pripustit iny nazor, ked chces aby tvoje dieta nemalo sok bud si s nim kludne doma aj do dospelosti, tvoj nazor ti neberiem ale pokus sa prijat aj iny nazor, .....a netvrdit ako to dieta kt. nema stale matku pri sebe trpi, nakolko ja pri mojom uz rocnom nemam pocit ze by bolo nejak emocne narusene...
a tema je o niecom inom, takze kazda jedna kt. berie rodicak za almuznu moze ist pracovat a bude mat k almuzne plat, alebo si to ma rozmysliet predtym ci bude mat na to zaplatit nedoplatok ....a ako sa vravi kto nie je spokojny s malom nie je hoden viac....
@sense samozrejme, pokial matka umrie je velmi dôležité aby bol v blízkosti niekto kto mu ju nahradí, kto mu nahradí lásku a pocit bezpečia... Alevždy už to bude náhrada. Tak isto ked matka nieje schopna či ochtoná sa postarať o dieťa, je potrebne aby ju niekto nahradil. Ale to už je vždy akoby založný plan, ked ten primarný zlyha, niekde sa to pokazí. Nemam pocit, že si nechcem pripustiť iný nazor, vnímam toto ako diskusiu. Nič viac nič menej, zdielame jedna druhej svoje postoje svoje pohlady. To je ok, nie? Diskutujem slušne, bez uražok či nadavok. Takže pohoda, či?
Zdravim. Mne este stale po sviatkoch nenabehol rodicak a mam tatrababku,co mam teraz robit,neviete poradit ?Dakujem 🙂