Rodičovský, keď žijem v zahraničí
Ahojte, ma niekto skusenost s tym ze zije dlhodobo v zahranici - kde poberal matersku a teraz chcem prejst na rodicovsky zo sr. Pani mi povedala ze sa posudzuje kolko sa zdrziavam na sr pricom na stranke ministerstva je napisane len ze musim mat trvaly pobyt na SR.
V spanielsku takyto prispevok neni a som s malym bez prijmu tu uz 2 mesiace materska bola len 4 mesiace.
Myslite ze nemam narok prosim niekto kto sa trosku vyzna nech mi poradi.
Dakujem a pekny den.
@magnulienka zila som v zahranici neaky ten Rok a ked sa narodil syn, materska bola 28t v danom state, a potom bud bez prijmu alebo naspat do prace, ziaden "komunisticky" RP, Ani ma nenapadlo z SK ziadat RP, aj ked sme tu mali trvaly pobyt, aj ked sme tu mali nehnutelnosti. Rozhodla som sa zit v krajine kde je samozrejme po polroku materskej ist do prace a aj tam odvadzala Dane, preco by mi Mala vtedy SK vyplacat RP, ty si sa rozhodla zit v krajine kde je 4m,hadam sa ti nebudeme skladat dalsie min 2r na tvoju lenivost, chces RP? Vrat sa na SK
@magnulienka ak zena nezije s muzom a on je ako otec uvedeny v rodnom liste mas narok na vyzivne a teiz dostavas rodinne pridavky. Ak otec nie je uvedeny v rodnom liste, nik ti nebrani vratit sa zit na Slovensku a byt tu riadne prihlasena
Presne takúto skusenost nemam. Ale my sme odisli ked mal syn 8 mesiacov. A aj to bolo potom na posudzovanie, ci mi ho nechaju. Pricom pred materskou som pracovala na SR.
@magnulienka posli si ziadost a uvidis co ti pride ako odpived... Pani na urade o tom asi nerozhoduje alebo sa mylim??
@slavomira236 ale v ramci EU je volny pohyb...a vecne davky sa prenasaju elektronicky...takisto v dnesnej dobe....ked ludia cestuju a mozu mat aj 3 pracovne uvazky.......hm.....
No nic by som nepovedala keby chcem klamat system a dvojmo poberat alebo tak ale ked nic nemam a tak potrebujem daky prijem, pomaly sa obzeram po praci z domu …aspon vidite ze na Slovensku neni tak zle.
Aspon to skusim za to nic nedam a ak bude zamietnute tak uz nic nenarobim ale logiku v tom nevidim… tlacivo samotne na rp ma kopec koloniek o zahranici - cize asi nejako sa to posidzuje… uzatvaram diskusiu🙂
Ja som sa vrátila zo zahraničia, keď malo moje dieťa rok a pol a predstav si, musela som úradu doložiť ešte aj potvrdenie, že mám vyplatený poplatok za smetie za seba a aj za moje dieťa 😂 potom z mestského úradu potvrdenie o pobyte, zo zdravotnej poisťovni potvrdenie o tom, že sme prihlásene, potvrdenie od pediatra, že dieťa má lekára na slovensku, dokonca aj výpoveď z mojej práce v zahraničí...tá žiadosť, čo je na internete je jedna vec ale k tej žiadosti treba doložiť všetky ostatné dokumenty 😁 veľa šťastia ti prajem
Ahoj, na slovensky rodicak zabudni. Ale pises, ze si mala narok na matersku. Takze si bud bola zamestnana alebo si poberala paro. Pracovna zmluva trva? Mala si contrato indefinido alebo fijo discontinuo alebo len temporal? Si 2 mesiace doma bez prijmu..poziadala si o excedecia por cuidado de hijo menor? Alebo preco si sa nevratila do prace? Ak mas excedencia, nemas narok na nic. Ak ta prepustili, mas narok na paro alebo na ayuda por hijo a cargo, ale tam zalezi od celkoveho prijmu rodiny, teda aj otca dietata, ak spolu zijete.
@magnulienka nemas PP na Slovensku, cize na dávky zabudni. Mimochodom, príde ti ok poberat peniaze zo štátu, kde nezijes, neplatis dane, odvody a pod., hm?
@amelie2017 mala som zivnost … tak neviem ci sa daco da uplatnit…
@lienka.7 Ano pride mi normalne sa zaujimat o to, a ked je taka skvela ta europska unia aj takuto vec by mohli mat zjednotenu … asi je ten cely system na dve veci… tak co uz asi si vybavim spanielsku narodnost ked ta sr mi je na dve veci teda…
@magnulienka narodnost si mozes dat akukolvek... Medzi obcianstvom a narodnostou je velky rozdiel... 😉
Mam stretnutie s poradcom ohladom toho, inak kludne mozem byt aj samoplatca poistneho aj tak mi zostanu este 400€ skoro… urcite sa nieco da vymysliet
@magnulienka no mne to normálne a ani logické nepride je úplne jedno či si Slovenka alebo Španielka. Raz keď žijem inde a odvadzam dane do iného štátu tak nemám nárok na dávky v rodisku. Je to logické. Určite si platis aj zdravotku v Španielsku a keď prídeš na SVK a stane sa ti úraz a nie si poistená tak smola. Darmo že si Slovenka. Úplne zbytočne sa rozculujes .. pravidlá sú kvôli tomu aby to nezneužívali taký ako ty, špekulanti.
@magnulienka ale nemozes mat zdravotne poistenie v dvoch statoch unie ak sa budes chciet poistit tu musis dokladovat ukoncenie predchadzajuceho poistenia
ale chod kludne sa poradit len stale si nepisala aky je zamestnanecky status otca dietata (v akej krqjine odvadza odvody
Z SK nemáš na nič právo, jedno či máš tp alebo nie
A takto si odrbat štát 🙈 hanbi sa žena
@magnulienka na slovenskí môžeš byť samoplatcom ale budeš musieť zrušiť zdravotné poistenie v Španielsku. Bez potvrdenia o skončení zdravotného poistenia tam, ta na Slovensku nepoistia ani ako samoplatcu. Mama potrebovala v roku 2022 nielen potvrdenie z poistenia o ukončení poistenia ale aj potvrdenie ze je odhlásená z pobytu keď sa chcela prihlásiť opäť na Slovensku.
mam holandske poistenie, som tu nahlasena a mam tu aj pracu. Zo Slovenska nemam narok na nic. Ak by som chcela ziadat nejaku davku, tak to musim urobit v krajine, v ktorej zijem. Neviem si predstavit, ze by som ziadala so Slovenska nieco co mi nepatri, aj ked som Slovenka. U nas je tiez materska len 4 mesiace. Myslim, ze tu je aj rodicovska. Dokopy mozem doma s dietatom kratsie ako 1 rok. Okolo 40 tyzdnov, ale nie som si ista. Zistovala som si to uz davno a mozno sa uz nieco aj zmenilo. To si budem zistovat az ked to bude pre mna aktualne. Takze s velkou pravdepodobnostou pojdem po 16 tyzdnoch materskej spat do prace a nebudem ziadat slovenskych danovych poplatnikov, aby mi platili rodicovsku, ked na to nemam pravo.
@magnulienka
@magnulienka zavisi od toho, ako dlho si mala zivnost a ake odvody si si platila. A teda ci si ukoncila zivnost alebo prerusila. Objednaj sa na sepe a uvidis. Za opytanie nic nedas.
@pieksamaki ano je volny pohyb ale ked som brala z sk rodicak tak som tu mala aj zit. Ta kontrola z uradu doma ma zaskocila. Dokonca chcela ze mi budu rodicak posielat postou nie ma ucet aby som si ponho chodila osobne s cim som nesihlasila ze mebudem chodit ma postu medzi kopu spoluobcanov ked mam ucet. Nakoniec to nechali na ucet ale povedala ze kazde vycestovanie mam hlasit
@magnulienka co chces mat zjednotené? Si stojíš na kabli asi keď nechapes, ze tam kde platis odvody aj dane si mas žiadať o príslušné príspevky? Co je na tom ťažké pochopiť? Prečo potom Slováci, ktorí iba bývajú v AT, ale robia napr.na SK, nemajú podporu z AT ale z SK? no lebo v AT IBA žijú, neplatia tam dane.
Jednoducho zabudni, ze na niečo máš narok, lebo nemáš. A peniaze za poradcu si môžeš rovno vyhodiť von komínom 😉😁
@magnulienka ale veď ti opakujem už niekoľkokrát, že aj zdravotné poistenie,ani TP na Slovensku ti neumožní poberať dávky zo SR,ja nechápem prečo si ideš stále svoje a takto sa straonujes...ja žijem s deťmi na SR,máme,tu trvalý pobyt,lekárov,školy,škôlky...bola som v čase rodičovskej nezamestnaná,zdravotné poistenie na SR a len z toho dôvodu,že môj priateľ otec deti pracuje v Česku a tam odvádza dane,sme všetky dávky na deti poberali z Česka..ešte raz, dávky vypláca krajina,do ktorej odvádza aspj jeden z rodičov dane...zdravotné poistenie na SR ti k ničomu nepomôže
@slavomira236 skoda ze tak nekontroluju nasich politikov v danovom priznani alebo uctovne transakcie firiem🙂
Ja som robila zo slovenska pre nemecko....a piberala som pridavky na deti....preto ma to.udivuje....ale tam je dolezite ktory papier je v chronologii posledny....
@pieksamaki ale ty si poberala rodičovský zo Slovenska z toho dôvodu,že otec deti bol zamestnaný na Slovensku či?ak sú zamestnaní obaja rodičia,a z toho jeden SR a druhý v zahraničí,tak samozrejme,že sa poberajú davky zo Slovenska...je úplne jedno či to je otec či matka..stačí,že jeden z nich odvádza dane na Slovensku
@deginko niektoré si tu mylia pojmy s dojmami. Pokial som na RD, ale PP mi na SK trvá, poberam davky z SK. Pokial som na RD bez PP, a otec dieťaťa robi v zahraničí, žiadam o davky v zahraničí.
@magnulienka vsak žije v krajine, kde RP nie je, preto sa teraz "zobudila" ze je vlastne Slovenka a poberat 500 evri len tak by sa jej vlastné aj hodilo, vsak? 😉 no takto to nefunguje.
@lienka.7 presne tak,ja tomu rozumiem,lebo však som to riešila pri dvoch deťoch...lenže!!!základný problém je v tom,že niektoré ženy ani nevedia čo,kde ako a vlastne prečo poberajú...a preto vznikajú potom nedorozumenia..splechnu na net info,že pracuje pre zahraničie napr,a že poberá dávku zo SR,ale nepovedia napr už tú druhú stranu,že otec dieťaťa je pracujúci na Slovensku,žijú všetci na Slovensku...a v tom prípade je samozrejme, že krajina vyplácania je Slovensko...a týchto detailov je to xy a budú sa hádať hádať...lebo im nedopinaju tie súvislosti,ako to funguje atd
@deginko ja som poberala pridavky z nemecka....aj napriek tomu ze deti boli fyzicky na sk...aj ja som bola fyzicky na sk....ale robila som na nemecku zmluvu....technicjy je to dnes mozne....preto je to tak komplikovane
@deginko rodicovsky som neriesila....ja som riesila pridavky....to je vsak jedno.....teraz.....

Matka väzeň nie je ale ty dlhodobo žiješ mimo SVK, predpokladám že tam normálne pracuješ a odvádzas si dane v tej krajine v ktorej si, platíš si tam zdravotku atď .. poberala si tam materské. To nie je ísť na dovolenku, ty tam reálne žiješ. Samozrejme že ti RD u nás nepriznajú. A úprimne, bolo by to aj pekne nefer keby ano voči občanom SR. Vyberieš si tu dávky a zase pôjdeš odvádzať dane inde. A dávky sa ti vyplatia z našich výplat ale do nášho rozpočtu neprispejes. Zase Slovensko nie je holubnik ja by som sa to aj hanbila ísť riešiť a vysvetľovať úradnícke. Veď ta budú mať za debila