icon

Rodičovský príspevok a ďalšia materská

20. júl 2023

Manželovi na konci augusta končí materská so starším synom. Ešte nemá 3 roky takže na neho požiada o rodičovský príspevok. Po materskej nastúpi naspäť do práce a na konci septembra chce ísť na materskú s mladším dieťaťom. Otázka je, či môže ešte za september mať rodičovský príspevok na staršieho syna? Stačí keď požiada o jeho odňatie deň pred nástupom na materskú s mladším?

autor
20. júl 2023

Uvediem príklad: prvá materská končí 27.8., za posledné augustové dni požiada ešte o rodičovský príspevok. Od 27.8. nastúpi normálne do práce, a povedzme 27.9. nastúpi na druhú materskú. Stačí keď o odňatie rodičovského príspevku požiada k 26.9.? Tým pádom dostane ešte za september rodičák?

e1i
20. júl 2023

K 27.9 ziada o odnatie. Ja som mala nastup na md 29.8 a k tomu datumu som ziadala odnatie rp

tersanas
20. júl 2023

autorka: a ty počas jeho mesačnej rodičovskej budeš na nejakej dávke, MD s mladším dieťaťom, alebo budeš bez príspevku?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
20. júl 2023

@e1i ale môže mať teda za september aj rodičovský príspevok a aj materskú?

autor
20. júl 2023

@tersanas na MD s mladším dieťaťom.
Ale teda pýtala som sa ja, neviem prečo reaguješ otázkou na moje otázky.

sense
20. júl 2023

Nemoze byt jeden rodic na platenom rodicaku s jednym dietatom a druhy na materskej s druhym.

tersanas
20. júl 2023

Pýtala som sa otázku preto, aby som ti mohla objektívne poradiť. Nemôžeš byť ty na MD a muž RP.

mondolina
20. júl 2023

pravdaže nie. ako môže naraz poberať aj materskú aj RP.

lilinka88
20. júl 2023

@mondolina on by aj mohol, keďže materská je vyplácaná za dní a RP za celý mesiac,aj keď on požiada iba za jeden deň. Čiže z jeho strany by to bolo ok. Ale keďže matka poberá materské na iné dieťa, on nemôže počas obdobia jej materskej poberať RP,aj keď na iné dieťa

lienka.7
20. júl 2023

@autorka pýtajú sa ta preto, aby ti poradili.
Trosku menej arogancie a snahy odbr... tento stat.
A nie, RP nedostane (hoci jemu konci materska) lebo ty poberas matersku. Aby si nemusela dalej špekulovať. Pochopila si?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
20. júl 2023

@tersanas pardon zle som sa vyjadrila.. som doma s mladším dieťaťom ale bez nároku na materské, som s ním na neplatenom rodicaku… čiže za takýchto okolností môže mať manžel v septembri RP aj keď na konci septembra by nastúpil na MD?
@lienka.7 nechcem nikoho odr.., ja sa len zaujímam a pýtam na čo máme nárok, nechcem nič naviac čo by nám nepatrilo.

tersanas
20. júl 2023

V tomto prípade manžel za jeden mesiac môže poberať MD aj RP. MD sa platí za počet dni, na ktoré je nárok, a RP príde cely.

tersanas
20. júl 2023

V auguste dostane MD za 27 dní a RP v plnej sume, za september dostane MD za 4dni a RP v plnej sume.

autor
20. júl 2023

@tersanas vďaka za vysvetlenie 🙂

anonym_bcf2b9
16. okt 2025
@tersanas

V tomto prípade manžel za jeden mesiac môže poberať MD aj RP. MD sa platí za počet dni, na ktoré je nárok, a RP príde cely.

@tersanas ahoj prosím ta .
Ja keď zruším k 2.11 RP a manžel požiada 3.11 o MD (ide o jedno dieta ),v decembri mi vyplatia RP a manželovi MD?alebo len jedno z toho. Ďakujem moc