icon

Rodičovský príspevok a práca v roku 2013

luci2012
9. okt 2012

Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?

kvetinka12345
14. jan 2013

no to je fakt skvelé !!! vdaka za odpoved.

jarmila1977
14. jan 2013

tak ja poberam aj rodicovsky a vratila som sa spat do prace.ziadne zmeny zatial nie su.

sindy
14. jan 2013

ahoj.ja by som zase rada vedela.že keď som na predlženej materskej.môžem dať malého do škôlky a ja môžem pracovať na 5hodín denne.bola by to zmluva na dobu určitú, ale normálne so všetkymi odvodmi.Nevie niekto ako je to v takom to prípade.Vôbec nikde sa nemôžem o takejto situácii dočítať.či sú po novom roku nejaké zmeny.
dakujem .

evita68
14. jan 2013

@sindy nie sú zmeny, môžeš pracovať

sindy
14. jan 2013

diky za odpoved.lebo som počula že maju byť ale nikde nič nevidím.tak sa boljím aby mi potom nepovedali že musím vrátiť nejaké peniaze.pekny vecer.

tonca74
15. jan 2013

Ahojte. Ako je to ak poberám rodičovský príspevok a chcem pracovať na dohodu, ale len nejakých 50 hodín mesačne,možno ani toľko nie? Chodím vypomáhať do obchodu raz za čas na 5 hodín a to večer od 17 do 22 a z malým je manžel. Nevedela mi na to odpovedať ani na sociálnej poisťovni.

evita68
15. jan 2013

@tonca74 a čo potrebuješ vedieť?
môžeš pracovať aj poberať RP

tonca74
15. jan 2013

@evita68 nemusím sa odhlásiť na sociálnej poisťovni?

evita68
15. jan 2013

@tonca74 musíš, do 8 dní od vzniku dohody

hanza
15. jan 2013

ahojte,chcem sa spytať čo je lepšie pre maminu na RD,pracovať na dohodu od noveho roku alebo radšej na pracovnú zmluvu.Bolo by to len do konca marca,kedy mi končí RD,potom vraciam sa spat doprace.dakujem

evita68
15. jan 2013

@hanza vždy je lepšie na pracovnú zmluvu, máš nárok na dovolenku, na stravné lístky atď

novazena
15. jan 2013

@hanza urcite zmluvu

janasim
19. jan 2013

@evita68 ahoj,aj ja prosim poradit,je pre mna na predlzenej rod.dovolenke z nepriazniveho zdr.stavu dietata vyhodnejsie zacat pracovat na1/2 uvazok ako na dohodu?(som zdr.sestra a terajsi zamestnavatel mi to takto ponuka) A tiez na 1/2uvazok sa musim do 8 dni odhlasit do socialnej z toho dochodkoveho poistenia ako aj pri dohode?Aby mi nezobrali rodic.prispevok sa bojim.

zuzkagu
19. jan 2013

@janasim RD ti nevezmu ani pri jednom, ale odhlasit sa zo soc poistovne musis pri oboch variantoch. Ak planujes v buducnosti este jedno dieta tak pozor na to lebo materska davka sa ti bude pocitat z tejto dohody alebo z pol uvezku, a nie ako pri poslednom tehotenstve.

janasim
19. jan 2013

@zuzkagu Dakujem,a to dochodkove poistenie ked sa odhlasim na socialnom bude automaticky platit moj zamestnavatel namiesto statu?A este mam nejasnosti,na 1/2 uvazok je povolene odrobit 20h tyzdenne?A co odvody z mojho zarobku?Nesmiem zarobit akoze nad nejaku urcitu sumu penazi?No som z toho jasna,co 😀

cecil36
19. jan 2013

viete mi niekto poradit, ak som na RP a pracujem na honorare uz nebude za mna platit stat poistne a musim sa prihlasit do SP?

zalka
19. jan 2013

@cecil36 ak sú za teba odvádzané odvody , tak sa musíš odhlásiť zo SP . Nie prihlásiť, prihlasuje ťa zamestnávateľ.

cecil36
19. jan 2013

@zalka doteraz za mna neboli odvadzane odvody, lebo z honorarov sa neplatili odvody, len neviem ako je to teraz, ci sa nieco zmenilo.... 😒

zalka
19. jan 2013

@cecil36 no s tým neporadím, ako je to z honorármi, ... opýtaj sa zamestnávateľa, teda toho kto ti honoráre vypláca či ťa nahlásil do SP na dôchodkové poistenie.

evita68
19. jan 2013

@janasim áno, zamestnávateľ bude platiť odvody z tvojho príjmu..
plný úväzok je 40 h/týžden, a keďže je to 1/2 úväzok, tak 20h/týždeň a aj pri dohode o pracovnej činnosti môžeš najviac 20h/týždeň
môžeš zarobiť koľko chceš, je to neobmedzené, ale pokiaľ zarobíš viac, ako 2918,7 za rok, tak štát prestáva platiť za teba zdravotné poistenie a za dni, kedy nebudeš pracovať si budeš musieť doplatiť sama odvody do ZP

janasim
20. jan 2013

@evita68 dakujem,a este ako pre tatara si prosim vysvetlit, ze za dni kedy nebudem pracovat,budem musiet doplatit odvody do ZP,tomu nerozumiem

zalka
20. jan 2013

@janasim jednoduché, je teraz taký zákon ak prekročíš ročný príjem ako písala evita68 , tak platíš do ZP.
Pr. zarobíš za rok 3500 eur , pracovala si pondelok až piatok , zamestnávateľ ťa na tie dni nahlásil do ZP ako pracovníka, a ostali soboty a nedele, a v tie sa musíš ty nahlásiť ako samoplatca, to máš 52 týždňov x 2 dní .. tj. 104 dní. No a za tie dni doplatíš .. mesačna výška odvodov do ZP je 55,02 eur .. takže 104 dní je bajočko 3 mesiace aj niečo , tak budeš mať nedoplatok bajočko 190,74 eur v ZP.

janasim
20. jan 2013

@zalka Ale ja budem na polovicny uvazok pracovat za tyzden len jednu sluzbu v nemocnici osmicku a jednu nocnu dvanastku,cize dva krat do tyzdna

evita68
20. jan 2013

@janasim tak hádam nezarobíš 2918 eur za rok, či? 🙂

janasim
20. jan 2013

@evita68 akoze u nas v spitali 😅 ? Cize to plati len pre tych,ktory zarobia nad tuto sumu

janasim
20. jan 2013

dakujem zeny,tieto veci mne moc nejdu do hlavy,ale tolko som pochopila ze radsej na polovicny uvazok ako na dohodu sa mi to oplati

monika_35
20. jan 2013

@evita68 môžem aj ja vás pekne porposiť o radu?vopred ďakujem...som SZČO,v utorok 22.1. nastupujem na materskú,papier od lekára som zaniesla do SP,mám ísť aj do ZP?tam stačí len nahlásiť že nastupujem a materskú? ale do práce sa chcem vrátiť asi cca mesiac po pôrode,môžem pracovať a poberať materskú? a ako to bude s rodičovským príspevkom? tam tuším môžem pracovať aj popri ňom,ale odvody si busem platiť sama? ešte raz vám pekne ďakujem

cuca15
21. jan 2013

Ahojte , viete mi niektora poradit? Moj syncek mal v decembri 2012 3 roky. Po skonceni RD som odpracovala jeden mesiac a od januara 2013 som vedena ako nezamestnana. Dala som si ziadost o predlzenie RD nakolko ma syn zdravotne problemy. Chcem len vediet ak sa mi schvali predlzenie RD ci moze poberat rodicovsky prispevok otec dietata ked pracuje ( nie sme ale manzelia ) a ja budem poberat podporu, a ci po skonceni podpory si zase mozem prehlasit RP na seba??? Dakujem. 🙂

pigizu
22. jan 2013
miamoja2012
24. jan 2013

@evita68
Ahojte, poradte pls.
Ako je myslene to, že ked na dohodu ročne zarobím v roku 2013 viac ako 2918,7 eura, budem zdravotné poistenie platiť sama ?
Od do aprila budem pracovat normalne na zmluvu - zarobim v hrubom cca 2400 €. V aprili nastupujem na matersku, kt. bude trvat do konca roka a chcela by som pocas nej robit na dohodu... s nepravidelnym prijmom (teda nebudem platit nemocenske p. a p. v nezamestnanosti)
Aby som nemusela platit sama zdravotne poistenie, nesmiem zarobit na dohodu rviac ako rozdiel, teda 2918-2400 = 518 € za 8 mesiacov, teda mesacne cca 65 € ????
Alebo to obmedzenie 2918 sa vztahuje len na dohodu ????

DAkujem. Je to vsetko takééé komplikovane, stale sa mi vynaraju nove otazky... DIK