Rodičovský príspevok a výpoveď

martina1205
5. nov 2012

Som na rodič.príspevku rok ,zavolala mi majiteľka firmy a prosila aby som dala výpoveď horšie je že som podala a teraz v správach hovorili čosi o platení štátu ?čo mám ďalej robiť???

xlucia
5. nov 2012

@martina1205 a vypoved ti uz aj prijali? apodla ktore paragrafu si davala? odstupne si dostala?

severanka96
5. nov 2012

jedine sa odvolať že si to urobila pod nátlakom a využili tvoju nevedomosť v paragrafoch...ak sa to nedá,tak sa zaraĎ na nezamestnanecké alebo sociku aby si nemusela platiť ty odvody,ale to tiež musíš mať niečo odrobené,teraz podla nového neviem koľko,akurát sa ti nebude počítať do dôchodkového veku čas čo budeš na MD a nebudeš zamestnancom...

evkaspa
5. nov 2012

@severanka96 Vies mi prosim poradit? Pred rokom a pol na zaciatku mojej rodicovskej dovolenky mi zanikol zamestnavatel. Maly ma teraz dva a pol roka a som s nim stale doma. Budu sa teraz menit niektore zakony, podla ktorych sa mi nebude zapocitavat doba na rodicovskej dovolenke pocas ktorej som nezamestnana do dochodku, prip. si budem musiet podla noveho platit nejake odvody? Priznam sa, ze som nic nepostrehla. Vopred Ti dakujem za odpoved.

severanka96
5. nov 2012

môj zmaestnávateľ predal firmu bielemu konovi spolu so mnou....ja som sa bola infomovať piramo u riaditeľky pobočky,lebo baby v kancli nevedia až tak veľa,do konca sa aj ona musela informovať u riaditeľa okresu,mne povedali nech vydržím do konca a potom dám výpoved poštou...nikomu...ked sa vríti list,výpoved je platná...no kedže ti zanikol,máš nejaké výstupné papiere od nich ?lebo od toho záleží všetko...ak si ale na md a nie si zo zamestnania tak sa nezaráta do dôchodku...aspon takto to bolo pred dvomi rokmi....skús sa ísť informovať u riaditeľky úradu práve a sociky,ale musíš byť niekde vedená ak už nie si zamestnaná kto ti zaplatí odvody do zdravotníctva a sociky a to by mal byť štát.

liz_lemon
6. nov 2012

@severanka96 to ti dobru blbost povedali, a to len preto, aby ti nemuseli dat odstupne...

meloa
6. nov 2012

@martina1205 no tak výpoveď si nemala v žiadnom prípade dávať, mala si jej skrátka povedať, že nedáš a hotovo, neviem ako dlho si bola zamestnaná v tej firme, podľa mňa im ide o to, aby ti nemuseli v prípade výpovede platiť odstupné ( nový zákonník práce od 1.1. 2013) ale pokiaľ si na rodičovskom, si chránená zákonom, takže logicky oni ta nemohli prepustiť, len ak ty podáš. Hnusne ťa oklamali a využili. Teraz je to už ťažko napadnuteľné, jedine skús zavolať na inšpektorát práce a informovať sa ako postupovať ďalej. A pokiaľ si na rodičovskej, tak odvody platí štát, či?,

severanka96
6. nov 2012

liz_lemon nechápem čo píšeš kto by mi mal dať odstupné???nový majiteľ firmy ktorý je nezvestný a políciou hladaný???

liz_lemon
6. nov 2012

@severanka96 napr. z garancneho fondu

severanka96
6. nov 2012

ja stále neviem alebo nerozumiem tomu o čom mi vlastne píšeš...momnetálne som na MD keďže malý nemá ani 2 roky,prečo by som mala dávať výpoveď aj keď predal firmu s jednou zmaestnankyňou ako so mnou?veď takto sa mi zarátavajú 3roky MD do dôchodkového...po 3rokoch si pošlem výpoveď novému majiteľovi na adresu,odkial sam i to vráti,pretože tam nie je firma ani táto ani žiadna iná....od toho času ako sa vráti dopis sa započítava výpoveď zo zákona.Prečo by som to mala robiť teraz?a ak by som aj chcela akože u koho si to mám nárokovať???(ale nechcem...)

martina1205
autor
6. nov 2012

Dakujem za rady dnes som bola na socialnom a trebalo aby som si požriadala štat aby za mna platil dochodkove poistenie len ešte neviem či netreba ist aj na zdravotnu poistovnu?

zuzana909
6. nov 2012

@meloa by ma naozaj zaujímalo čo nové je ohľadne odstupného v novom zákonníku práce, ktorý platí od 1.1.2013

meloa
6. nov 2012

Aspoň čo som ja postrehla : rok 2012
Ak pracovný pomer trvá do 1 roka:
• výpovedná lehota 1 mesiac
• jednomesačné odstupné

Ak pracovný pomer trvá od 1 do 5 rokov:
• výpovedná lehota 2 mesiace
• dvojmesačné odstupné
• výpovedná lehota 1 mesiac + jednomesačné odstupné

Ak pracovný pomer trvá viac ako 5 rokov:
• výpovedná lehota 3 mesiace
• trojmesačné odstupné
• výpovedná lehota 2 mesiace + jednomesačné odstupné
• výpovedná lehota 1 mesiac + dvojmesačné odstupné
rok 2013 :
Od začiatku budúceho roka by sa mal po prepustení zamestnanca, ktorého pracovný pomer trval dlhšie ako dva roky, obnoviť súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Takémuto zamestnancovi má zamestnávateľ poskytnúť odstupné nielen pri skončení pracovného pomeru dohodou, ale aj pri výpovedi z organizačných a zdravotných dôvodov. Výška odstupného bude pritom závisieť od počtu odpracovaných rokov.
Takže preto teraz zamestnávatelia špekulujú, či ozaj potrebujú toľko zamestnancov, a radšej prepúšťajú, poprípade zoberú niekoho iného, ustrážia si dobu do 2 rokov, aby nemuseli vyplácať súbežne aj odstupné aj výpovednú lehotu.

emmalily1
6. nov 2012

Som na rodičovskom príspevku až do augusta 2013, zamestnávateľ mi oznámil že z organizačných dôvodov moje miesto zrušil tak mi dajú výpoveď aj s odstupným, je jedno či dám výpoveď teraz alebo až v auguste.
Naskytla sa mi nová robota a teraz neviem čo robiť. Ak dám výpoveď teraz a v novej robote sa mi nebude páčiť alebo ma prepustia v škúšobnej dobe to si budem potom musieť platiť nejaké odvody, keď už nebudem zamestnaná u pôvodného zamestnávateľa? Je možné pracovať počas RD aj u iného zamestnávateľa ako je ten pôvodný? Prosím o radu, ďakujem

liz_lemon
6. nov 2012

@emmalily1 pocas RD mozes robit kde len chces
ale ide tvoj povodny zamestnavatel rusit tvoje miesto, vypoved ti ma dat on, nie ty, ak ju das ty, tak nedostanes ziadne odstupne
ty len pekne cakaj, kym ti ju daju, a zamestnat sa mozes aj teraz a hocikde

zuzana909
6. nov 2012

@meloa
podľa toho čo píšeš tak po 1.1.2013 má zamestnanec nárok na výpovednú dobu a aj vyplatenie odstupného?

meloa
6. nov 2012

@zuzana909 áno, ale iba ak odpracoval u zamestnávateľa viac ako 2 roky - teda ak odpracoval 2-20 rokov - odstupné dvojmesačné a ak viac ako 20 rokov u toho istého zamestnávateľa tak trojmesačné odstupné.

zuzana909
7. nov 2012

@meloa nesúhlasím, podstatné je z akého dôvodu dostala dotyčná osoba výpoveď, takéto niečo aj keď nie celkom ako si to napísala platí len v prípade ak sa zamestnávateľ ruší alebo premiestňuje ak dostane výpoveď z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných povinností alebo z dôvodov hrubého porušenia pracovnej disciplíny nemá nárok na odstupné. aby si niektorý ľudia nemysleli čo čítajú túto diskusiu, že má nárok na odstupné každý, je potrebné rozlišovať dôvody výpovede a spôsob výpovede.

meloa
7. nov 2012

@zuzana909 samozrejme, že závisí aj od toho ukončenia prac.pomeru, ako mňa samotnú, ak by som porušila pracovnú disciplínu ani nenapadlo žiadať odstupné, ale chápem tvoje výhrady, ľudia sú všelijaký...beriem to.

zuzana909
7. nov 2012

@meloa veď práve sme všelijaký a nie každý vždy povie pravdu ☹

zuzana909
12. nov 2012

@martina1205 myslím, že si ani nedostala konkrétnu odpoveď, treba zájsť na zdravotnú poisťovňu a tam nahlásiť, že si nezamestnaná a staráš sa o dieťa mladšie ako 3 roky, oni ti dajú vypísať papier a zdravotné poistenie bude za teba platiť štát. Pokiaľ by si si nenašla prácu, tak štát za teba zdravotné poistenie bude platiť ďalšie tri roky, ale dieťa musí mať papier od lekára, že má nepriaznivý zdravotný stav a do škôlky môže chodiť max. na 4 hodiny, to pri deťoch myslím nie je problém dostať takéto tlačivo, pretože sú pod chvíľkou choré, ale podmienka je, že dieťa môže materskú škôlku navštevovať max. 4 hodiny. Pokiaľ ak nebudeš mať prácu a malú alebo malého ani neviem či máš dievča alebo chlapca chceš dať do škôlky na celý deň, budeš si musieť po dovŕšení tretieho roku platiť zdravotné poistenie sama. Zdravotná poisťovňa bude od teba pýtať potvrdenie so sociálnej poisťovni, že poberáš rodičovský príspevok a pri skončení poberania rodičovského príspevku zase potvrdenie od kedy do kedy si bola na materskej a od kedy do kedy si poberala rodičovský príspevok.

oxiaction
8. aug 2014

Ahojte potrebujem radu.
Ku dnu 31.8.2014 som ukoncila pracovny pomer so zamestnavatelom dohodou a to pocas trvania mojej rodicovskej dovolenky (ta trva do 15.4.2015). Dovod bol vyplatenie vyssieho odstupneho ak to spravim do konca augusta.
Teraz ovsem mam taketo otazky.

1. Som povinna sa nahlasit na urad prace a prerusit rodicovsku dovelenku alebo mozem nadalej rodicovsky prispevok?
2. V pripade rodicovskej dovolenky, som povinna platit dobrovolne nejake odvody? (napr. do fondu nezamestnanosti, zdravotne a pod.) ... resp. je potrebne nikde nahlasit, ze uz nie som zamestnancom na rodicovskej dovolenke ale nezamestnana na rodicovskej dovolenke?
3. v prípade ak sa mi nepodari najst pracu tak sa po ukonceni RD mam nahlasit na urad prace? budem mat narok na vyplatu podpory v nezamestnanosti a v akej vyske? (mam si teda platit DPvN?)

liz_lemon
8. aug 2014

@oxiaction nemusis sa hlasit na UP, to nie je povinnost, ale moznost
ked si na RD, zdravotne a dochodkove (treba sa ist nahlasit do socialnej poistovne) za teba plati stat, ostatne odvody si mozes platit sama, ale nemusis
co sa tyka podpory, tak by si sa mala ist nahlasit na UP, hned ako ti skonci PP, vtedy podporu budes dostavat, a RP zatial prehodis na muza, po skonceni podpory (6 mesiacov) mozes ist zase na RD
ak by si teraz ostala na RD, a na UP by si isla po jej skonceni, tak na podporu narok mat nebudes

oxiaction
8. aug 2014

@liz_lemon Dakujem Vam pekne za odpoved 😉