Rodičovský príspevok, keď dieťa nevezmú do škôlky
Ahojte žienky, svokra my spomínala že niekde počula alebo čítala, nevie už kde...že keď vám nezoberú dieťa do škôlky po dovŕšení 3 rokov, ale až od nasledujúceho šk. roka, tak že chcú v parlamente uzákoniť aby žena dostala za tie mesiace čo je doma RP. Neviete niečo o tomto viac? Nikde na internete neviem o tom nič bližšie nájsť. Ďakujem
@dantedaisy a kde je dieta teraz ked pracuje od 9mesiaca? Kto sa onho stara?
@slavomira236 tak do 3 rokov má asi dieťa v súkromnej a dostáva ešte rodičák, čiže sa to dá utiahnuť.
@dantedaisy predstav si, že som bola v takej situácii, rozvedená a dieťa v súkromnej do 3 rokov. Potom som hľadala známosti v škôlke, aby mi ho zobrali, musíš sa nejako vynájsť
@belllinka vynájsť sa dá jedine súkromná škôlka, keďže pracujem 35km od miesta bydliska kde je jedna škôlka kde berú 15 deti a dedín nás na tu škôlku je viac než dosť a moje dieťa je septembrové takze posledné v poradovniku a v BA sa nevedia poriadne dostať deti co tam majú trvalý pobyt a nie to môj syn 🤷🏻♀️
Neviem ale známosti by človek musel mat alebo koľko € by som musela strčiť do vacku, lebo už aj take bolo. Dajte dobrovoľný príspevok pár tisíc 👍🏻
@slavomira236 momentálne je v súkromný jasličkách keďže sa to dá keď je príspevok zo štátu.
Horšie je obdobie po 3 rokoch
@erikaca na toto ti mnohe daju asi iba odpoved-bud sukromna opatrovatelka. Alebo mnohe asi nechavali deti same-lebo ozaj nemali na vyber. Pripadne nosia so seobu do prace.
Niektore by sa ozaj mali zamysliet nad tym ze nie je svet len to co ziju ony….
Nie kazdy ma na prachy do obalky len aby dieta vzali do skolky. Nie kazdy ma znamosti aby takto vzali dieta prednostne…
Mal by existovať aspoň príspevok na škôlku , pre matky, ktoré doložia pracovnú zmluvu a trebárs aj každý mesiac potvrdenie od zamestnávateľa že je ešte stále zamestnaná. Existujú aj slobodné matky , ktoré keď zarobia 900€ a zaplatia 500€ súkromnú škôlku tak si nezaplatia ani 400€ garzonku , lebo v BA idu od 450€ a ešte s dieťaťom nejedli a podobne.
A myslím že takýchto prípadov je oveľa viac , ako tých že sa im proste len nechce robiť a chcú vyciciavať štát.
@mondolina no tak prípady sú rôzne ale myslím, že takých 80% slobodných matiek nemá mesačne viac ako 200-300€ na dieťa. Takže stále málo na to , aby žili plnohodnotný život. O odkladaní si na nejaké výlety a zážitky ani nehovorím.
Tiež by ma zaujimalo ako je to s ukrajinskými 5 ročnými deťmi? Dostanú aj oni prednosť zo zákona pred našimi 3 ročnými?🤔
@belllinka nedá mi neodpovedať Vám. Toľká múdrosť že sú nerob dieťa keď ho nevieš uživiť. Ale napadlo Vás že sú aj také Maminy ktoré sú na deti samé? Že buď ich partner opustil alebo mohol aj umrieť? A ta mama nemá rodičov alebo ma rodičov ktorý ešte chodia do prace a nemôžu im pomôcť? Čo taká ktorej ex nechce dať výživné resp ho neplatí? A keď takejto matke nezoberú dieťa do škôlky a ona chudera nemôže nastúpiť do prace kde ma dieťa nechať? Možno by ho rada dala aj do súkromnej škôlky ale tie sú drahé extrémne. A ma rozmýšľať či zaplatí nájom alebo škôlku? Skúste nabudúce pouvažovať aj týmto smerom lebo sýty hladnému neverí. Tu totižto nikto nevraví o vykorisťovaní štátu. Ale stať by mal v takýchto prípadoch pomôcť.
@dominika51900 ale toto stat nezaujima. a tej co umrel muz ma vdovske. a ten co ma platit , ak neplati, ide do basy. alebo je stihany ak sa to riesi sudom.
@dominika51900
otec neplatí výživné? exekúcia, trestné - náhradné výživné.
sirotské
@dominika51900 bola som v rovnakej situácii a riešila som to ako sa len dalo a nevyplakávala, že mi má pomáhať štát
@mondolina tak tak. 👍
zial korona poskytla rozne vyhody ako pandemicky rodicak aj OCR...a zial kedze je stat dojna krava a nema pisane riadne zakony,. necudujme sa, ze tu mame vyciciaviacov. neviem ci sa smiat ci plakat. inokedy museli zeny automaticky dat dieta do jasli a makat.
Ak by štát platil priamo súkromným škôlkam, kde majú ZAMESTNANÉ matky deti , ktorým prišlo rozhodnutie ze ich NEPRIJMAJU do štátnej , aspoň 50% z ceny, ktoré by matka do rúk ani nedostala, tak , zamestnané matky platia dane , súkromná školka platí dane , štát by natom nebol tak strátovy ako po dobu čo je matka na rodičovskej ,
Všetci sú spokojní. Ak by sa takéto niečo zaviedlo ale bolo by to vážne prísne kontrolované tak sa tu žije krásne 😄
Veď už nehádžte všetkých do jedného vreca , fakt máte niektoré strašne obmedzený pohľad na vec. Stále si myslím že žien ktorým na materskej prepina a chcú ist do roboty je viac ako tých čo chcú sedieť doma na riti.
ja to chapem a x krat pisem stat sa ma bud zamerat na prispevky ak dieta nie je umiestnene kvoli malej kapacite skolky... ( ale nie vo vyske OCR...non sense..pardon ale non sense....byt tam [pomaly aj rok...) a zaroven rozsirovat kapacity statnych skolok....alebo ano , ako pises , ze by rodicia dostali dotaciu na sukromne skolky..uz ked sa vyserie na statne skolky, nech teda prispevaju tym sukromnikom ( vela x nenazranym).
@aylinn a ver, po korone vela zien radsej sedi doma na riti. pisem PO KORONE...lebo to co poschvalovali...
btw teraz krasny DB 140 euro ( byvaval aj 20-40 euro) a pridavok na dieta...tiez ma rodinam pomoct ( a stat ci obce viac zadlzit)

@aylinn s poslednou vetou veľmi nesúhlasím. Aj keď je veľa takých žien, už nie väčšina určite. Véd už v 2011 som sa ja stala terčom kritiky od mamičke, ktoré nechápali ako môžem pracovať:D teraz si treba uzivat. Ale mad pravdu v ostatnom. Myslím ze viac žien by išlo robiť keby boli škôlky. A platenie súkromných u nás, bolo vtedy v pohode. Príspevok na jasle bol vyšší ako rodicak, doplatila som niečo a vybavene. V praci predsa zarobím xlrst toľko. Vysoké dávky hocijaké nemotivuju pracovať. Nikdy. Nikoho.
@monika185243 ano, ale este to musí prezidentka podpísať, ma to byt tak, ze pokial dieta nevezmu z kapacitnych dovodov, tak sa predlžuje rodičovský na zaklade odmienutej prihlášky
@monika185243 ahoj, neviem či ti to pomože, takýto článok som videla..mňa sa to netýka tak som ho nečítala celý, možno pomože
https://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodi...
@monika185243 ešte tu sú info, je to z IG

@belllinka a ako by ste riesila situáciu že matka je sama s dieťaťom lebo jeho otec si našiel o 13 rokov mladšiu? Živý dieťa sama pracuje od 9 mesiaca malého a drie a keď sa skončí príspevok od štátu v jeho troch rokoch tak veru že nemá na to aby šlo dieťa do súkromnej škôlky. A v škôlke je pretlak taký že už teraz na všetky žiadosti ktoré poslala tak zamietli lebo dieťa nemá ešte 3 roky v septembri. (Narodený 15. September)
Kľudne napíšte nejakú radu ako v takejto situácii to má matka riešiť bez podpory od štátu. 😊