Rodičovský príspevok počas maródky

ividorkova
26. máj 2014

Mamicky chcem sa opytat ked som zamestnana a mam zmluvu do konca septembra a termin mam 1.9 a som momentalne na marodke tak ako to bude z rodicakom som zmatena lebo neviem kedy zrusit marodku neviete mi poradit?🙂

ellca123
26. máj 2014

vypocitava sa za minuly rok

havana_frost
26. máj 2014

@ividorkova Ja som trošku zmätená z tvojej otázky, ale skúsim 🙂 Ak máš nárok na materské, teda ak máš nemocenské (nie zdravotné!) poistenie aspoň 270 dní pred pôrodom, tak nastúpiš na materskú 8 týždňov pred pôrodom (ak budeš stále na marodke PN - tj. na rizikovom). Tu si moc nemôžeš vyberať, ak si na rizikovom, 8 tt pred pôrodom proste prejdeš na materskú. Ak nebudeš PN na rizikovom, tak 6 týždňov pred pôrodom.
Ak nemáš nárok na materské a budeš dostávať rodičovský príspevok, tak budeš PN až kým ťa lekár nevypíše ako práceschopnú (aj keď prácu nebudeš mať pravdaže). Nemusí to byť dňom pôrodu, je to na zvážení lekára, pýtala som sa na toto v Sociálnej poisťovni. Bolo by pre teba výhodnejšie ostať na PN čo najdlhšie aj po pôrode, keďže PNka je pravdepodobne vyššia ako rodičovský príspevok 203 € mesačne. Ak ti lekár nedá ďalej PNku, tak budeš poberať rodičovský príspevok od mesiaca, kedy sa dieťa narodí.

ividorkova
autor
26. máj 2014

tak ja urcite nemam narok na matersku lebo som minuly rok robila na zivnost len som chcela vediet hlavne o tu marodku kedy ju treba zrusit takze mozem na nej ostat aj ked uz porodim kym mi neskonci zmluva ?