Rodičovský príspevok pre oboch rodičov. Ako na to?
Ahojte, baby, bohužiaľ ja som v týchto veciach dosť blbá a na úrad práce sa neviem dovolať, tak hľadám pomoc tu. Mám syna, ktorý sa narodil začiatkom roka 2024 momentálne má 2 roky. Ja som s ním bola najprv na materskej potom na rodičovskej. Začiatkom roka 2025 som otehotnela a koncom roka sa nám narodila dcérka. Ja som na materskú nastúpila koncom leta a akurát mi končí a pôjdem opäť na rodičák. Keďže medzi detičkami máme malý rozdiel, tak muž išiel na materskú so synom tesne predtým než sa nám narodila dcérka, aby mi nazačiatku pomohol. Bol s ním na materskej 28 týždňov a už je naspäť v práci. A teraz konečne k otázke 😅. Môže muž poberať na syna, ktorý nemá ešte 3 roky rodičák a súčasne chodiť do roboty a ja môžem poberať rodičák na dcérku? Dá sa to? Ja sa v týchto veciac vôbec nevyznám a samozrejme keďže sa mi za chvíľu končí MD, tak som v strese ako to finančne zvládneme, keďže doba je ťažká a teraz som sa na to pýtala Chatu GPT a vraj sa to dá.
Nie, nie je to možné. Poberať sa môže len 1 rodičák.
@anonym_autor a na aký zdroj sa odvoláva chatGPT? To si treba vedieť pozrieť, poriadne ten zdroj prečítať a zhodnotiť reálnosť. Na to nie je potrebné byť žiadny génius. Alebo je vhodné otvoriť si stránku oficiálnej inštitúcie, a dočítaš sa, že ak je v rodine viac detí, nárok má iba jedna oprávnená osoba: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Záver - možný je iba súbeh dvoch materských, dvoch rodičovských nie, súbeh materského a rodičovského nie.
No, ved sa rozstahujte, podelte si deti a mozte podojit stat 😉🙄
@anonym_8d5b7e Vzdy musi niekto drzo odpisat, vsakze? Aspon si si nervy odragovala? 😀
@anonym_8d5b7e Vzdy musi niekto drzo odpisat, vsakze? Aspon si si nervy odragovala? 😀
@anonym_aaac11 ved som jej dala navod ako to urobit. Ano, podala som to dost arogantne.
Ďakujem za normálne odpovede tieto informácie som mala už dopredu len či sa niečo za tú dobu nepomenilo. K tomu Chatu GPT ja viem že to nie je relevantný zdroj a kopec krát je chybný a popravde využila som ho len kvôli tomu, že som sa nemohla dovolať na úrad. Ešte raz ďakujem
@anonym_8d5b7e A čo sa týka tvojej odpovede, tak aby bolo jasné, s mužom sme normálny pracujúci pár. Narozdiel od niektorých ľudí nezneužívame systém, ale ak sú nejaké dávky, na ktoré má človek nárok, nevidím dôvod prečo by ich nemal využiť... Obaja sme začali pracovať vo svojích odboroch hneď po ukončení VŠ štúdia a pravdepodobne budeme obaja robiť až do nejakej sedemdesiatky, takže štátu dáme ďaleko viac ako dá štát nám. Ale ako sa hovorí, podľa seba súdim teba, však? Prajem ti krásny deň 🍀
Nikdy som nerozumela, prečo práve rodičovský príspevok je takto. Materská sa dá na 2 deti, prídavky na deti, ale rodičovský nie. To je nejaká chyba v systéme?
Nikdy som nerozumela, prečo práve rodičovský príspevok je takto. Materská sa dá na 2 deti, prídavky na deti, ale rodičovský nie. To je nejaká chyba v systéme?
@letfenixa no lebo systém nemá toľko financií? Že brať rodičák a k tomu pracovať? Všetci pracujúci oteckovia by brali rodičáky na deti, ktoré sú doma s mamou alebo v škôlke, a kto im to bude platiť?
@letfenixa nie žiadna chyba....ale je nelogické brať 2 dávky naraz....výnimka je len pri materskej....už dosť to že sa vyplácajú tehotenské pracujúcim ženám a sú zneužívané predĺžené RP a OČR v prípade zatvorených zariadení....
Ty budes na rodicaku plus rodinne pridavky na dve deti muz bude v robote a na jeho pracovny pomer vyuzujete pravdepodobne plny danovy bonus na dve deti. Viac sa uz od statu ziskat neda.
@anonym_c0079a veď štát má peňazí dosť, vrchnosť je toho svedkom.
@letfenixa ano vrchnost ma, len my pracujuci doplacame, lebo sa vyplaca xy zbytocnych socialnych davok vid tehotensky prispevok. Doteraz vsetky zeny prezili bez tehotenskeho, my co mame vacsie deti musime prezit bez danovych bonusov. Preco by oteckovia mali brat este k platu rodicak?
Ci to utiahnete financne ste mali uvazovat pred druhym tehotenstvom.
@anonym_autor tak keď ChatGPT tvrdí že sa to dá nech ti posiela on tie peniaze 😂 a ako to finančne zvládnete ste si mali zrátať skôr, nie tesne pred koncom materskej. Ešte je aj taká nepopulárna možnosť dať dieťa do jaslí a ísť do práce, ale na to je vždy výhovorka prečo nie. Naozaj nemôžete mať všetko čo by ste chceli.
@letfenixa ano vrchnost ma, len my pracujuci doplacame, lebo sa vyplaca xy zbytocnych socialnych davok vid tehotensky prispevok. Doteraz vsetky zeny prezili bez tehotenskeho, my co mame vacsie deti musime prezit bez danovych bonusov. Preco by oteckovia mali brat este k platu rodicak?
@anonym_c0079a ale prečo práve ten rodičovský? Veď nech neberie otec, ale matka, je doma s 2 do 3 rokov.
neda sa to a ani sa to nikdy nedalo, ak financne nezvladate, deti do jasli a obaja do prace
Dúfam, že sa vám po vaších múdrych odpovediach bude dnes zaspávať lepšie. Ja som sa pýtala na jednu otázku a to, či má muž nárok na rodičák. Odpoveď je áno alebo nie. Vaše múdre rady a ešte múdrejšie názory ma absolútne nezaujímajú. Ako som písala tieto informácie som už mala, ale vláda mení kopec vecí a popravde ja to nesledujem. Nakoľko mi TERAZ končí MD tak som zisťovala TERAZ, či sa neudiala nejaká zmena. Čo sa týka toho, že sú tu "zbytočné dávky", (ako napríklad tehotenské), lebo vy ste ich nemali, tak nech ich nemá nikto, svedčí akurát o krásnom slovenskom zmýšľaní. Myslím si, že za poslednú dobu sa žije omnoho ťažšie ako kedykoľvek predtým, inflácia, konsolidácia a neviem čo všetko, preto je zjavné, že mám obavy, nakoľko zajtra môže byť ešte horšie ako je dnes... Prajem vám pekný večer a očividne asi viac lásky, lebo to potrebujete, aby ste neboli takéto závistlivé a arogantné ale naopak aby ste boli prajné, lebo možno vám to vesmír raz vráti❤️🍀
Dúfam, že sa vám po vaších múdrych odpovediach bude dnes zaspávať lepšie. Ja som sa pýtala na jednu otázku a to, či má muž nárok na rodičák. Odpoveď je áno alebo nie. Vaše múdre rady a ešte múdrejšie názory ma absolútne nezaujímajú. Ako som písala tieto informácie som už mala, ale vláda mení kopec vecí a popravde ja to nesledujem. Nakoľko mi TERAZ končí MD tak som zisťovala TERAZ, či sa neudiala nejaká zmena. Čo sa týka toho, že sú tu "zbytočné dávky", (ako napríklad tehotenské), lebo vy ste ich nemali, tak nech ich nemá nikto, svedčí akurát o krásnom slovenskom zmýšľaní. Myslím si, že za poslednú dobu sa žije omnoho ťažšie ako kedykoľvek predtým, inflácia, konsolidácia a neviem čo všetko, preto je zjavné, že mám obavy, nakoľko zajtra môže byť ešte horšie ako je dnes... Prajem vám pekný večer a očividne asi viac lásky, lebo to potrebujete, aby ste neboli takéto závistlivé a arogantné ale naopak aby ste boli prajné, lebo možno vám to vesmír raz vráti❤️🍀
@anonym_autor
využili ste čo ste mohli, na ostatné nemáte nárok.
treba si prispôsobiť výdavky.
@anonym_c0079a ale prečo práve ten rodičovský? Veď nech neberie otec, ale matka, je doma s 2 do 3 rokov.
@letfenixa akoze ma brat matka dva rodicaky na dve deti? To fakt?
Tak ano je super mat aj rodicak aj chodit do prace,sama som tak doniesla 3000eur domov,ale aj ja som chodila do prace od roka.Tak ked mas strach,chod aj ty do prace a budes mat rodicak,plus plat a bude super.