icon

Rodičovský prispevok v Čechách

anita651
12. aug 2013

Má tu niekto skúsentosti z rodičovským príspevkom v čr ked priatel je čech a pracuje v čr a ja z malým žijem na Slovensku ???

emilia25
12. aug 2013

@lia6 jaj prepac no to je presne ako mam ja len opacne ze musim poziadat tu na sk a tu dostanem zamietavu odpoved a nasledne mi vznikne narok v cr.ale preco kazdy rok?

lia6
12. aug 2013

@emilia25 ...neviem, my musíme stále dokladovať, náš príjem...bohužiaľ je vyšší, ako je v CR povolené, aby sme mali nárok na rodinné tam...totálny chaos ☹

lia6
12. aug 2013

@emilia25 ja som tiež nechápala-každým rokom k 1.októbru musím túto tortúru absolvovať ☹ ...a kedže úradníci majú stále čas, tak to vždy trvá minimálne mesiac, dva...oni to síce potom následne doplatia-ale, že človek potrebuje vtedy, tak to nikoho nezaujíma ☹

emilia25
12. aug 2013

@lia6 nomne tiez bez priciny stopli uradnicky doplatok v cr lebo si mysleli ze idem na druhu matersku a pritom ja este dva mesiace do dalsej materskej a stale chceli odo mna papiere ale ja som ziadne nemala kedze som bola stale na tej prvej tak sme tiez dopisovali aj telefonovali no potom pochopili a aj doplatili no ale ma to nasralo.

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 ja by som teda chcela vedieť že ako mám začať na úrade mi to nevedela ženská poriadne vysvetliť že čo a ako ešte musela volať nejakéj kolegine aby mi vedela povedať aspoň to že na Slovensku RP nemôžem brať a neviem teraz kde začať ... je to fakt hrozné že ani u nás na úrade mi to nevedia poriadne vysvetliť ☹

lia6
12. aug 2013

@anita651 veď toto-oni nevedia, ale hlavne, že tam sedia na zadku a berú peniaze...to by som aj ja také vedela! ...a čo nevieš, kde začať?...ak nemáš nárok na SR, tak treba ísť na stránky upsvaru v CR, vytlačiť si žiadosť o rodinné, vypísať a poslať na upsvar, odkiaľ Ti posielajú RP...

lia6
12. aug 2013

@anita651 jáááj božinku, veď už nevidím...prepáč...už idem písať

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 ja len chcem vedieť kde a ako začať z vybavovanim toho RP vlastne je aj jedno že ho budem dostávať v CZ a hlavne že ho konečne už budem brať lenže problém je v tom že na slovensku na úrade mi vôbec nevedia nič normálne vysvetliť 😢

lia6
12. aug 2013

@anita651 treba ísť na stránku upsvaru v CR, tam si vytlačiť žiadosť o RP a rodinné a tie vypísať...následne ich treba poslať na upsvar v CR, pod ktorý patrí manželova firma...náš Tatino má firmu v Prahe X, a tak musíme žiadať tam. No, a oni Ti už dajú vedieť, čo a ako...ale mala by si si pohnúť-oni síce doplatia, ale tiež len do pol roka, ako na SR ☹

emilia25
12. aug 2013

@anita651 a nebolo by lepsie keby to ziadal manzel ze on by bol na materskej dajme tomu na mesiac a potom by ste si to len prehodili aj toto robievali cesi ked bol ten 2 a 3 4 rocny system ze vlastne ked manzel lepsie zarabal tak mohli dostat tych 11000ck co bolo vtedy na dva roky.a potom si to manzelia len vymenili a manzel siel do prace a manzelka na materskej.

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 oki a takže to môže vybaviť všetko v CZ priatel na urade nemusím to vybavovať ja ?? Okrem žiadosti na RP nič viac nepotrebujem ??

lia6
12. aug 2013

@anita651 v podstate áno, on to tam môže aj doniesť a vybaviť...len podpisy myslím tam treba mať oboch-aj Tvoj, aj jeho. Pracovný pomer Ti stále trvá?...neviem síce, ako teraz, ale ja som musela mať doklad z práce, že prac.pomer trvá. Tam si to v tej žiadosti prečítaj 🙂 ...ale aj rodinné si hneď pri tom pýtaj ...takže si vytlač a vypíš aj RP, aj rodinné prídavky 🙂

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 a ešte sa chcem opýtať či RP potom môžem dať na môj slovenský účet , alebo musí dať manžel na český účet ??

lia6
12. aug 2013

@anita651 Úplne v pohode Tvoj účet-ja ho dostávam na svoj...aký uvedieš, taký bude 🙂

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 aký pracovný pomer ? Ja som ešte nepracovala len chodila do školy a potom akúrat len nejaké brigády a inak som bola na úrade práce evidovaná

lia6
12. aug 2013

@anita651 tak budeš potrebovať papier z upsvaru zo Slovenska, že si bola pred narodením dieťaťa tam registrovaná...ale to fakt neviem na isto...keď som vybavovala ja, tak som to potrebovala-možno to už zmenili...pozriem Ti to a hneď napíšem 🙂

lia6
12. aug 2013

@anita651 ak žiadaš RP Ty, tak musíš doložiť potvrdenie z upsvaru, že si nepracovala, ale bola tam registrovaná...ak žiada RP Tvoj manžel, tak musí doložiť papier o pracovnom pomere(že zarába a koľko-to mu vypíšu v práci)...tam musí rodič, ktorý žiada RP(neviem na koho idete pýtať-ale asi Ty si na rodičovskom) ešte doložiť aj to, že na SR nepoberáš RP-to Ti dajú na upsvaru tu, na SR...keď budete pýtať rodinné, tak tam musíte tieto papiere o pracovnom pomere(poprípade, že si nepracovala) dodať obaja-aj Ty, aj on...dúfam, že som sa vyjadrila jasne-ak niečomu nerozumieš, kľudne napíš 🙂

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 dakujem 🙂 a ešte sa chcem spýtať či treba vybavovať malému aj české rodné číslo ja si myslím že je nejaká blbost nie ??

lia6
12. aug 2013

@anita651 nie, netreba 🙂 ...tam nenapíšeš jeho rodné číslo(v tých formulároch), ale jeho dátum narodenia 🙂

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 dobre moc dakujem celkom tomu už chápem akurát len neviem teda je jedno či žiadam o RP ja , alebo manžel ??

lia6
12. aug 2013

@anita651 jedno, hm...podľa toho, či je na RP Tvoj manžel, alebo Ty 🙂 ...keďže Tvoj manžel pracuje, tak predpokladám že na RP si Ty...ale zmeniť sa to dá-môže ísť na RP Tvoj manžel...len potom musíš do práce Ty, a ak má on dobre platenú prácu, tak lepšie bude ak ostaneš na RP Ty...

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 no RP chcem byť vlastne ja tak by to musím teda žiadať na seba

lia6
12. aug 2013

@anita651 ale doniesť papiere na upsvar v CZ môže aj manžel(nemusíš to posielať), len musia byť vypísané a podpísané 🙂 ...a je aj možnosť, že by ste sa prehodili na mesiac/dva, ako píše emilia25, aby ste mali vyšší RP, keďže manžel robí a Ty nie...ale potom zas kopu papierov, vybavovačiek, keď sa budete prehadzovať nazad...to je podľa mňa zdĺhavé-ale to už je na vás 🙂

lia6
12. aug 2013

@anita651 áno, ak chceš byť Ty na RP, tak žiadať musíš Ty 🙂

lia6
12. aug 2013

@anita651 rodinné prídavky už môže žiadať aj Tvoj manžel 🙂

anita651
autor
12. aug 2013

@lia6 okok dakujem ti pekne pomohla si mi aspoň už viem ako to je a hlavne čo a ako 🙂

lia6
12. aug 2013

Nie je zač 🙂 ešte, že si môžme takto pomôcť, lebo na tých úradoch je to niekedy des...krásny zvyšok večera 🙂

silvia123
12. aug 2013

Moja segra má manžela, ktorý pracuje pre českú firmu, po skončení materskej zrušila dohodou pracovný pomer, povedali jej pri vybavovaní rodičáku, že si musí požiadať v Čechách o rodičovský,keďže je nezamestnaná a manžel pracuje v ČR. Bolo to ale výhodné z viacerých hľadísk -jednak si mohla určiť za akú dobu chce vybrať ten rodičák -dala si tuším čo najvyšší -má ho tuším poberať rok a pol, na úrade práce keď sa pýtala, že čo potom keď dieťa ešte nebude mať tri roky a doberie český rodičák, povedali jej že do veku troch rokov bude mať nárok na slovenský rodičák! -dúfa, že to tak aj naozaj bude! Ešte je tam jeda super výhoda o ktorej možno málokto vie... ak manžel pracuje v zahraničí môže požiadať o daňový bonus aj na Slovensku aj v Čechách!!! Zákon to nezakazuje, jedine čo musí -tak na Slovensku si ten český daňový bonus zdaniť ak ostaný príjem §8 Zákona o dani z príjmov! Taktiež si môže uplatniť v ČR nezdanineľnú časť na manžeku, keďže poberá len rodičák v DP! Takže jednoznačne sa to celkom fajn vypláca...