icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

majuska77
25. sep 2019

Aj mne sa to zdalo malo.Tiez mame na den len okoolo 3€,cize za celych 2,5roka nam vychadza iba cca 3000€, asi by som sa na to mala tiez spytat.

helusikbazarik
15. jan 2020

Ahojte viete mi povedat po akom case od odovzdania vsetkych potrebnych dokladov vam priznali v AT rodicak? A v akej sume? Na nete som citala cca 436eur. Ci moze to byt aj nizsia suma?

innather
3. feb 2020

@helusikbazarik rodinne pridavky cca po pol roku, rodicovsky cca rok-zdlhave bolo vybavovanie medzi uradmi UPSVaR-WGKK-FA. UPSVaR ma rozhodovaciu pravomoc a urci prislusnost, to trva dlho, odo mna este doziadavali rozne potvrdenia atd., cele mi to trvalo cca rok vybavit az som dostala rodicovsky na ucet.

majuska77
8. feb 2020

@helusikbazarik nam to trvalo cca 1rok, a priznali mi iba 100€mesacne, okolo 3€na den. Neviem podla coho to tak urcuju

drobcek88
7. mar 2020

Ahojte, neviete mu poradiť či treba dokladovať pri pridavkoch aj potvrdenie o návšteve škôlky alebo sa to týka až školy? Konci nám platnosť prídavkov, ale potvrdenie o škôlke od nás nepýtajú, tak pre istotu. Ďakujem

xlolax80
7. mar 2020

@drobcek88 ano, treba. Teda aspon odo mna to vzdy pytaju

drobcek88
8. mar 2020

@xlolax80 ďakujem a majú nato nejaký špeciálny formulár?

sussana29
10. mar 2020

@majuska77 potesim ta. Mne teraz skoncil rodicak a isla som na matersku a z Rakuska mi poslali ukoncenie, s tym ze mi doplatili este raz tolko, co som dostavala (cca 120eur na mesiac).

majuska77
11. mar 2020

@sussana29 hej?a kolko ti to chodilo?moja msla mala teraz vo februari 2roky,cize este teraz v marck mi prislo za februar.Variantu mame na 2,5oka.Takze este by som mala dostat za ten polrok.

sussana29
11. mar 2020

@majuska77 no chodilo mi tych cca 3.70 eura na den a po uzatvoreni mi to zvysili na 6.7eura/den,cize tie 3eura/den doplatili. Syn mal vtedy 2 roky.

majuska77
11. mar 2020

@sussana29 aha,cize je to asi tak ako u mna.Tak diky za info 😊

sussana29
11. mar 2020

@majuska77 po nastupe na matersku tam treba poslat rozhodnutie o materskej + potvrdenie o zruseni rodicovskeho (kopie+ preklady do nemciny)

tramtada31
27. mar 2020

Ahojte, poradíte mi prosím? Mám nahlásený Hauptwohnsitz v AT(vlastním tam nehnutelnost), dieťa som tam prihlásila oveľa neskôr, zároveň mame TP vedený aj na SK(vraj je možné ho mat v dvoch rozdielnych štátoch EU). Žiadala som si o pridavky, ktoré mi teraz po vyse roku vyplatili(len za obdobie, kedy bolo dieťa na HW nahlásené), čo samozrejme rešpektujem. Teraz po mne žiadali dokladovať poberanie prídavkov z SK, co som si žiadala, ale UPSVAR zároveň po mne chce vyhlásenie o bydlisku. V tomto čase korony sa však plánujem zdržiavať na SK, keďže muž nemá nahlásený pobyt v AT a nechceme riskovat, že by sme ostali oddeleni v dvoch rôznych štátoch a zároveň pociťujem byt na SK viac v bezpečí ako v AT, kde majú už 6500 ľudí nakazených a bojím sa tam ist už aj do obchodu. Je možné, že keď im dam prehlásenie, že sa teraz zdržiavam na SK, tak prídem o pridavky z AT? Resp čo tým prehlasenim úrad sleduje? Dakujem

innather
28. mar 2020

@tramtada31 ja ma trvaly pobyt na SK aj dieta, iba pracu mam v AT a s vyplacanim pridavkov nebol problem..akurat tam moze byt rozdiel, ci vam bude cast pridavkov vyplacat aj slovenska strana alebo len AT, to posudzuju podla viacerych kriterii, kde pracuje vas muz atd.

marcah
29. mar 2020

@tramtada31 no podstatna informacia je, kde s manzelom pracujete - tj kde ste ekonomicky aktivni. Pokial pracujete v AT a aj tam zijete, tak cele pridavky vyplaca AT. Pokial pracujete na SK a zijete v AT tak pridavky vyplaca SK a AT doplaca rozdiel. Ak pracujete a zijete na SK tak pridavky vyplaca SK a AT nedoplaca nic.

tramtada31
29. mar 2020

@marcah my sme ekonomicky aktívni na SK, bývame v AT, ale teraz asi budeme najbližšie tri mesiace na SK. V At nikto nenosi ruska, keď ideš s ruskom, ešte na teba pozerajú ako na človeka s morom, rapídne im stúpa počet chorých, muž nemá nahlásený pobyt v AT, čiže sa na neho nevzťahujú vyhody pendlovania, takze by musel byt v karantene po prekročení hranic. Rodiča mám po radioterapii, takze potrebujem byt po ruke, nie, že nám zrazu zavrú úplne hranice. Preto neviem, čo mám UPSVARU napisat, že teraz budem 3 mesiace na SK, keď sama neviem, ako sa situácia vyvinie.. a či sa mám odhlásis aj z Finanzamtu🤔
@innather ano, takto to mám, že z SK poberám pridavky a teraz Rakusaci doplatili niečo.

innather
29. mar 2020

@tramtada31 osobne by som nic nenahlasovala, ved pobyt mate stale nadalej aj v Rakusku a vlastne sa vam nic nezmenilo...ak by situacia ukazala, ze si budete rusit pobyt v Rakusku a budete uz len na SK, tak potom nahlasit, tym padom by vam zanikol narok na rakuske pridavky

klaudinkax
9. mar 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať niečo ohľadom rodičovskeho príspevku z AT.. Na sk nemám nárok na nič keďže muž pracuje v AT... Tento mesiac je to 10 mesiacov co stále čakáme na rodičovský príspevok.. Ani nie po pol roku podania žiadosti o prídavky nám z rakúska bez problémov prišli.. Už sa poslali všetky papiere co si pýtali a peniaze stále nič.. Nemáte niekto skúsenost? Aj napr. akú sumu by nám mohli posielať, akože mesačne... Budem veľmi vďačná😔

sussana29
9. mar 2021

@klaudinkax no ono ten rodičovský trvá celkom dlho vybaviť. Myslím, že malý mal asi 18 mesiacov, keď mi to prišlo. A to som vybavovala už od začiatku. Chceli ešte milión papierov doložiť. Stále niečo pýtali. Hlavne potvrdenia o absolvovaných poradniach.... Potom to ale prišlo všetko naraz a na konci poberania dorovnanie. Spolu to vyšlo tak na necelých 7€ denne ale mne to dorovnávali k slovenskému rodičovskému. Teraz som si do AT nepodávala lebo na Slovensku beriem vyšší rodičovský a tak by mi aj tak nič nedali. Prečo nemáš nárok na SK na nič? Môj muž pracuje v AT (pendler) a teda beriem prídavky z ŠK +dorovnanie z AT. A rodičák som pri synovi tiež tak brala aj z SK +dorovnanie z AT. Keď máte už schválené prídavky muž nech si požiada o Familienbonus plus u zamestnávateľa.

sussana29
9. mar 2021

@klaudinkax takto ešte. Od poslania posledného papiera presne pol roka prešlo, čo to schválili a myslím, že majú na to schválenie pol roka.

klaudinkax
9. mar 2021

@sussana29 veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu.. Ja som bola na sk zamestnaná ale akonáhle som otehotnela, už mi nepredlzil zamestnávateľ zmluvu tak som mala nárok na materskú normálnu pol roka na malú a na prídavky zo sk.. Ale po pol roku neprišlo nič a došli mi papiere z Upsvar že nemám nárok ani na to ani na to ze mi to sk zamieta... Tak sme podali v rakúsku muž je tiež pendler, pani nám to vybavuje jedna s tým ze mame nárok akurát tam.. Začali sme to vybavovať keď mala mala 6 mesiacov teraz ma 16 mesiacov a stále nič chodili papiere že máme to to doložiť všetko sa poslalo.. Naposledy 2 mesiace necelé dozadu prišlo ze mame potvrdiť prehliadky u dr inak nám to skresaju o 1300 eur aj to sme poslali potvrdene a stále čakáme.. Pridávky z AT mi začali chodiť od podania žiadosti aj o rodičovský príspevok za 4 mesiace a rodičak stále nič 😔😔😔

sussana29
10. mar 2021

@klaudinkax mne rodinné prídavky nabehli z AT do mesiaca od podania žiadosti pri oboch deťoch. Keď ste posledný papier na rodičák poslali pred 2mi mesiacmi tak to si určite počkáte ešte 4 mesiace. Vždy im to trvá toho pol roka. Ja som poslala posledný papier, kde sa mi vyhrážali že mi to znížia o tých 1300€ vo februári a prvý rodičák prišiel v až auguste.

klaudinkax
10. mar 2021

@sussana29 fu takže oni nemajú nejaký limit dokedy to musia vyplatiť?? Ale tak vám doplacali lebo ste poberali zo sk no snáď nám to rýchlejšie dajú keď vedia že nemáme ani cent odnikial... Čiže toto by mal byť posledný papier co môžu žiadať??? To vyhrážanie o to skrátenie??

sussana29
10. mar 2021

@klaudinkax no majú toho pol roka na schválenie, keď už majú pokope všetky potrebné papiere a áno to bol posledný papier čo chceli.

klaudinkax
10. mar 2021

@sussana29 takže teraz mam čakať skôr papier o nejakom schválení alebo prídu peniaze hneď? Bojím sa ja som čakala ze snáď tento mesiac 😔

sussana29
10. mar 2021

@klaudinkax keď príde papier prídu aj peniaze. Ja som tuším peniaze dostala o pár dní skôr ako prišiel papier.

klaudinkax
10. mar 2021

@sussana29 je to 10 mesiacov.. Dúfam že to príde co najskôr a nie až za 4 mesiace 😔😔😔

malinajahoda
10. mar 2021

@klaudinkax mne nevyplatili 1300€. Že im nestačili potvrdenia o tom, že som s dcérkou chodila do poradne.

klaudinkax
11. mar 2021

@malinajahoda oni špekulujú, to ja viem, že sa im nechce platiť moc cudzincom v podstate.. Uvidíme pre mňa je dôležité aby to už konečne začalo chodiť 😔😔😔každým dňom čakám ze to príde 😔kolky deň v mesiaci to chodí? Prídavky mi chodia 8.

matildasj
11. mar 2021

Dobrý deň. Nečítala som si všetky príspevky. Ale ja som to vybavila s pomocou jednej firmy čo sa na to specializuje. RAVION a bola som nad mieru spokojna. Dali mi komplet zoznam aj so vzormi, ja som im to posielala postupne...oni to potom zaslali na potrebne úrady aj s nimi komunikovali. A celé ma to vyšlo 100€ na jedno dieťa a aj to až keď mi boli pripisane peniazky na ucet.
Materské knizky som si vyziadala telefonicky v konkretnej nemocnici kde som rodila, poslali mi ich obratom poštou( už si nepamätám konkretne, ale asi fotokopie) a u pediatra som si vytvorila dokument vo worde kde mi lekarka vpisala vsetky prehliadky a ockovania dietatka.
Držím palce a snáď som pomohla aj inym mamickam.