Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@marcah aha, lebo ja to chcem napisat v nemcine a potvrdit zajtra na upsvare, nech tam mam peciatku. Mohla by si mi to prosim potvrdit?
@marcah preložiť 🙂
som na rodicovskej, mam variantu 20+4, rodicovsky poberam v plnej vyske z AT. Chcem sa opytat, ci po skonceni, ked bude mat dieta 20 mesiacov, budem tie 4 mesiace poberat z SK alebo nedostanem nic kym potom nastupim do prace, ked bude mat dieta 2 roky.
@konik11 my sme dostli take.info, ze po skonceni ,my.mame 12 plus 2, moze ist na tie dva mesiace manzel. Ale nevyuzili.sme to, lebo by sme z toho nevyzili v porovnani s platom. Takze take info.mame my...
@jessennykvet 2 mesiace mal nárok poberať manžel,nie že dva mesiace mal byť doma on,zle ste to pochopili. On mohol naďalej pracovať.
@dada200 fakt? A musi to byt hned za sebou nasledujuce mesiace? A neviete ako sa to vybavuje? Lebo nam bolo povedane, ze on by mohol ostat doma s tym, ze by bral tie peniaze, a zamestnávateľ by mu musel drzat miesto
@jessennykvet V prípade poberania príspevku jedným rodičom je doba poberania príspevku do 12 mesiaca veku dieťaťa. Ak si uplatní nárok aj druhý z rodičov, je doba poberania príspevku max. do 14 mesiaca veku dieťaťa.
Žiadateľ o túto variantu musí byť pred podaním žiadosti min. 6 mesiacov zamestnaný príp. vykonával živnostenskú činnosť.
Poberateľ rod. príspevku nesmie mať príjmy presahujúce sumu 5 800,00Eur ročne. Do tohto príjmu sa rátajú aj všetky príspevky, ktorá sú zvyčajne oslobodené od zdanenia
@1975renca ďakujem, ty sa vyznas, super 🙂 no skoda, to moj mm zarobi viac. Este raz vďaka 🙂
@jessennykvet majú to na stránke
http://www.opatrovanie-rakusko.sk/
@1975renca ja som mala hranicu 16.200 Eur rocne
@jessennykvet
@1975renca no ono je to celkovo hranica prijmu pre toho rodica, ktory pobera KBG - tj aj pocas tych 30 mesiacov moze matka pracovat a poberat KBG kym neprekroci tych 16.200 Eur - to iste plati na tych zvysnych 6 mesiacov pre druhého rodica. Niektori pracuju na polovicny uvazok, niektori maju možno moznost si na tych par mesiacov skratit pracovny uvazok na menej hodin... pokial sa im to oplati.
@jessennykvet potrebujes este ten preklad? prepac, cez viked som takmer nebola na pocitaci
@marcah dakujem za info ani ja o ziadnom neviem
Nevies nahodou ktorych 5 navstev presne to ma byt? V ktorom mesiaci? Kedze pisu zeby sa to malo zhodovat aj s navstevami v at ? Ci to je jedno ? Nech mi potvrdia vsetky poradne co sme absolvovali?
@alpenskinka https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/... tu je to pekne napisane
@marcah uz nie, nakoniec mi to dali na upsvare 🙂 ďakujem 🙂
Baby este mam predsalen jeden dotaz. Tento mesiac nam neprisiel posledny rodicak, mali sme variant najkratsi. Neprislo nam vsak ani nic postou ze treba doložiť. Co teraz? Co sa mohlo stať?
Ahojte, vie mi niekto poradit ze ked sa tu zamestnam na dohodu alebo brigadnicky ci my pozastavia rodicak a rodinne pridavky v AT a budem si to musiet vybavit nanovo kedze by malo platit aj slovensko a doplacat AT, pri trvalom pracovnom pomere to tak je ale neviem ci to plati aj pri dohode.a ak ano ako dlho priblizne sa na to prehodnotenie caka. dakujem
@jessennykvet potvrdenia o povinných prehliadkach a očkovaní dieťa od pediatra,si dokladala do AT? Vtedy to zvyknú pozastaviť. Hlavné si tam treba zavolať,alebo ist osobne a overiť si,ci im niečo predsa len netreba doložiť.
@dada200 ano,dolozila som , naposledy pytali 10-mesacnu. A vzdy predtym poslu papier co treba a teraz nic, preto mi to je divne
@jessennykvet tak tam zavolaj a opýtajnsa,preco ti posledny mesiac nevyplatili,alebo nech tam skočí manžel osobne.
@dada200 nevieme po nemecky :D ale ked tak,napisem tam.s prekladacom mail koncom tyzdna 🙂
@jessennykvet ani manžel nevie?
@dada200 nie, iba zaklady
@jessennykvet fuuuu.... Tak to máte ťažké s tymi úradmi potom,lebo každú chvíľu budete niečo potrebovať a keď tomu nerozumiete a neviete sa ani dohovoriť,tak sa ľahko môže stať,ze od vass niečo budú chcieť,akebo už chceli v predchádzajúcich listoch a nevšimli ste si to. Treba si nájsť niekoho kto ovláda jazyk a bol by ochotný a s kým by sa tam manžel išiel popýtať na všetko. Ty plánuješ ist teraz do práce,ked ti skončil rodičovský v AT po 12mesiacich,alebo,manzel tam končí?
@dada200 hej ,švagor nam preklada, no este hovoril, ze mame pockat, tak som.sa len chcela informovať, ci nema niekto podobnu skúsenosť. Nie, neplanujem a manzel tam ostava. Len sme to chceli cim skor vybrat, aj pri prvom to tak bolo a po roku sme mali druhé,tak sa nam to oplatilo, aspon sme o nic neprisli.

🙂