icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
2. feb 2017

@miriam05 no ak by pozastavili musia napísať dôvod a zmena trval.bydliska tym dôvodom určiť nie je🙂

mata.g
2. feb 2017

@1975renca chodite k pediatrovi v rakusku?

1975renca
3. feb 2017

@mata.g ja som chodila s malou aj tam aj na SK,ale tam netreba...tam sme si vyšetrenia platili 3x40eur a 2x60eur...zbytočne 🙂 doktorka vravela že si to môžem potom pri danovom odpísat,ktovie...uvidíme 🙂

cica28
3. feb 2017

mam este otazku ale mimo mna.moja svagrina ma frajera a s nim dve deti ale niesu zosobaseny.moze ziadat jej priatel rodicovsky aj ked niesu zobraty alebo nema narok?mate niekto skusenost?

1975renca
3. feb 2017

@cica28 a kde žijú...stačí ak predložia spoločné trvalé bydlisko a maju nárok ked tam on pracuje,ale požiada ona na svoje meno,nie on

cica28
3. feb 2017

@1975renca tu na SK len on pracuje v AT ale maju spolocny trvaly.pridavky na deti dostal rozdiel ale nevedela ci by dostal aj rodicovsky

1975renca
3. feb 2017

@cica28 ano maju narok aj na rodičovský tak ako ostatní podla jej varianty,kolko bude doma...asi 30+6,nie,soatne tolko ako na SK??čiže tých 30 mesiacov by mala na deti dostat ked tam on pracuje a je otec detí,v akom veku su deti?samozrejme že dostane len na jedno ak je na materskej aj ked s detmi do 3.rokov

cica28
3. feb 2017

@1975renca teras je z malou 4mesacnou na materskej.ta starsia uz bude mat 5r.som jej aj hovorila nech sa vyskusa opitat ale nedavala tomu sancu lebo ze niesu zobraty tak som jej povedala ze sa opitat teda vas ci sanca je alebo nie.
dakujem za radu a idem referovat ze ma podat.skoda tych penazi lebo on tam je riadne zamestnany odvody plati tak ako ma takze preco nie.

cica28
3. feb 2017

@1975renca este sa opitam,ona teras do toho pol roka pobera matersku tak ziadost o rodicak ma podat az ked jej skonci materska alebo mozu uz teras?

1975renca
3. feb 2017

@cica28 nie,treba podat o rodičák hned,lebo čím skôr tým lepšie,pol roka je celkovo na to čas lebo potom doplatia spätne len pol roka,bude žiadat od dátumu kedy začína rodičovská dovolenka tu...do konca tých 30.mesiacov,nech si to vyráta a nárok má,tak nech to podajú na to 4.mesačné bábo,určite že je to škoda ked on tam riadne pracuje

gurmanka
10. feb 2017

Damy, mam najdlhsiu variantu, manzel pracuje v AT, zijeme na Slovensku.
Za rok 2016 mi uz od aprila vsetko vyplatili, ale za 2017 este nic. To treba vsetko dokladat kazdy rok? Som uz z nich na nervy - vkuse si so mnou dopisuju a instrukcie ziadne.

dada200
10. feb 2017

@gurmanka a potvrdenie od pediatra že máte 5 povinných prehliadok za sebou si doložila? Vtedy zvyknú rodičak zastaviť ak im toto chyba. Ak ti ho raz schválili na tebou zvolenú dobu,rodičovský už nanovo nevybavuješ, predlžujú sa len rodinné prídavky,skontroluj si do kedy máš schválené tie.

gurmanka
10. feb 2017

@dada200 ano, prehliadky maju. Pridavky boli do 12/2016, ale uz ich predlzili, znovu chodia aj v 2017. Tak mozno sa este nesparovali. Pockam par dni a brnkneme tam. Dakujem

jessennykvet
10. feb 2017

@1975renca nevies prosim poradit? Ty si taka znala 🙂 znami vybavili rodicak, no pridavky nie(doslo k nedorozumeniu, zaplatili nato cloveka,ktory to tam nedodalna finanzamt) ,rodicak nevyplacali lebo chybal papier z pridavkov. Po roku im prislo, ze rodicak celkovo zamietli. Da sa to este riesit,aby dostali peniaze za rodicovsky?

1975renca
10. feb 2017

@jessennykvet ahoj,no ja by som sa snažila vyriešit to takto... ak získaju potvrdenie od dotyčného pana co to tam nepodal čestné prehlásenie,ze pochybil on a oni su v tom nevinne,dalo by sa to poriesit spätne,ked si podaju na pridavky znovu a oni im ich odklepnu so spätnym dátumom,treba to čestné prehlásenie co najskôr získať a doložiť k odvolaniu o zamietnuti kgb,zároveň napisat k tomu komentár,ze nie ich vinou prišlo k chybe a o pridavky bolo spätne poziadane,akonáhle ich schvália,doloží sa im papier aj so spätnym datumom ked schvalia pridavky...aspoň takto by som to urobila ja

1975renca
10. feb 2017

@jessennykvet takže v skratke...podat rýchlo o prídavky od dátumu kedy sa dieťa narodilo,resp.odkedy by mal vzniknut narok na prídavky...to odklepnú spätne a aj všetko vyplatia, medzitým získat rýchlo od pánka čestné prehlásenie že nie vy ste na vine ale on,to potom s tým komentárom čo som písala vyššie poslat spolu s odvolaním o kgb...to treba tiež rýchlo poslat a ked odklepnú prídavky doložíte papier že ich schválili...no a bud to budu akceptovat a doplatia kgb potom,alebo dostanete ked stihnete to všetko rýchlo vybavit len pol roka dozadu...ale ak by to zamietli treba sa poradit s právnikom,každá krankenkassa má ombudsmana,skusit sa potom ked už to inak nepôjde obrátit na neho...

jessennykvet
10. feb 2017

@1975renca super, velmi ti dakujem. No to čestné vyhlásenie bude problem. Myslus ze by sa to dalo riesit tak-znovavsetko podat o rodicak s co najdlhsou variantou aby za toho pol roka co najmenej stratilu?(mala ma rok,spätne vyplacaju pol roka)

1975renca
10. feb 2017

Nie,ved ste o rodicak uz podali,to nechajte tak,to nerieste lebo sa zbytocne zamotate,prve co treba urobit je požiadať o rodinné kedze panko to nepodal...so spätnou splatnosťou a nasledne napisat odvolanie kvoli zamietnutiu kbg ze nie vasou vinou vznikol problem a o rodinné nebolo podané,dolozte to čestné vyhlásenie,to vam musi dat ak ste zaplatili za to...robi to vôbec legálne?preco to vlastne nepodal?ako ste na to prisli?no a ked pride papier kvoli rodinnym,treba to hnrd poslat do poisťovne a uvidíte ci to budu akceptovať,mali by aspon pol roka dozadu ak inak nie,ak ked nie,obratila by som sa na pravnika a poradila by som sa s nim potom

jessennykvet
10. feb 2017

@1975renca ďakujem 🙂

jessennykvet
10. feb 2017

@1975renca
@1975renca
@1975renca
@1975renca ano legalne, je to normalne firma co to robi,aj dane aj veci pod. Prisli nato tak ze po roku nechodenia pridavkov zavolali na finanzamt. Dovtedy im tvrdili, ta firma, ze to tak ma dlho trvat

1975renca
11. feb 2017

@jessennykvet no tak by to nemal byt problém,o to lepšie a to čestné vyhlásenie vám proste musia dat že pochybili,inak by som ich žalovala že ste prišli kvoli nim o celé dávky rodičáku...urobte ako som napísala a mali by to akceptovat,jednoducho ked ste nepochybili vy tak by sa to malo dat,ak sú oni legálne tak sa to dá aj právne chvalabohu poriešit...držím palce,priebežne napíš ako sa darí

jessennykvet
11. feb 2017

@1975renca ďakujem,dam vediet 🙂

cica28
11. feb 2017

@gurmanka treba doloziť papier z finanzam o schválení rodinných prídavkoch a az potom zase uvolnia zvyšok peňazí aspon nam tak bolo povedane.

sara22
14. feb 2017

Zienky, prosim, byvame v AT, mame tu TP, pracujeme obaja na SK. Chcem si poziadat o doplatenie rodicaku. Co vsetko treba okrem potvrdenia o poberani SK rodicaku,rodneho listu dietata, sobasneho listu a Anmeldebescheinigung dolozit? Vedeli by ste pomoct?

1975renca
15. feb 2017

@sara22 oni si všetko potrebné vyžiadajú,pošlite Antrag a príde odpoved s tým čo máte doložit

sara22
15. feb 2017

@1975renca super, dakujem!

mata.g
16. feb 2017

@jessennykvet ahoj ja si myslim ze krankenkasse vam vyplatia spatne pol roka od podania, takze cim skor riesit pridavom. Ich nebude zaujimat ze niekto iny pochybil. Ja by som sa pripravila na to ze sice prijmu take vyhlasenie ale ze to neobstoji.

1975renca
17. feb 2017

@jessennykvet každopádne to skúste,kolegyni postrácali takto na ministerstve papiere na SK,stále jej nič nechodilo,všetko jej zamietli lebo včas neodpovedala,ked sa dopátrala k tomu že pani na ministerstve cez ktorú to šlo papiere kamsi strkala a neposielala dalej,získali potvrdenie že pochybila ona a spätne všetko dostali a aj pri KGB to akceptovali,ved vy predsa nemôžete za to,ked to niekto legálne robí a zinkasuje za to peniaze,že to nepodá...nie je to Vaša chyba.Za pokus to určite stojí,držím palce.

mata.g
17. feb 2017

@1975renca @jessennykvet Ahojte len ci budu rovnocenne posudzovat pracu uradov a pracu sukromnej osoby...to nie je velmi standartne nechat vybavovat uradne veci inou osobou aj ked to je hradene. Ja by som sa na to velmi nespoliehala ale samozrejme za pokus to stoji

1975renca
17. feb 2017

@mata.g ved ani ja,radšej všetko osobne...no to nevieme ako čo budu posudzovat,preto píšem nech to skúsia,uvidia potom,ved aj sukromná osoba na vybavovanie uradných vecí je len uradník ak to robí legálne a má na to papier,no tažko povedat,za pokus to stojí,inak by som žiadala náhradu škody od neho idiota.