icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

liebling98
29. aug 2015

@0silvia0 neviem, môj muž nepracuje v DE ale ešte kúsok na západ 😉 Mne posielajú len E411, raz ročne E401. Ale matne si spomínam, že aj ja som začiatkom roka vypĺňala nejaký formulár, kde kto bývame, robíme, či sa niečo zmenilo. Je možné, že je to niečo podobné.

mirkaandrej
30. aug 2015

@liebling98 ja hovorim z vlastnej skusenosti, z toho co mne bolo povedane na urade a ako to prebiehalo u nas.... pridavky sa poberaju tam kde rodic dietata pracuje- to mi povedali na urade a tak aj bolo.

nena11
2. sep 2015

Chcem sa opytat mam priatela ktory pracuje v mnichove .ma syna na slovenku z inou zenou a ziada si Kindergeld.ale potrebuje papier zo slovenska ze nepobera nic tu na maleho kde ho ziskat aby mu schvalili v nemecku Kindergeld.a co este potrebuje k tomu.

0silvia0
2. sep 2015

@nena11 treba sa obrátiť na úrad sociálnych vecí a rodiny v príslušnom meste, tam mu podajú všetky inštrukcie a následne aj potvrdenia.

bucoramartin
2. sep 2015

Dobry den chcem sa spytat ze ci mam narok na rodine pridavky v Nemecku ak pracujem na Slovenskej zmluve,

evittam
2. sep 2015

@bucoramartin Podľa mojich informácii musíš pracovať u nemeckého zamestnávateľa alebo firmy ako SZČO a taktiež musíš mať prechodný pobyt v DE.

bucoramartin
2. sep 2015

dobry den chcem sa spytat ci mam narok na rodine pridavky v Nemecku ak pracujem na Slovenskej zmluve

nena11
3. sep 2015

@0silvia0 a neviete ci mu to vydaju v meste trvaleho bydliska dietata alebo otca.

evittam
3. sep 2015

@nena11 No, potrebuješ tlačivá, ktorá ti skôr dajú v Nemecku - bohužiaľ - u nás na UPSVaR mi povedali, že ich nemajú, tak som si ich stiahla z netu. Následne ich musí dať potvrdiť na nemeckom úrade v mieste prechodného (trvalého) pobytu a potom znovu sem na UPSVaR v mieste svojho bydliska, kde mu potvrdia čo treba a potom znovu nazad - "vivat byrokracia" 😠 😠 😠
A ak sa môžem spýtať - o to dieťa sa kto stará, kto poberá RP na SK?

bucoramartin
9. sep 2015

Dobry den neviete prosim vas nahodou ako je to z PN-kou v Nemecku?ja by som chcel vediet ze ked pracujem na nemeckej zmluve ze ci mozem Marodit aj na Slovensku a ci by mi ta marodka platila aj v Nemecku.

petulaptt
9. sep 2015

Ahojte. Tiez ideme vybavovat. Dorocnanie pridavkov z nemecka. Ja som s dcerou na slovensku a partner ( nie sme zobrati ) v Nemecku. Zacal to vybavovat on na jeho meno, zevraj staci ak dam suhlas, ze ziadatelom je on a nie ja...teraz prisli domov sem na slovensko formulare na jeho meno. Tak som zvedava co vybavi

katus1974
23. sep 2015

Tak kočky, môj manžel pracuje v Nemecku na nemeckú pracovnú zmluvu od aprila. Všetky doklady ktoré boli potrebné aby sme dostali z Nemecka prídavky pre deti som poslala v máji. Až dnes sme dostali peniaze všetky aj spätne. Už som tam chcela napísať email lebo sa mi to zdalo už veľmi zdlhavé, ale nebolo treba im napísať.

lili177
23. sep 2015

@katus1974 a davali ste doklad o neobmedzenej danovej povinnosti ?

luko199
7. okt 2015

Dobrý deň.. Pracujem V Nemecku s partnerkov sme rozvedený...môžem poberať tu V de príspevok na dieťa..??

katus1974
8. okt 2015

@lili177 to neviem aky je to doklad?

wilagrande
9. okt 2015

@katus1974 aj moj muz robi od aprila a stale nic ☹ ani rozhodnutie neprislo ...on robi okolie mnichova

0silvia0
9. okt 2015

@wilagrande a kedy si posielala všetky potrebné doklady?

wilagrande
9. okt 2015

@0silvia0 v maji muz vsetko daval v juni mi prislo domov tlaciva to sa vyplnilo aj na socialke a posielala to slov.socialka piamo im

wilagrande
9. okt 2015

@0silvia0 teda on tam robi uz tri roky stale pod inou firmou ale tento rok od aprila a iba tento rok poziadal o rp

katus1974
9. okt 2015

@wilagrande ahoj, tak moj tam je od 10.aprila' vsetky tlaciva som ja vytlacila vyplnila a poslala na prislusny urad 16.juna. Rozhodnutie sme nedostali len peniaze na ucet 23.septembra. 990 eur doplatok na 6 mesiacov 🙂

0silvia0
9. okt 2015

@wilagrande ja som to riešila minulý rok v októbri, v decembri sme mali peniaze na účte doplatené od septembra. Tiež môj manžel pracuje v blízkosti Mníchova, čiže u nás to trvalo dva mesiace. Ale rozdiel bol v tom, že môj manžel to odniesol priamo do firmy v DE, kde to posielala ich pracovníčka priamo do Familienkasse. Takže tam môže byť problém, skús preveriť, či papiere úspešne dorazili zo SK do DE. To už je skutočne pridlho...

mirkaandrej
9. okt 2015

@katus1974 Urcite ti pridu aj papiere. Obi posielaju peniaze a papire zaroven.

mirkaandrej
9. okt 2015

@wilagrande Bud im tie papiere neprisli alebo sa to este ,,vybavuje". Niektori cakaju aj rok ked nie vyse.
My sme davali papiere niekedy v aprili, a az ked sme sa prestahovali za mm do De a nahlasili na pobyt tu, to bolo v juli, tak do tyzdna prisli papiere aj peniaze. Predpokladam ze to ze sme tu prisli proces troska urychlilo.
Alebo im to stale lezi na stole. Aj s tym mam skusenost.
Skus tam zavolat alebo napisat ci maju tvoje papiere.

wilagrande
9. okt 2015

@mirkaandrej prave to sa cudujem ze vacsina pise ze aj rok aj viac a teraz zasa baby pisi dva tri mesiace uvidime poviem muzovi nech zavola do ingolstadtu tam to vybavoval a uvidime a ktoreho chodievaju na ucet??ja nezavolam ja neviem nemecky len manzel 😀 ja sa viem len pozdravit xixi

No mojmu muzovi to vyplnila firma on to len bol zaniest a potom mi este prisli papiere domov s tym som isla na socialku a ze oni to odoslu do De tak dufam ze aj poslali mozno ma este prekvapia tento mesiac len zas u muza medzicasom nastala zmena otvoril si v nemecku zivnost tak ci aj preto to tak dlhsie trva @0silvia0

evittam
9. okt 2015

@wilagrande No tak posledné na koho by som sa spoliehala sú naše úrady........ 😀 😀 😀

0silvia0
9. okt 2015

@wilagrande no radšej sa popýtajte, mne prídavky chodievajú na účet okolo 12-14. dňa v mesiaci...
dnes mi prišlo na účet ešte vrátenie cirkevnej dane za minulý rok, to sa vybavovalo v rámci vrátenia daní z DE

yanni
9. okt 2015

@wilagrande
@0silvia0 rodinne pridavky chodia rozne. Zalezi ake mate posledne cislo vo vasom Kindergeldnummer. Ja mam napr. 9 a mne chodia okolo 22.-23. v mesiaci.

0silvia0
9. okt 2015

@yanni to je možné, ja som písala len moju skúsenosť 🙂

mirkaandrej
10. okt 2015

@wilagrande mne chodia tiez okolo 21-22-23 .. zalezi aky datum vychadza na vikend.

wilagrande
10. okt 2015

@yanni ja netusim o ake cislo ide 😀