Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@mnamko tým som len chcela povedať ,že mne to na Úrade vysvetlili tak,že ja na rodičovskej neodvádzam žiadnu daň do Slovenskej kasy a manžel pracuje v Nemecku a odvádza daň tam-takže na základe nejakej dohody o migrujúcich pracovníkoch musíme o prídavky požiadť Nemecko-kompletné papiere sme dokladali 3x! Na porážku ,manžel sa tam nachodil,ale stálo to za to.V prípade manželky na materskej má nárok poberať ich materskú alebo rodičovsky do 1 rpku dieťatka,a potom ďalej do 3 rokov rodičovský ktorý je na Slovensku.V prípade dieťatka do jedného roka Nemecko dopláca nejaký ďalší príspevok ,ale toto dieťatko by muselo žiť na území Nemeckej republiky a tiež je to slušná suma -cca 150 € (myslím)toto už nebolo pre mňa podstatné keĎže nás sa to netýkalo-vypustila som to z hlavy 😉 .Toť moje infošky z nášho Prievidzkého úradu
@miruska320 ja keď som bola vybavovať na úrade papier tak tam mi povedala tá pani,že tých 22eur budem dostávať normálne na Slovensku a ten rozdiel dopláca Nemecko,tak neviem prečo Vám to stopli.
@mnamko no to neviem-možno majú na každého iné meradlo 😝 to by som sa na Slovensku ani nedivila.Stopli a keď bol rok a my sme ešte z Nemecka nedostali ani cent tak som išla na ÚSVaR a žiadala nech mi teda začne náš štát vyplácať to na čo majú deti nárok-povedala mi úradníčka že to nie je také jednoduché,že to by som musela doniesť potvrdenie že z Nemecka nič nepoberám ,tak manžel tam išiel na Familienkasse a tam ho odpinkali že musí čakať-vypísal žiadosť a že mu to zašlú na adresu-ďalšie 2 mesiace sa nič nedialo a až teraz v máji nám prišiel Kindergeld 😵
Caute.Tak som si to tuna nastudoval,hadam mi to pomoze,lebo akurat som iba zacal vybavovat s Kindergeld.Ale neviem ako si poradim,ked namam v nemecku bydlisko,iba pracovnu zmluvu..
@miruska320 Ako si dopadla s rodinnými prídavkami? čo všetko ešte od vás chceli? môžeš mi prosím napísať do IP?dík
@benyse veru, po nemecky neviem ........určite nie na takej úrovni, aby som niečo vybavila :(
@miruska320 bože!!!!!!!!!! strašne dlho to trvalo
Ahojte, mám aj ja otázočku a budem rada, ak mi bude vedieť niektorá z vás pomôcť. Manžel začal pracovať ako SZČO pre nemeckú firmu, ale odvody si platí tu na Slovensku. Mám aj ja nárok na nejaké dávky z Nemecka? Ďakujem
Ahojte, čítam, čítam, ale nenašla som podobný prípad. Moja situácia: ja s deťmi žijem na SK, manžel má od septembra nemeckú prac. zmluvu. Chceli by sme vybaviť Kindergeld, žijeme v jednej domácnosti na SK, jedna dcéra je spoločná, druhú mám z . manželstva. Dočítala som sa na stránke nem. Familienkasse, že aj na ňu môže poberať, ak žijeme v jednej domácnosti. Máte s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za každú radu:D
milé maminy...je tu toho toľko veľa popísaného....čakám na prídavky z Nemecka od apríla min.roku,kedy mi boli naposledy vyplatené,odvtedy nič,lebo chceli nanovo vydokladovat ,či stále pretrváva na ne nárok....u nás tiež nepoberam,kedze nemám z Nemecka vyjadrennie,či mi ich schválili,alebo nie....kolko to ešte potrvá,neviete niektorá?čakala niektorá tak dlho ja? už je to 16 mesiacov!! 😕 😕 😕 😕 dakujem pekne
@ditka6 ahoj no tak dlho som necakala ...ja som mala problem ci mi ma nemecka strana doplacat alebo platit cele kindergeld....koneeecne to pred tyz. prislo ze mi platia celu sumu.....no otravovala som na urade tu a aj v nemecku...nakoniec zacali komunikovat spolu urady a slo to pomerne rychlo...
@natahli dakujem za odpoved! z nemecka mi píšu,že mam byt trpezlivá,komunikovala som s nimi cez e-mail...na sk. som bola na úrade,oni spolu komunikuju,nejake veci este nemci žiadali,no naposledy viem,ze nasa uradnícka im posielala nejaky urgent,no zatial sa neozvali.Myslím,ze tu jedna mamina písala,že im to trvalo takmer 2 roky!!!!!! 😕 😨 🙄 Nakoniec ti to prišlo poštou ?Nejake vyjadrenie? alebo rovno peniaze na účet?
@miruska320 ahoj a koľko ste čakali dokopy na tie prídavky? my čakáme od januára a stále nič, naposledy pred 2 mesiacmi som posielala vyplnené tlačivá a potvrdené na sociálnom, že nám stopli prídavky a že chceme poberať v nemecku, tak neviem, že dokedy mám čakať a teraz by sa nám aj dosť zišli tie prašule....:(
ja som tam volala a pytala som sa ze ci je vsetko ok...ale uz by ti to malo prist....nas problem bol ze kindergeld nam vyplatila nem. strana ale len doplatok k slov. ..no tu na urade povedala ze mam narok na cele pridavky tak na to som este cakala dalsie mesiace ale teraz uz mame pokoj dostavam na kazde dieta 184 eur....vyplatene to budes mat spatne tak sa potesis...a na rodicovsky pridavok cakam uz 13 mesiacov 😒
@natahli no ja nemecky veľmi neviem, písala som tam dnes, ale ešte neodpovedali, viem, že doplatia spätne, len teraz dosť súrne potrebujeme väčšiu hotovosť a hodilo by sa, v akom termíne to chodí? či to je jedno kedy pošlú?
ochhh....13 mesiacov je strašne veľa, to prečo tak dlho trvá?
@zuzana030 ahoj my dokopy takmer rok
@zuzana030 a nam ta hotovost prisla na 2x ,my s,e boli na tom takisto potrebovali sme surne a museli sme cakat,proste toasi neurychlis,lebo co ja viem vacsina ma taku skusenost,nech ta aspon tesi to,ze takto sa kazdy mesiac ta suma navysuje a potom ti priide vazne krasna suma na ucet 😉
@zuzana030 po deviatich mesiacoch mi poslali dalsie papiere,potom po troch zase na urad dačo....uz len s nimi komunikuju...ked som im písala mail,napísali mi,že im je to luto,ze to tak dlho trva,no mám byt trpezlivá 😠 ...že sme v poradí a maju teraz strasne vela roboty s tym....asi tak
no zbohom, baby, ja som myslela, že keď už som poslala potvrdené papiere zo slovenska z úradu, vyplnila účet atď, čo tam bolo, tak že sa to už pohne, odvtedy prešli 2 mesiace a nič zatiaľ, na email mi od včera ešte neodpovedali, ale asi bude aj môj rovnaký ako váš 😢
oni sú bohovskí teda, keď nemáš z čoho žiť, ledva čakáš a oni to takto preťahujú na roky skoro?
tiež nám zakaždým poslali po 2-3 mesiacoch nejaké tlačivo, ale teraz som myslela, že už to bolo posledné
no určite sa poteším, aspoň ušetríme a bude väčšia rezerva...
@zuzana030 tam maju stale cas ..no ja som tam volala a manzel tam bol aj osobne...a teraz nam chodia okolo 13. kazdy mesiac....velmi dobre ta chapem aj ja som cakala a este stale cakam na ukoncenie rodicovskeho....sranda je ze moja dcera uz mala 12. augusta 3 roky cize uz mi rodicovska skoncila no cely rok som nedostala ani cent a stale maju cas...na slovenskom urade mi zrusila rodicovsky pred rokom ze to mi ma platit nemecko a teraz prisiel papier ze tam platia len do 24 mesiaca dietata a ked som to odniesla na urad tak mi povedala ze ona vie tak nechapem ze preco to rusila ked vedela ze nemam narok...natahuju sa stale si posielaju tlaciva hore dole a ja cakam a cakam
@natahli
no to je otras, mm bol doteraz bez kartičky poistenca, lebo sme sa museli odhlásiť a z nemecka prišli papiere až v júli, len sme sa modlili, nech nepotrebuje ošetrenie a nech neochorie, ja nepracujem vôbec a ani nič nedostávam, takže by mi to na 2 deti bolo super, ako tu plat... ☹ čo som mala v banke, no radšej som odtiaľ odišla, lebo katastrofa to bola
čakáme už od januára t.r., myslela som, že už keď to potvrdili aj tu úrady a aj účet pýtali a tak, tak že sa to už pohne, je tomu 2 mesiace a stále nič, vôbec sa nevieme zariadiť, keďže žiadny termín ani nič konkrétnejšie neviem,
ja volať sa neodvážim, viem písomne len, muž je zase rád, že sa ako tak dohovorí, riešiť úrady si netrúfa, im to vybavovali v práci, ale tam tiež nechce stále otravovať, tak nám iné neostáva, len čakať teda, že čo ako ....otras, človek ani nevie, či je všetko okolo toho o.k, či niečo netreba ešte.
presne aj nám chodili tlačivá hore dole, len som dokola vyplnala to isté, nechápem, čo tam toľko vedia okolo robiť, veď to už sú aké lehoty, že rok , 16 mesiacov a stále nič,
kolegovci u muža to mali do pol roka, ale bolo to už niekoľko rokov dozadu...:(
@zuzana030 aj manzelov kolega to mal skor...teraz sa manzel stahoval do ineho okresu a menil pracu tak som zvedava ci to nepozastavia znovu ked sa vsetko presuva inam...vcera volal ze este aj ucet v banke musi zrusit a ze mu daju novy je to nejake na hlavu ....a ich lehoty nemam slov ale ked uz tak dlho neposielaju papiere tak asi to uz bude vyplatene...nam prisli skor peniaze na ucet az potom prisla posta
@natahli
no muž je vo wildpoldsried, neviem vôbec ako to je, účet máme slovenský, ale nedošlo nič zatiaľ, posledne sme posielali papiere 2 mesiace dozadu, tuším koncom škol. roka to bolo,
a oni to vyplácajú do firmy, alebo na ten účet čo tam zadáš , nie?
pošta chodí tak týždeň, aj dva niekedy z nemecka, neviem teda, že čo to toľko trvá, tak dúfam, že už sept. bude o.k
a toho 13-teho je ich termín, alebo je to individuálne? nevieš náhodu?
už teda nech tam mm robí do dôchodku, lebo ak skončí, tak sa nedovybavujeme, nedočkáme a zdechneme od hladu 😀 😀 😀 o účtoch ani nehovorím, veď čo si myslia, že ja môžem čakať, kým mi to od nich nabehne? otras, veď nikto sa s nami tu nebabre, nezaplatíš nájom, tak letíš z bytu, koho to zaujíme, že možno niekedy ti vyplati aj spätne :(

@mnamko pokiaľ viem tak prídavky na deti stopnú celkom a Nemecko nedopláca rozdiel,nám to stopli hneĎ a vlastne viacerým-nikoho nezaujíma,že sú rodiny ktorýmn aj tých 22 € môže chýbať