Rodinné prídavky z Rakúska

26. mar 2024

Ahojte.
S bývalým manželom sme rozvedení, máme spolu 2 dcéry. Exmanžel budúci mesiac nastupuje pracovať do Rakúska. Je možné vybaviť rakúske rodinné prídavky aj keď sú deti zverené mne do starostlivosti a nemajú s exmanželom rovnaké trvalé bydlisko? Je lepšie to dať vybavovať firme alebo pobehať úrady?
Ďakujem za info.

kaktusik007
26. mar 2024

ano, da sa to, mozes byt poberatelom pridavkov ty. ak tam este ani nepracuje --- mas mrte casu. Vyplacaju 5 rokov spatne.

barb0renka
26. mar 2024

Moja skusenost:
1) vybavenie pridavkov nie je ziadna velka veda a netreba na to firmy, pokial vies po nemecky
2) posledne roky Finanzamt posudzoval aj to, kde je stredisko zivotnych zaujmov. To by mohol byt problem, pokial v AT nezijete, nechodia v AT deti do skoly, ty tam tiez nepracujes..
Nehovorim, ze ich nedostanete, ved nie som Finanzamt 🙂 len myslim, ze to bude trochu komplikovanejsie. Ale ako pisala hore v prispevku predchadzajuca diskuterka, vyplacaju to aj 5 rokov dozadu. Cize casu je dost. A narok vam teoreticky vznikne aj tak az po nastupe ex partnera do prace v AT, cize teraz to ani nema zmysel este riesit.

kaktusik007
26. mar 2024

@barb0renka ano, riesi sa stredisko zivotnych zaujmov - to bolo najma ked mali tie rozne diskriminacne vysky pridavkov pre rozne staty... teraz neviem ako to riesia, ex tam najprv zacal pracovat - mal tam zivnost, potom sa zamestnal... a teraz tam uz zije - ozenil sa tam, jeho dalsie dieta tam chodi do skoly.... akoze je na mna nasraty, ze to JA som poberatelom pridavkov, ale hold - nikdy by som nesuhlasila, aby poberatelom pridavkov z AT bol on.

autorka, na to si daj inak pozor - ak raz podpises ze poberatelom pridavkov z AT bude tvoj ex, priprav sa na to, ze ti tie pridavky davat nebude, ale paradoxne z nich bude tebe platit na deti vyzivne.... robi to tak asi 90% chlapov a je to podla mna ciste chrapunstvo. Nedaj sa zmanipulovat, ze to musi byt ON ziadatel, kedze on pracuje v AT a ty zijes na slovensku aj s detmi - nie je to vobec pravda. Kazde dva roky dokladujem finanzamtu ze pracujem, ze deti chodia do skoly, a ze tvorime my traja spolocnu domacnost.

mogaa
26. mar 2024

@kaktusik007 lenže oni traja netvoria spoločnú domácnosť a práve to môže byť problém....

autor
26. mar 2024

@kaktusik007
@barb0renka
@mogaa
Ďakujem za vaše reakcie. To som chcela vedieť či nebude vadiť to rozdielne trvalé bydlisko detí a ex...za ďalšie- on to chce riešiť cez nejakú agentúru, ktorá údajne všetko vyrieši za nás...samozrejme za fin.odmenu, ktorá nie je malá. A vraj teda, že keďže sme rozvedení musím túto žiadosť o prídavky v AT podať ja, čo znamená, že mňa by naháňali uhradiť poplatky za tieto služby, keďže tam budem ako ziadateľ vedená.
Vôbec sa mi to nepozdáva a nechce sa mi do toho púšťať.

brezza
26. mar 2024

@mogaa podla mna traja myslela ona a dve deti

kaktusik007
26. mar 2024

@mogaa ja tiez s mojim ex netvorim domacnost - ale tvorim ju ja a moje dve deti. A ich otec zaraba v AT, takze moje deti maju narok na rakuske pridavky a preto ich uz niekolko rokov poberam.
autorka, tiez sme sli prvy krat cez agenturu... ex dokonca polovicu zaplatil, poplatok bol 150 eur a on mi 75 dal na ucet. Tie dalsie roky si uz riesim veci ja sama - ale teda moja nemcina je dost chaba, tak preto.

moj ex je taky strasne zbrkly, vsetko hrrr... zmeny prac, a podobne... takze som cakala asi 2 roky, kym som si o pridavky v AT poziadala - totiz neverila som, ze by tam tak dlho vydrzal. Preto som ti aj napisala ze mas na to 5 rokov -- teraz to vypusti z hlavy, ber to ako setrenie pre deti -- naraz ti potom pride vacsia suma penazi 🙂