icon

Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka

mathias2009
5. jan 2012

ahojte,

chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem

aduskaalola
12. apr 2016

@gapa .tento náš štát buď odmenuje pracovnicky na urade ked šetria na nas-alebo zamestnava tupane co nic nevedia. ja už nevladzem.nebavi ma po rokoch zistovat na co vlastne mam narok-to je ta moja neinformovanost-tak ale zial-naco by stat zverejnovat kde a ako pomaha-ked mu je lepsie setrit.
nahodou neviete nejake tie paragrafi alebo kde by som si to mohla nastudovat-lebo ja verim tomu ze ma poslu do riti-chcem sa nabiflit a vediet sa hanat.dakujem

gapa
12. apr 2016

@aduskaalola
Rodičovský príspoevok poberáš dokedy máš uvedené v rozhodnutí o tom dokedy má schválený dlhodobo nepriaznivý zdr.stav (max. 6rokov). Neviem, či napr. ak bolo v dokladoch od lekárov napísané, že nie je schopná návštevy škôlky a neskôr sa to znení, či toto niekto "preveruje". Nepredpokladám, ked to raz dali na 1rok, či dlhšie, že by to riešili.
Iné je, čo sa týka škôlky, aké oni majú predpisy, čo nejaké vnútorné predpisy. Nedávno som sa dozvedela, že preto žiadajú od rodičov aby nahlásili zamestnávatelov, že ak niekto je nezamestnaný, že vraj dieťa môže byť len do 4och hodín v škôlke. Ale to nemusí byť ozaj tak, a aj individuálne. Tj. jednotlivé škôlky aj môžu mať obmedzenia, či už ich dáva zriadovatel, či iný??

dudu83
17. apr 2016

@gapa Ahoj, môžem poprosiť o info? vskratke o mne, pred materskou som pracovala, mám 2 deti, 5 a 3,5 roka. Po skončení rodičovskej s druhým dieťaťom som rozviazala pracovný pomer, zatial ešte poberám podporu v nezamestnanosti. Deti sú momentálne na 4 hod. v škôlke ale od septembra plánujem dať na celý deň,lebo starší už bude predškolák. S mladšou som sa teraz chcela po skončení podpory vrátiť na neplatenú rodičovskú dovolenku, kde by zdravotka za mna platila odvod. Stále platí, že nemôže ísť do škôlky na celý deň? Zdravotné problémy nemáme. V zdravotke mi pred 1/2 rokom povedali, že nemôže byť dlhšie v škôlke ako 4hod a na socialke, že môže. ževraj budem podpisovať čestné prehlásenie. KOntroluje zdravotná poisťovňa, či deti skutočne chodia iba na 4 hodiny do škôlky? Ide mi o to, že budú chodiť do škôlky cca o 17km od nás, a nieje pre mna velmi efektívne pre jedného chodiť na obed a pre druhého o 3 hodiny neskôr. ked budem chcieť aby aj mladčšia chodila na celý deň, je pre mna lepšie zostať na ÚP alebo na tej neplatenej rodičovskej ale zdravotné si platiť sama? Ďakujem za info,už mám ztoho hokej 🙂

gapa
17. apr 2016

@dudu83 no povedali ti každý podla svojho zákona správne. Môžeš byť dôch.poistená štátom aj ked chodí do škôlky na 8hod, no zdravotne nie, len max. 4hod. denne. Či kontrolujú netuším. A čo je lepšie? to je len na tebe, či sa budeš chodiť prihlasovať na upsvar s dokladom o hladaní práce, niekedy raz za 3mesiace, niekedy po mesiaci +stretnutia so zamestnávatelmi ponúkajúcimi prácu alebo si platiť myslím 60,06eur na mesiac v zdr.poistovni alebo riskovať, že to zistia a budeš doplácať.

dudu83
18. apr 2016

@gapa Ďakujem pekne za info, takže sa mi ani neoplatí na tu neplatenu rodičovsku prihlasovať, to by som ju vuzžila si len cez leto, čo by zase bolo celkom fajn mať pokoj o upsvar 🙂 Ešte raz ďakujem ;)

lulu2014
2. máj 2016

@simmi80 dobrý deň. Stojím pred rovnakým problémom ako ste mali vy....ako ste to vyriešili ak sa môžem spýtať. Lebo zápis je v stredu - či mám dať potvrdiť prihlášku do škôlky alebo nie? Nakoľko tiež mám odporúčania od lekárov že školku zatiaľ nie. Ale tiež keby náhodou neschvália tak preistotu škôlka. Ďakujem za odpoveď.

leeenka26
2. máj 2016

@lulu2014 urcite by som prihlasku podala. Je lepsie dieta odhlasit ako cakat kym a ci sa uvolni miesto po septembri.

simmi80
2. máj 2016

@lulu2014 my mame zapis o tyzden..ale rozpravala som sa so zastupkynou a povedala jej moj problem a povedala mi ze mam dat normalne prihlasku, tu potvrdzuje pediater..maleho mi prijmu do skolky, resp mu budu drzat miesto..lebo co ak by mu zdravotny stav dovolil ist pocas skol.roku 2016/2017 do skolky a nebude mat miesto..takze v auguste, mesiac pred dovrsenim 3 rokov mam termin u neurologicky a ta mi da papier/odporucanie na to aby som mohla ist na predlzenu RD.

simmi80
2. máj 2016

@leeenka26 presne som tak napisala , ale necitala som este vas komentar 🙂

lulu2014
2. máj 2016

@leeenka26 no veď to. Len susedAa mi hovorila či keď mi dá teraz Dr. že ano a za dva mesiace nie .... či je to pohoda.

lulu2014
2. máj 2016

@simmi80 ďakujem za odpoveď. tak pôjdem potvrdiť k Dr. .... len nie je to divné že teraz mi dá že áno a pritom mi povedala že by škôlku neriešila - a potom za mesiac mi dá že nie...či nemá to vplyv na posudok?

simmi80
2. máj 2016

@lulu2014 no ja hlavne potvrdenie budem mat od neurologa..ale podla mna na posudok by to nemalo mat vplyv..ved skolka snad neposiela na socialku zoznam prijatych ziadosti do skolky.aj ked dnes je mozne uz vsetko hlavne ked ide o prispevky na chore deti a ich mamicky... ale ja to tak urcite urobim. Lebo teiz nikde nie je napisane ze v auguste mi socialka uzna ze mozem ist na platenu predlzeny RD, aj ked zdravotny stav syna nie je momentalne dobry aby nastupil do skolky..

simmi80
2. máj 2016

@lulu2014 ozaj a dr. ma s tym problem ze da potvrdenie na prihlasky do skolky ze je sposobily a potom na papiere pre socialku, ze odporuca ostat este doma? kedy bude mat dieta 3r?

lulu2014
2. máj 2016

@simmi80 Oki. aj ja dúfam že to tak nie je. Ale veď uvidíme. Držím palce a veľa veľa zdravia.

leeenka26
2. máj 2016

@lulu2014 nie je to divne podla mna lebo aktualne nie je na papieri nikde uvedene ze ma dlhodobo nepriaznivy zdr. Stav. Ide cisto len o formalitu. Zapis by som normalne uskutocnila a medzitym sa predsa moze stav zmenit..neviem no. Treba sa asi priamo informovat u dr ze ci to nebude problem.

lulu2014
2. máj 2016

@simmi80 10.8 neviem to som sa nepýtala vtedy som to neriešila v dobrom

simmi80
4. máj 2016

@lulu2014 vcera som sa pytala riaditelky v MS, ze ci mam dat prihlasku, aj ked viem ze maly nenastupi, a povedala mi ze ano urcite mam dat prihlasku, aj ked potom si budem vybavovat predlzenu RD.

lulu2014
4. máj 2016

@simmi80 ďakujem za info...aj ja dnes dala
takže držím palce ale hlavne veľa zdravia.

simmi80
4. máj 2016

@lulu2014 aj ja prajem hlavne to zdravie..dakujem pekne 😉 😉

lulu2014
5. máj 2016

@simmi80 ďakujeme veľmi pekne...a poprípade dajte vedieť ako ste dopadli....pekný deň a teda to zdravíčko 🙂

janula2511
12. máj 2016

Ahojte ja sa chcem spýtať ze popry predlzenemu rodicovskemu prispevku mozem sa zamestnat?nezoberu mi prispevok?

ameba
12. máj 2016

@janula2511 popytaj sa na urade prace 🙂

janka2501
12. máj 2016

@janula2511
Nezoberu. Ja tiez pracujem

janula2511
12. máj 2016

@janka2501 a to mas predlzeny plateny RP?a normalne mas pracov.zmluvu.na plny uvezok? Lebo ja som nieco pocula ze na dohodu sa da len robit.

janka2501
12. máj 2016

Da sa pracovat na plny uvazok. Ano mam plateny RP,a dieta moze byt v skolke cely den. Mne to potvrdili na UPSVaRe ked som prisla pre rozhodnutie. Ani slovo ze so zamestnana.

maciatkolulu
12. máj 2016

Poprosim vysvetlite mi, ze preco chcete mat predlzenu rodicovsku dovolenku z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata a s tym samozrejme komplikacie v detskom kolektive a napriek tomu date dieta do skolky dokonca na cely den a ste v praci, neviem, ci som nejako mimo, ale ved ten prispevok je prave preto, ze ste doma, alebo sa mylim? Je plno rodicov, ktorých dieta sa do skolky nedostane a musia nastupit do prace, lebo nemaju ziadne prispevky a nie je volne miesto....

mimamima1
12. máj 2016

@maciatkolulu Presne tak ja to tiež neviem pochopit.Ale ked idu deti do školky tak potrebujete potvrdenie že je dieta zdrave .

sardinka335
12. máj 2016

Ja vam poviem - v tom je taky bordel, ze ani diva svina sa v tom niekedy nevyzna. A ked čítam, ze dietatu da prihlasku do MS aj ked nenastupi - tak to mi hlava nebere, ok povedala jej to ucitelka tej MS....tak drží miesto dietatu, ktore by nastupilo. A ja vam poviem, ze keby moje dieta nezobrali a viem o tomto, tak taky bordel urobim u raiditelky a na miestnom urade, ze dovi dopo a servitky by som si nebrala tomu verte. Lenze to je všetko o známostich bohu zial...a riaditelka je pečena varena na urade svojej mestkej časti alebo kde to je. Poznám to, proste pomoze len sponzoring, vtiry, vtiry a kto sa moze za vas prihovorit.
@mimamima1 prakticky lekar ti potvrdenie da, ze dieta je sposobile - on nenapiše ze mamička zadala odklad koli ZS. Dokonca ten odklad sa da vybavovat aj bez vedomia pediatra, ten o tom vobec nemusi vediet keby o to islo. Takze tak, je v tom bordel.

maciatkolulu
12. máj 2016

@mimamima1 je to svinstvo podla mna aj voci matkam, ktore maju naozaj vazne chore dieta a nemozu realne nastupit do predskolskeho zariadenia a maju rovnaky prispevok ako mamicky, ktore maju dieta so znizenou imunitou a ine diag,kt.ma velka vacsina deti a kludne natrepu dieta do skolky a fijuuu do prace, takze podla mna okradaju stat a beru prachy za nic, ako sorry, moj nazor, predsa to su peniaze za celedonnu starostlivost o dieta s nepriaznivym zdravotnym stavom a s tym spojenu nemoznost navstevovat skolku a nie prispevok na lieky, alebo pripadnu ocr... Rovnako sa mi nepaci, ked sa davaju deti do skolky, kt.matky ostavaju na neplatej RD a nepracuju, ako k tomu pridu rodicia pracujuci, ktorym nevezmu dieta do skolky pre nedostatok miesta. Ja tiez ostanem doma, maly bude mat tri roky a nepojde este do skolky a ja budem s nim, nedavam ho do skolky, nebudem zaberat miesto rodine, kt.to potrebuje. Ale to je podla mna o charaktere, ber ked davaju, obchadzaj zakony, vytrieskaj zo statu co sa da apotom to aj tak vyzera... 😉 zbytocne sa tu nadava na stat

maciatkolulu
12. máj 2016

A inak tiez som za to, aby rodicia nosili potvrdenie od zamestvatela, aby sa naozaj preferovali pri prijimani do statnych skolok deti zamestnanych rodicov, rovnako ako deti slobodnych, rozvedenych matiek - samoziviteliek, samozivitelov, aby som nekrivdila aj otcom, kt.su na deti sami 😉