icon

Skončenie pracovného pomeru a materská

laskonka28
18. júl 2011

Pekný večer,
chcela by som sa spýtať :
31.augusta mi skončí pracovný pomer, ktorý mám na dobu určitú. 2.septembra mám termín pôrodu. Musím sa ísť zahlásiť na úrad práce ? Platí aj pre mňa nahlasovacia povinnosť do 7 dní ?
A keď to nestihnem ?
Čo ak porodím, kto mi pôjde do bývalej práce pre ukončiace papiere a čo ďalej ?
Poradíte ?
Ďakujem.

Strana
z2
tin007
21. júl 2011

@gapa pre ujasnenie, na moju prvu otazku, predpokladam, ze je odpoved ano
a na tu druhu je teda odpoved, ze VZ by sa ratal z tej cerpanej dovolenky, hoci by trvala iba par dni
len si treba dat pozor, aby vzniklo nove NP, kvoli pripadnemu naroku na MD v buducnosti; t.j. ak by som ostala nezamestnana (a poberala podporu), bolo by fajn az do nastupu do novej prace, resp. na MD platit si dobrovolne NP z MVZ

gapa
21. júl 2011

@tin007
odpoved na prvú otázku, ak skončíš pp počas RD a sa zaeviduješ na up, tak ak v obd. dva roky pred zaevidovaním na up nemáš žiadny vym.základ a si čerpala md v nadväznosti na rd, tak áno, ráta sa podpora z vym.základov v obd. dva roky pred nástupom na RD

to čo som písala o materskom platí hlavne pre tehotné ku koncu trvania prac.pomeru. Pre teba ak nie si tehotná tých pár dní pre nárok na materské význam nemá. Ale tvoja ochranná lehota je tolko dní čo trvalo nem.poistenie po ukončení RD, no maximálne 7dní.

či platiť dnp z maxima, neviem posúdiť, ked nepoznám zákony, čo budú platiť v bud.roku. No podla terajších by som to asi neradila, stačilo by sa prihlásiť do 8týž. teht. Ale ak by si aspon pár dní platila z maxima, tak za istých okolností a ak by platilo to čo platí teraz, by sa to oplatilo. Ale to sú také rôzne kombinácie, že nerada teraz radím o dnp, ozaj ak nepoznáme nové zákony ???? .. ☹ a do konca roku už 26týž nestihneš

renka3
21. júl 2011

@gapa ahoj, dakujem pekne za vysvetlenie, asi presne toto som mala namysli...chcela som to vysvetlit.....takze ak zmluva bude ukoncena k 11.8.2011, tak na podporu nebudem mat narok, ale ak 12.8, tak ANO??? alebo budem mat aj tak narok (ak to budek tomu 11.8.), len sa mi inac vypocita??? Ja som uplny "tupec" v tychto veciach ☹
Na matersku dovolenku som isla v auguste 2005 (september 2005 sa mi narodil prvy syn) a potom hned po troch rokoch nasledne druhy, takze som bola v kuse 6 rokov doma. Pred materskou dovolenkou som pracovala vo firme 5 rokov (od marca 2000), tak je v tom nejaky rozdiel?
dakujem za odpoved.....

gapa
21. júl 2011

@renka3
medzitým si nebola pn, nečerala dovolenku? ak si bola súvilen LEN na MD1, RD1, MD2, RD2 a prac.pomer skončí poseldným dnom RD, teda 11.8. a platí vyššie (ani den iného dna len md a rd), tak sa ti bude rátať podpora z vymeriavacích základov v období dva roky pred RD1, teda asi na RD si išla dajmetomu vo febr.2006, tj. bude sa rátať z obd. cca 2/2004-2/2006

renka3
21. júl 2011

@gapa myslis ci som si necerpala PN a dovolenku pocas tych 6 rokov co som bola na MD a RD s oboma detmi??? PN som na 100% nebola a dovolenku mi tusim preplatili este pri prvom dietati, ale to ti neviem povedat na 100% ☹....uz si to nepamatam...☹
takze je rozdiel ci sa mi podpora rata z obdobia pred MD1/RD1 tie 2 roky alebo z odstupneho? A vlastne podporu dostanem tak ci tak...len zalezi kolko? Alebo je moznost, ze na podporu nebudem mat vobec narok?
Prepac za primitivne otazky, ale ako som pisala vyssie...som z toho uplny tupec!!!

gapa
21. júl 2011

@renka3
no ja viem ti povedať len v prípade, že si čerpala md, rd, md, rd a medzitým si nečerpala riadnu dovolenku. Lebo nie všetko mi je v tom zákone jasné. Neviem, ak by si medzitým čerpala dovolenku, ako by to rátali.

§ 108 ods.3 Zákona o soc.poistení
(3) Ak v rozhodujúcom období poda odseku 2 nie sú dva roky, za ktoré možno zisti
denný vymeriavací základ na urenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací
základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Ak poistenec nemal v rozhodujúcom období poda
odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, denný
vymeriavací základ sa urí z vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5(= minimum), ktorý je
platný ku du vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhuje sa na štyri desatinné
miesta nahor. Ak v rozhodujúcom období poda odseku 2 je len obdobie poistenia v
nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca
z dôvodu erpania rodiovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisuje z
rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich zaiatku prerušenia povinného
poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu erpania rodiovskej dovolenky. To
platí aj pri opakovanom erpaní rodiovskej dovolenky, ktorá bezprostredne nadväzuje na
obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca poas poskytovania materského. Takto
urený denný vymeriavací základ nesmie by nižší ako denný vymeriavací základ poda
druhej vety.

renka3
21. júl 2011

@gapa dakujem🙂 aspon trochu si mi pomohla...🙂 z toho paragrafu som PAF ☹, este mala otazocka....zabudnime na cerpanie/necerpanie riadnej dovolenky pocas MD, RD, MD a RD....este laicky vysvetlenie....ak teda podpisem vypoved k 11.8. poslednym dnom RD, podla HN nemam narok na podporu....(to je to s cim nesuhlasis) .....ale myslis si, ze ju nakoniec dostanes-uvidis sama na sebe, ano?
Tak ja budem asi tiez ten pripad, lebo neviem ako presvedcit zamestnavatela, aby pomer ukoncil k 12.8.:-(
dakujem za vsetko.......🙂

gapa
22. júl 2011

@renka3
napíš do pradne soc.poistovne (cez ich stránku, hore KLIENTI A POISTENIE, pod tým Poradna a úplne dole) oni ti odpíšu. Nárok na podporu mať budeš, len ak by si napar. čerpala dovolenku (nemáš výplatné pásky to zistiť?) podla toho kedy, tak predpokladám, bud sa to bude rátať z toho (teda z obd. dva roky pred nástupom na druhú RD) alebo ak si nečerpala, tak z obd. dva roky pred prvom RD. Ale dúfam, že to nebude len z minima.

napísala by som na tú poradnu.

a ako donútiť zamestnávatela? no proste dohodu o ukončení pp 11.8. nepodpíšeš, lebo nesúhlasíš. On ti bude musieť dať potom výpoved (s tou súhlasiť nemusíš, len napíšeš, prevzala dna... + podpis) a bude platiť za minimálne 2 a pol mesiaca počas výpovednej lehoty + min.2mesačné odstupné alebo sa dohodnete na tom 12.8. Ved odvedie odvody len za 1den, aj ked z vysokej sumy. Záleží na tebe.

renka3
22. júl 2011

@gapa dakujem pekne za rady, vyskusam tam napisat a ako som nakoniec dopadla uvidim sama......dam ti potom vediet, teba sa to bude tykat asi o tie 2 mesiace, ze?

ejka3
2. aug 2011

@gapa Ahoj! Už si mi raz pomohla a chcela by som ťa zas o niečo poprosiť 🙂
Práve mi telefonovali z práce, či môžem prísť v piatok podpísať výpoveď dohodou. Zamestnávateľ vraj už ukončil činnosť a ostala som tam len ja a asi ešte 2 na PN. Vraj aby tam účtovníčka nemusela stále chodiť a čakať na nás... Neviem, prečo mi volali, mám aj inú možnosť??? Veď predsa keď ukončil činnosť, tak musí dať výpovede automaticky všetkým, nie? Alebo ju neukončil, len špekuluje ako sa zbaviť zamestnancov. Naozaj neviem.
A teraz niečo o mne: PP mám na dobu neurčitú, momentálne som na RD, ktorá mi končí 26.2.2012 a už 22.1.2012 nastupujem na novú materskú. TP mám 4.3.2012. DNP si našťastie platím od 22.3.2011 z rozdielu VZ a hrubej mzdy. 24.6. som dala odhlášku a novú prihlášku od 25.6.2011 z maximálneho VZ.
O výpovediach som počula, preto som prešla na max. VZ, len ma teraz zaskočili tou dohodou.
Mám prosím ťa všetky tie termíny v poriadku? Bude najlepšie, keď pôjdem po tú dohodu?
Veľmi ti ďakujem 😉

gapa
2. aug 2011

@ejka3
tie termíny podla terajšieho zákona vyzerajú ok,
pri prihlásení 25.6. vychádza, že už 24.12. by bol nárok na nem.dávku z maxima a tebe nástup pri ptp 4.3.2012 vychádza 8-22.1.12. Podmienku 270dní máš tiež v poriadku, dokonca zo samotného dnp.

Dôch.si poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. *Nemocnesky si poistená dobrovolne a to podla teraz účinných zákonov vychádza z maxima, tj.nevadí, že ti nevznikne nárok na materské zo zamestnania (ak skončí pp počas čerpania rd, neplynie ochranná lehota, tj.nevzniká nárok bez nového nem.poistenia). Len poistená v nezam. nebudeš, no to teraz nie je až tak zaujímavé, aj tak sa budú zákony meniť a čo bude o 3 a pol roka??

T.j. podla mna by si aj mohla tú dohodu zobrať, ale samozrejme s odstupným. Ak by si nesúhlasila, tak ak ozaj končí svoju činnosť, tak ti môže dať výpoved z dôvodu rušenia firym, resp. jej časti a aj tak bude nárok na odstupné podla trvania prac.pomeru (ak trval aspon 5rokov, tak trojmesačné). Ak ho vyplatia počas RD, teda posledným dnom, tak idú odvody len do ZP, nejdú do soc.poistovne, čo je aj výhodné, lebo ti zostane z toho viac.

No rozhodnúť sa musíš sama, ale u teba je to dosť fajn, aj keby chceli niečo robiť s dnp (nebola by možnosť pokračovať po 31.12.2011), tak je možnosť sa odhlásiť dna 30.12.2011 (po splnení podmienky 26týž) a preto nie 31.12., aby ti začala plynúť 8mesačná ochranná lehota už od 31.12.11 (teda ešte podla starého zákona, ak by náhodou niečo v tom zmenili). Teda snád OL pri dnp nezrušia. Ale to zbytočne teraz popredu rozpisujem. Bude potom dôležité podla nového zákona sa zariadiť a snád nebudú nejaké "desné" kombinácie, lebo u teba to vyzerá dobre.

ejka3
2. aug 2011

@gapa Tak ti ďakujem, v piatok tam teda vyrážam 😉 K tomu odstupnému, mám nejakú reálnu možnosť sa k nemu dopracovať? Už dlhší čas neplatil výplaty ( myslím že ani odvody ) ani tým čo tam pracovali, niektorí ho dali aj na súd 😒
A len teoreticky, keď teda naozaj začnú DNP kresať ( budem sledovať ) a odhlásim sa toho 30.12., tá 8mesačná ochranná lehota sa bude týkať aj výšky materského?
Predstavovala som si to všetko úplne inak 😖 Na 3. a teda aj posledné bábätko som sa chcela riadne pripraviť, aby som nemusela riešiť aspoň počas materskej každú korunu, ale realita je stále niekde inde 😠
Tak koniec PP nemusím hlásiť nikde? A prosím čo je skratka OL 😅
Ďakujem. Veľmi si mi pomohla a určite aj iným maminkám 🙂

gapa
2. aug 2011

@ejka3
OL = ochranná letota. To čo som ti radila potom treba overiť, nie urobiť automaticky. Dobre je napísať otázku priamo na soc.poistovnu (cez ich stránku a pod KLIENTI A POISTENé a PORADNA) a úplne dole sa dá dať otázka (totiž niekto tvrdil, že OL pri dnp neplynie, takže radšej treba overiť potom, aj ked nemá to podla mna oporu v zákone, no bude závisieť aj na novom zákone, kedže nastupuješ až v r.2012)

a ak ti to trošku odlahčí, že nie si sama, ja som dopadla podobne, no výpoved som dostala cca pol roka po potrate, ešte netehotná, no velmi sa snažiaca a samozrejme každú chvílu k lekárovi ... a potom náš zamestnávatel (teda už správca) neposielal dokonca ani výkazy do SP!!! to je ešte horšie. Ale výhoda bola, že bol na zamestnávagtela podaný návrh na konkurz, tj. dostali sme odstupné z garančného fondu (no to som si pol roka študovala a zistovala, telefonovala a potom 1rok späť výkazy, reg.listy, dôch.listy!! vybavovala a tiež ten garančný, no to bola fuška)

ale ak nebol podaný návrh na konkurz, so súdom nemám absolútne skúsenost.

gapa
2. aug 2011

@ejka3
po ukončení pp treba zásť na zdr. poisťovnu, aj ked teraz je to po novom (od 1.1.2011), že nahlasuje zamestnávatel poberanie RP (a teda mamička má zase povinnosť poberanie oznámiť zamestnávatelovi), no netuším, radšej tam potom zájdi, či si zavolaj.

v Sp máš podanú prihlášku, s up to nesúvisí, lebo sa poberá RP bez ohladu na prac.pomer.

gapa
2. aug 2011

@ejka3
a ešte po narodení babätka môžeš vybaviť na SP, že najlásiš riadnu starostlivosť na toto najmenšie dieťa. Teraz sa to robí podla info v Ba pobočke "vyhlásením o riadnej starostlivsoti" (tak nejako sa to volá) + kopia rodného listu. Kopiu toho prehlásenia by som si dala potvrdiť prevzatie soc.poisťovnou a založila

ejka3
2. aug 2011

@gapa Ďakujem ešte raz. Som rada že človek aspoň niekde môže niečo zistiť a že sú aj ľudia ako ty 😉 Tak tú OL ešte potom overím v SP, samozrejme tie zmeny sledujem stále, zdr. poisťovňu radšej tiež navštívim 😉
To vyhlásenie o riadnej starostlivosti sa dá nahlásiť len v Ba? Pravdepodobne to bude len kvôli odvodom, teda štátu, nie? Nie som si istá, ale asi aj u nás pri druhej dcérke mi dali niečo také podpisovať. Ale to bolo na začiatku, ešte keď som nemohla počas RD robiť ani na dohodu. Bolo to formou čestného prehlásenia. Máš na mysli niečo iné?

gapa
2. aug 2011

@ejka3
áno, je to príloha k prihláške na dôch.poistenie štátu. Ty si sa prihlasovala ešte na sabínku, uvádzala si jej dátum narodenia v prihláške, vypisovala si, že sa o nu riadne staráš a dávala si aj kopiu jej RL. No teraz bude lepšie hned (aby sa na to nezabudlo) si to prehlásiť na najmladšie dieťa, aj ked by ti to mohlo stále platiť aj na staršie (tj. nie je to zase až také podstatné pri terajšom znení riadnej starostl. o dieťa podla zákona o RP, z ktorého sa táto definícia berie), ale čo ked sa zákony zmenia, lepšie to prehlásiť(aj ked možno na iných pobočkách to robia inak, vraj stačí len kopia RL, čo sa mi ale nikdy nezdalo, ja by som upraednostnila so SP vždy aj mať dôkaz, čo si vlastne nahlásila a kedy= pečiatka na kopii).

A sa to nahlasuje v SP podla trv. pobytu. Ja som to zisťovala v Ba-mesto (nie u nás, tam mi akosi nechceli rozumieť, tak to býva).

ejka3
2. aug 2011

@gapa Prosím ťa, ešte sa ťa spýtam: má s týmto všetkým niečo spoločné aj škôlka? Od septembra plánujem dať Sabínku na 4 hodinky do škôlky, aby si zvykla na kolektív a naučila sa rozprávať ( zatiaľ sa jej nedarí tak, aby jej rozumeli aj ostatní 🙂 ) a od januára na celý deň. Tam ja už nastupujem aj na tú novú MD.
Sú ešte nejaké obmedzenia, pri DNP alebo poberaní rodič. príspevku resp. materského?

gapa
2. aug 2011

@ejka3
teraz škôlka nevadí, tak to bude do 31.12.2011 predpokladám bez zmeny. Ak však od 1.1.2012 nastúpi do škôlky, bude záležať, aké bude znenie riadnej starost. o dieťa účinné od 1.1.2012. Ak ostane terajšie, nie je problém, lebo riadna starostl. o dieťa je splnená aj v prípade, že si zabezpečila starostl. o dieťa inou práavnickou osobou, teda škôlkou.

no zákony sa môžu meniť.

cartridge
5. aug 2011

Pekný večer, ako je to v prípade, ak zamestnankyňa, ktorá je na RD, dostane písomne k 31.7.2011 výpoveď podľa § 60 ZP z dôvodu, že firma, v ktorej pracovala, sa nezrušuje, len sa mení majiteľ , no a samozrejme, výpoveď dostali tie, ktoré boli na RD. Má ešte nevyčerpanú dovolenku spred MD, je mu povinný túto dovolenku preplatiť? Má nárok aj na odstupné, ak vo firme pracovala viac ako 5 rokov? Ďakujem.

laskonka28
autor
18. aug 2011

Tak volala som do všeobecnej zdravotnej poisťovne - keďže som už na MD a pracovný pomer mi končí 31.augusta 2011 - nemusím sa tam ísť hlásiť ani tam nič doniesť !
Mám prísť iba keď mi skončí MD s papierom o ukončení MD a papierom o začatí RD - nahlasovacia povinnosť je do 8 dní.
A či sa mám hlásiť na ÚP, tak to sa dozviem na budúci týždeň, teraz tá pani čo to má na starosti, má dovolenku, tak potom budem informovať.
Dúfam, že som niekomu pomohla.
Pekný večer.

laskonka28
autor
23. aug 2011

@laskonka28 Tak dnes som volala na úrad práce, a teda, keďže som na MD a pracovný pomer mi končí 31.08. - nevzniká mi žiadna povinnosť hlásiť sa na úrade práce.
Takže fajn.
O jeden úrad menej.
Pekný slnečný týždeň.

Strana
z2