icon

Skončenie rodičovského v Rakúsku a žiadanie na Slovensku

2. máj 2023

Ahojte . V AT máme schválený rodičak ,ktory nám konci 8.5.2023 ,čiže si budem na rok ešte žiadať na Slovensku ,kým dovŕši malý 3 roky . Jedna sa mi o to, že či môžem žiadosť ísť odniesť aj skôr ako pred 8.5 alebo až po . A teda do žiadosti si dám že žiadam na sk rodičak od 1.juna ,keďže rodičak z AT mi ešte v júni príde celý za máj ? A čo je všetko potrebné doložiť k žiadosti (myslím z Rakúska či treba niečo ,alebo len klasická žiadosť na SK čo sa dáva ) ďakujem veľmi pekne

Strana
z2
deginko
3. máj 2023

Ale inak aj na stránke gov je písané,že sa rodičovský odnima ak bol vyplatený v inom členskom štáte v rovnakej alebo vyššej sume.Sama som zvedavá ako to teda bude,určite sa ozvi.pomoze to neskôr aj iným babam

autor
3. máj 2023

@deginko fúha to neviem ,mne povedala ,že z iných krajín . Pretože ja som jej písala email včera podrobne odkedy dokedy kde som poberala ,že som vedená ako nezamestnaná atď . A ona má videla v systéme ,a keďže primárna krajina na vyplácanie RP ,keďže ja nemám zamestnanie je aj naďalej Rakúsko ,a tam je maximálne rp do 2,5 roka dieťaťa ,oni mi nemôžu schváliť RP tu na SK. Ale ,keď bude mať už malý 29 mesiacov ,už si môžem podať žiadosť v októbri a začnú mi normálne vyplácať RP tu ten nižší . Byť tebou skúsim sa informovať,že aký bol vlastne dôvod zamietnutia . Koľko si poberala z čiech rodičak ?

autor
3. máj 2023

@deginko toto platí iba v prípade poberania neprávom rodicaku v dvoch krajinách zároveň ... Pýtala som sa nato .

deginko
3. máj 2023

Ja som poberala rodicak z ČR cca 19 mesiacov,ale tam sa dá zvoliť ako dlho ho chcem poberať a dá sa tam poberať až do 4rokov,no stále dostanem dokopy tú istú suma.A tá bola 300.000 kč čo je v prepočte 12.000 eur myslím...a teda je bolo to omnoho viac akoby som dostala minimalny rodicak v SR...a to mi prišlo aj v rozhodnutí.Ze suma prevýšila SVK rodičovský

deginko
3. máj 2023

Nie toto je práve ten bod,preco mne nepriznali doplatenie rodicaku do 3r,lebo mi bol z ČR vyplatený vyšší.Zaroven dva rodicaky sa poberať nedajú...do zahraničia predsa dokladujes či nepoberas rodicak na SR a naopak,v tejto dobe sa to už obabrat neda

autor
3. máj 2023

@deginko no netuším prečo ti to zamietli . Mne dnes povedala ,že nemajú dôvod mi to zamietnuť ,že to bežné takto chodí . Len že si teda nemôžem skôr žiadať ako keď bude mať malý 2,5 roka . 🤷

mariska1989
3. máj 2023

Chcem sa len opýtať ty si pracovala v AT či nie ? Lebo mám kamarátku ktorá robila v CZ jej chlap tiež . Tu trvalý pobyt atď .nárok na rodičovský z SK nemala

autor
4. máj 2023

@mariska1989 nie ja nie. Manžel tam pracuje a keďže mne počas MD skončila pracovná zmluva ,primárna krajina na vyplácanie RP bola aj je do 2,5 roka syna stále Rakúsko . Až po 2,5 roku si teda môžem žiadať na SK a bude mi vyplácany RP tu na SK .

Strana
z2