Skončila som školu a som tehotná. Mám nárok na materskú?
Ahojte potrebujem poradit som nedavno skoncila skolu a som tehotna daju mi matersku ??
@patriceliatko Z dohôd sa odvádza na nemocenské poistenie až od 1.1.2013, takže až odvtedy sa ti rátajú dni poistenia. Nárok na materské si splnila už niekedy v septembri 2013.
@jeemima Už sa rok platí aj z dohôd, tak ju nestraš 🙂
dakujem ti :D
@patik114 dostanes len Rodicovsky prispevon takze 220e
Ahojte, chcela by som sa popytat,,, neviem presne datumy ale v roku 2012 som pracovala 3 mes na polovicny plus asi dva mes na dohodu na sr u jedneho zamestnavatela s min mzdou, neskor v rakusku 4 mesiace na plny v cistom 1150, potom na dohodu na sr asi 4 mesiace, a v r 2013 na cypre 5 mesiacov, ale v socialke mi povedali, ze mam odvedene len tri mesiace, vysla by z toho materska, nejaka? platia papiere zo soc,p, zo zahranicia? a druhy problem, na zdravotnej poistovni na sr mam dlh, 😝
Tie dni by mozno aj vysli, ale vacsina na dohodu a polovicny je nic, akurat zo zahranicia je vlastne plnych 7 mesiacov co je 210 dni,,,, ak sa to rata,,,, bolo by to vyssie asi ako ten prispevok 203 😠 ci?
ak si nepracovala, neodvadzala si nemocenske poistenie, tak nedaju, iba rodicovsky s pridavkami, co nam cini juchuuu nejakych 227 ecok,,, na ktore sa tesim aj ja hahahahhaa,,,,, kedze moj problem je zdravotne poistenie, ktore nemam zaplatene , a dni ktovie ako mam, robila som v zahranici aj doma,luxuuus
@chiechie Ak si v posledných 2 rokoch pred pôrodom nebola nemocensky poistená 270 dní, tak nárok na materské ti nevznikne. A druhá podmienka je byť zamestnaná resp. spĺňať ochrannú lehotu po ukončení prac. pomeru, ktorá je 8 mesiacov. Do 270 dní nem. poistenia v posl. 2 rokoch pred pôrodom sa počítajú dni nem. poistenia zo zamestnania, aj z dohodu s pravidelným príjmom (od 1.1.2013) a taktiež sa počítajú dni z krajín EÚ ak si tak bola tiež riadne nemocensky poistená (nie zdravotne - to sa do poistenia o nemocenskom nepočíta). Zo zabraničia je potrebné z príslušnej inštitúcia (tak ako je u nás sociálna poisťovňa) doniesť potvrdenie o nemocenskom poistení (od -do). Ak podmienky nároku na materské nespĺňaš, tak nárok vzniká na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z ÚP.
ahojte dnes som volalado socialky mam splnenych 379 dni DNP poslednych 14 dni nemam zaplatene este lebo som nevedela ze aj pocas PN to musim platit a dnes mi zahlasili ze nemam narok na matersku ani ked zaplatim tych 100 eur nedoplatok. Akoze sila nie? ze kvoli tomu ze som nezaplatila na cas.
a pritom pred dvoma rokmi ked som mala nedoplatok a zaplatila som do nastupu na MD nebol problem viete mi poradit co mam robit?

@patriceliatko musela by si byt zamestnana na zmluvu takto dostanes od dna narodenia bobacika iba rodicovsky prispevok