icon

Skorší nástup na materskú

zuzulienkac
9. jún 2016

Ahojte, v ktorých pripadoch sa nastupuje nie 6 tyzdnov pred termínom porodu ale 8? ak sa nastupi o 2 tyzdne skor, tak aj prechod na rodickovsku dovolenku je skorsi o tie dva tyzdne, alebo materska je dlhsia o tie dva tyzdne?
Dalsia otazka - rizikove tehotenstvo: nastup na rizikove je v podstate nastup na PN, nie? a takato PN je v podstate z platoveho hladiska rovnaka ako akakolvek ina PN, nie? (cize 20% z platu).
Napiste mi pls, ak sa mylim, alebo ako to vlastne je.. diky

eeffka
9. jún 2016

@zuzulienkac nastup na rizikove je v podstate nastup na PN-ANO
je v podstate z platoveho hladiska rovnaka ako akakolvek ina PN- ano, ALE nie 20% , ale prve 3dni 25 a potom 55% povedzme zjednodusene z hrubeho platu
na MD nastupujes podla rozhodnutia lekara, ak nastupis o 2t skor cize 8t pre porodom, tak bude MD na konci o 2t kratsia

alchemilkazltozelena
9. jún 2016

@zuzulienkac MD trva tak ci tak 34 tyzdnov, ci na nu nastupis 6 alebo 8 tyzdnov pred...ja som nastupila 8

gapa
9. jún 2016

@zuzulienkac súhlas s tu napísaným, md ak máš 1dieťa, nie si osamelá a na md nastúpiš v rozmedzí 6-8týž pred očak.termínom pôrodu,t ak čerpáaš 34týždnov, t.j. ak nastúpiš o 2týž. skôr, tak aj o 2 týždne skôr skončíš.
Nástup na md obvykle vyplna lekár, ale ak mamička chce nastúpiť na md už 8týž. pred, môže si to sama prepísať, ak ovšem tvoje nem.poistenie trvá (nedá sa to v prípade, ak ti nem.poistenie zaniklo počas tehotenstva a nastupuješ na md=žiadaš o materské v tzv. ochrannej lehote, tam vzniká nárok na materské PRESNE 6Týž PRED OčAKáV. TERMíNOM PôRODU, ANI O DEN SKôR!!!). Ak si zamestnaná, tak samozrejme ten nástup na MD musíš určit (opraviť) ešte pred odovzatením mzdárke (to tlačivo slúži aj ako ospravedlnenie pre mzdárku a aj pre soc.poistovnu pre nárok na nem.dávky). Nástup na md je v žiadosti o materské v časti Poistenkyna, preto je na mamičke, kedy si zvolí nástup na MD.