icon

Skorší nástup na MD - dĺžka vyplácania MD.

sinnovea1
30. mar 2020

Ahojte, chcem sa opytat, TP mam uvedeny 15.5.2020, planovany nastup na MD bol 3.4. Kedze cakam dvojicky, bola som aj celkom rada, ze to takto vyslo, nakolko podla vypoctov by som neprisla nasledne po skonceni poberania MD aj o ten spominany jeden rodicak navyse. Naposledy vsak Dr. spominala, ze to bude asi cisarsky a teda skorsi termin. Asi uz 1.-2.5.2020, ako sa dohodneme. Chcem sa opytat, je mozne ziadost o materske podat za povodnych podmienok s uvedenymi terminmi alebo ako to bude teraz? Dokedy sa mi v pripade cisarskeho bude MD vyplacat? Dakujem

alenah31
30. mar 2020

@sinnovea1 materské sa vypláca 34. týždňov - keď skôr nastúpiš na MD tak ti skôr skončí - a prejdeš na RD a vyplácanie RP.

sinnovea1
autor
30. mar 2020

@alenah31 pri dvojickach je to 43tt. A chcem vediet skor to, ze ak bude musiet byt porod naozaj skor a cisarskym, ci teda zostane to poberanie tych 43tt, alebo sa skrati, kedze by som porodila o 2 tyzdne skor nez planovane.. A ako by sa skratila ta doba, by som tiez chcela vediet. Dakujem

alenah31
Autor odpoveď zmazal
alenah31
Autor odpoveď zmazal
e1i
30. mar 2020

@sinnovea1 na md sa nastupuje podla terminu porodu. Moj nazor, ak mas tp 15.5 a ten ti dr napise do papierov,tak od 3.4 tolko tyzdnov budes mat ako mas mat. Aj ked sa deti narodia 1.5. To uz budes na materskej. Moja skusenost bola ze mala je predcasne 29tt a vtedy je materska od dna porodu 34 tyzdnov,mam len jedno. Cize ak by sa deti narodili pred tvojim ofic.nastupom na matersku,vtedy dostavas odo dna porodu.inak od dna nastupu na md,podla toho ako ti dr vypise papiere.

Tolko moj nazor a skusenost,mozno sa mylim,opravte ma niekto,ak.

e1i
30. mar 2020

@alenah31 nie je pravda,pozri moju skusenost

alenah31
Autor odpoveď zmazal
alenah31
30. mar 2020

@sinnovea1 tak už je to tak ako píše @e1i - volala som na soc. poisťovňu - budúcej mamičke vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu.

Takže ak sa Vám bábätko narodí skôr než ste v 34tt, a ak keď nemáte ešte ani tlačivo na materskú od gynekológa, nárok na materskú Vám vznikne odo dňa pôrodu. Neprichádzate o časť materského a budete ho poberať po normálnu dobu, teda 34týždňov/37 týždňov osamelá mamička/43 týždňov pri dvojičkách.

Mažem svoj komentár nech nezavádza.

sinnovea1
autor
30. mar 2020

@e1i ano, je to tak ako vravis, uz som si volala na Socialku ohladom tohto, dakujem 😊

michalkovaaa
3. apr 2020

Dobrý den chcela by som sa opýtať ked marodujem cele tehotenstvo ako mi budu vyratavat matersku za predchádzajúci rok za obdobie aj vrátane marodky alebo dokedy som bola zarobkovo činná. (ci ss tam rata priemer marodky ked mam nízky príjem) Ďakujem

sinnovea1
autor
3. apr 2020

@michalkovaaa PN sa nerata ako prijem pre vypocet MD

michalkovaaa
4. apr 2020

@sinnovea1 ďakujem