Slovenka pracujúca na Slovensku a muž Čech pracujúci v Čechách
Ahojte, mám takú otázočku, neviem sa nikde dopátrať tak verím že máte skúsenosti a budete také zlaté a poradíte mi 🙂
Som Slovenka, momentálne pracujúca a žijúca na SVK (trvalý pobyt SVK) a môj budúci manžel je Čech žijúci v CZ (trvalý pobyt tiež v CZ - živnostník), plánujeme bábätko a tak sme sa nejako bavili a materskej a o pôrodnom príspevku. Chceme vedieť či nebude problém keď sa dieťatko narodí na Slovensku a požiadame tak aj o pôrodný príspevok na SVK (či nebude teda problém že on je čech a má tam aj trvalý pobyt) ,alebo sa jedná len o matku???
A ďalšia vec, nebude problém keď budem poberať materskú dovolenku na SVK ale prechodný pobyt budem mať v CZ? Chcem tam počas materskej s dieťatkom byť, nakoľko jemu by sa ťažko chodilo na SVK keďže denne pracuje v CZ. Musí byť dieťa poistené na SVK? Alebo keď chceme aby chodilo potom do škôlky a do školy v CZ tak bude lepšie ho poistiť už priamo tam? Vôbec sa v tomto nevyznám a bez peňiažkov nechceme zostať, tak premýšlame čo bude najlepšie pre nás všetkých a hlavne aby sme boli spolu 🙂
Ďakujeme 🙂
@magduska2 tak to je pro me novinka, slysim to poprve, ale dobre vedet, kdyby to jednou bylo aktualni 🙂 jinak kdyz jsem sla pracovat na SK tak jsem si musela vybavit rovnocennost vydelání, trvalo to asi 3 mesíce, takže ani nepoužívam mat. vys., ale ten druhý dokument, protože pri mem zamestnáni je potrebné mit konkkrétní vzdelání, takže možna by neco takového slo i v pripade zakladni skoly
Ale vcil sem si tak uvědomila. .že kamoska co meli deti obojí občanství tak to neresila. .proste deti chodili do skoly tam kde byvali. .do 5triedy boli na svk a potom sa stehovali do CR tak normalne pokracovali.
Tak asi je jednoduchšie ked bude mať dieťatko obe občianstva...:D a to sa nahlasuje kde? to ani neviem :D
@katriona1 No možná jo..ja si myslím stejne že ta základní škola je to samé či na svk či v cr.
Na mna to vychrlila vtedy na urade práce a byla sem dost v šoku
.ale zas sem sa o tem bavila s našu třídní a ta mi rekla ze je to dobrá vec a nebi to prej nic ťažké! Momentálně to tak nasa třídní řeší s jednu holčičku až do Francie. .taky má občanství na svk ale žijú tam
@hanislava No každopádně ja si myslím že jestliže muž je čech a ty slovenka pro to dítě je to nej aby mělo dvojí občanství. .to je spíš výhoda a hodne vam to v budúcnosti moze ulahčiť.
Myslim že to zas neni problém. .tady sa ti vlastně bábo ked sa narodí hlásí automaticky..a tam asi půjdete s mužem. .nevim či stačí v míste bydliště alebo do Prahy ..a dodatečne to tam vydokladujete a prihlasa ho aj tam..keďže otec je čech
@hanislava a naco chces vobec hlasit prechodny pobyt tam?
Moja sa narodila v Chorvatsku, a na SLovensko sme doniesli jej rodny list a posielalo sa to na specialnu matriku v BA, kde sa zapisuju manzelstva aj narodenia cudzincov...cize predpokladam, ze to odnesies ty do Ceska, ako sa narodi na Slovensku...

@katriona1
@hanislava Baby ja len co vim..nam to tak proste bylo řečeno že ked aj budeme byvat trvalo v CR a dáme si tam pobyt,pojištěni a všecko. .tak tím že budú met deti stále SR bčanství tak musa met na svk ukoncenu p.š.dochádzku.