Som na materskej a čakám ďalšie dieťa

baska1930
31. jan 2021

Ahojte maminky chcem sa vás opýtať ako to je s MD momentálne na nej som s dcérkou ale v auguste (staršia bude mat v oktobry 2 roky) pribudne další člen do rodiny takze automaticky mi na starsiu dcérku padá MD a papiere na babetko treba poslať zamestavatelovy či stačí ísť na socialku?

petrisa213
31. jan 2021

@baska1930 asi myslíš rodičovskú nie materskú. Keď sa bábätko narodí, resp 6 týždňov pred pôrodom nastupujes na novú materskú (ak máš na ňu teda nárok) a automaticky zaniká rodičovská. Zamestnávateľovi pošleš iba tlačivo s nástupom na materskú od doktora. Na úrade práce požiadas o ukončenie RD z dôvodu že nastupujes na MD. Už si ale nepamätám kedy presne, či až keď ti doručí socialka rozhodnutie o nároku na materské. Skus si na to zavolať na úrad práce.

evkamotka
1. feb 2021

Aj do prace musis dat vediet. Ybavis si novu matersku na babo, rodicovska ti zanikne. Su k tomu na nete dobre navody, kuk retazovy porod

baska1930
autor
1. feb 2021

A ešte sa chcem opýtať či by mohol ísť na MD priateľ z mladším dieťaťom?(zivnostnik)

feb13
1. feb 2021

Ano moze, ale musite k tomu potvrdit ze ani jeden z vas nepobera rodicovske. A vypocitajte to tak, aby mu skoncila MD skor ako tebe, inak ty nebudes dostavat rodicovske a teda budes musiet si platit poistne sama. On ma narok na 28 tyzdnov a ty 34.

juliatriscova
1. feb 2021

@baska1930 ty s mladším na materskú a priateľ so starším na materskú..........priateľ ako szčo môže aj naďalej podnikať a neplatí odvody...